به همت سازمان خدمات و مشارکت اجتماعی شهرداری تهران، جشن فرزندان غدیر برگزار شد
طنین شادی کودکان کار در آزادی
زینب زینالزاده؛ روزنامهنگار
مجموعه 12هزارنفری آزادی دیروز مهمانان ویژهای داشت؛ کودکانی که این روزها کاروکاسبی، سرمشق زندگیشان شده است. نصب پلاکارد «بازی حق کودکان است» نشان میداد که این کودکان حتی فرصتی برای بازیهای کودکانه ندارند. برگزاری جشن فرزندان غدیر به همت سازمان خدمات و مشارکت اجتماعی شهرداری تهران فرصتی ایجاد کرد تا 7هزار کودک مراکز پویاشهر (مرکز استعدادیابی، آموزش و توانمندسازی کودکان کار) فارغ از دغدغه کار در مجموعه آزادی کنار هم جمع شوند. صدای خندههایشان سالن را به لرزه درمیآورد. دختر و پسر با لباسهای رنگی، رنگینکمانی زیبا در سالن خلق کرده بودند و وقتی نوبت به اجرای سرود جانم علی شد، همگی با گروه سرود نجمالثاقب یکصدا آن را اجرا کردند و در نهایت هم با جیغ و دست و هورا، موج مکزیکی در سالن به پا شد. کودکانی که کمتر فرصت شرکت در چنین مراسم و جشنهایی پیدا میکنند، آمده بودند تا برای ساعاتی دور از بساط آدامس، گل، جوراب و... ازتهدل بخندند. احمد ۷ساله چنان شاد بود که میگفت: «خاله! بازم ما رو میارن جشن» آرزویی که شدنی است و تنها کافی است مسئولان در مناسبتهای مختلف ملی و مذهبی نگاهی هم به آنها داشته باشند. مریم هم که همراه با خواهرش از منطقه 12به این جشن آمده بود، دلش میخواست پرچم ایران را بهدست بگیرد؛ پرچمهای کوچک کاغذی که در میان کودکان توزیع شده بود و گویا به مریم نرسیده بود. با همراهی یکی از مأموران سالن، پرچم کوچکی بهدست مریم رسید. میلاد همچنان ذوق زده شده بود که میگفت: «خاله! دوست داشتم بیام استادیوم. الان خیلی خوشحالم.» کودکانی با آرزوهای کوچک، اما روحی بزرگ. وقتی محمد از آرزوی داشتن دوچرخه میگفت، هنوز جملهاش تمام نشده بود که رضا با شیطنت بچگانه آرزوی معلم شدنش را به رخ کشید. دغدغه نان دارند، اما دیروز لحظات ناب شادی را تجربه کردند.
استعدادیابی کودکان کار در 34مرکز
علیرضا زاکانی، شهردار تهران: اکنون 34مدرسه یا مرکز پویاشهر در تهران وجود دارد که بیش از 7هزار کودک در آنها مشغول تحصیل، حرفه آموزشی و استعدادیابی و حرکت در مسیر ایجاد آینده درخشان هستند. خدماترسانی در این مدارس (مراکز پویا شهر) شامل همه کودکان (حتی اتباع) میشود و ما در جایگاه قانونی خدمتگزار آنها خواهیم بود؛ چراکه اکثر این کودکان استعدادهای نهفتهای دارند که اگر در موقعیت مناسب و تحت آموزش درست قرار گیرند، شاهد شکوفایی آنها خواهیم بود. نمونه بارز آن، شرکت یکی از کودکان کار در مسابقات قهرمان شهر بود که با کفش پاره توانست به قهرمانی برسد. بهطورکلی مدیریت شهری ششم تمام داشتههای خود را صرف رشد کلانشهر تهران خواهد کرد و بیشک بخش قابلتوجهی از آن، سهم فرزندان غدیر خواهد بود.
مدیریت واحد در آسیبهای اجتماعی
محمدامین توکلیزاده، معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران: کودکان کار در مراکز پویاشهر پذیرش میشوند و طبق هماهنگی با نیروی انتظامی اقدامات برخورد با سوداگری (استثمار کودکان کار) پیگیری شد. برای تحقق ساماندهی مطلوب در حوزه آسیبهای اجتماعی درخواست اصل 127(تفویض اختیارات رئیسجمهور به فرد دیگر) را مطرح کردیم تا اختیارات رئیسجمهور در بحث آسیبهای اجتماعی (متکدیان، معتادان متجاهر و کودکان کار) به شهردار تهران واگذار شود. با این اقدام شهردار تهران بهعنوان فرمانده میتواند روی عملکرد دستگاهها در حوزه آسیبهای اجتماعی نظارت داشته باشد. کلیات این موضوع تصویب شده و درصورت تصویب جزئیات در جلسه هیأت دولت، قطعاً شاهد مدیریت واحد در حوزه آسیب اجتماعی خواهیم بود؛ چراکه تاکنون مدیریت واحدی در این حوزه وجود نداشته و تصمیمات بهکندی اجرایی میشدند.
معرفی کودکان کار به مدارس تخصصی
احمد احمدیصدر، مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران: هیچگاه از این زاویه که کودکان در معرض آسیب و بیسرپرست و بدسرپرست، انسان و آیندهسازان ایران هستند، نگاه نشده است. اگر به تواناییهای نهفته تکتک این کودکان توجه شود، قطعاً میتوانند نخبگانی چون پروفسور سمیعی، حسابی و شهید احمدیروشن و... شوند .مراکز پویاشهر پایتخت دقیقاً باهدف استعدادیابی این قشر راهاندازی شده و کودکان پس از پذیرش و استعدادیابی به مدارس تخصصی ریاضی، هنر، ورزش و... معرفی میشوند. امروز شاهد بزرگترین اجتماع فرزندان ایران در سالن ۱۲ هزارنفری آزادی هستیم و مجموعه شهری با نگاه مترقی شهردار تهران در حوزه کودکان کار، امکاناتی را فراهم خواهد کرد تا این فرزندان بهعنوان نخبگان، اندیشمندان، هنرمندان و ورزشکاران آینده کشور باشند.