4ویژگی ممتاز برنامه چهارم
مجید باقری*
برنامه چهارم تحول و پیشرفت شهر تهران به مثابه سند راهبردی و چشماندازی 4ساله تحول و پیشرفت کلانشهر تهران که با تمرکز قاطعانه بر5 محور اصلی «آلودگی هوا»، «حملونقل و ترافیک»، «ایمنی و مدیریت بحران»، «هوشمندسازی» و «آسیبهای اجتماعی- فرهنگی» و پس از چندینماه کار فشرده بیش از 200نفر از همکاران متخصص شهرداری در 12کمیته تخصصی و توجه ویژه به همه اسناد بالادستی ازجمله سیاستهای ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب بهعنوان سیاستهای کلی نظام، بیانیه گام دوم انقلاب، سند ملی آمایش سرزمین و طرحهای تفصیلی و جامع شهر تهران تهیه و تدوین شد، 4ویژگی اصلی دارد که آن را از برنامههای تدوینشده در دورههای پیشین مدیریت شهری کاملا متمایز میسازد:
ویژگی یکم: در راستای تأکیدات ویژه دکتر زاکانی، شهردار محترم تهران مبنی بر بهرهگیری مؤثر از نخبگان در برنامهریزی و تصمیمسازی برای اداره کلانشهر تهران [مردمیسازی اداره شهر با مشارکت نخبگان] برای نخستینبار در تاریخ شهرداری پایتخت، «برنامه چهارم تحول و پیشرفت شهر تهران» با مشارکت و همکاری متخصصان درونسازمانی تهیه و تدوین شد. به بیان دیگر، برای نخستینبار در حیات بلدیه، در تهیه برنامه تحولی و زیربنایی شهرداری پایتخت به جای برونسپاری، از متخصصان و صاحبنظران حاضر در خانواده بزرگ شهرداری تهران استفاده شده است؛ این در حالی است که در دورههای پیشین، این کار برونسپاری و توسط مشاوران بیرونی تهیه و تدوین میشد.
در حقیقت، در تدوین این برنامه زیرساختی و استراتژیک، در «معاونت برنامهریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورا» تلاش شد اصل «تخصصمحوری و نخبهگرایی» که از مباحث بنیادین حوزه سرمایه انسانی است، مبتنی بر «دانش برنامهریزی» و با رویکردی «مشورتپذیرانه» در عمل محقق شود. در حوزه مشورتی نیز علاوه بر مشورتگیری از مدیران و کارشناسان شهرداری، از دیدگاههای راهبردی اعضای محترم شورای اسلامی شهر تهران، کارشناسان دلسوز شورا و نیز استادان دانشگاه به نحو احسن بهرهبرداری و استفاده شد تا پایبندی شهردار محترم و مدیریت شهری به «مدیریت مشارکتی در اداره شهر» در عمل جلوهگر شود. ویژگی دوم: حمایت، همدلی و همکاری شورای اسلامی شهر تهران (اعضای محترم و کارشناسان خدوم شورا) با شهرداری تهران در تهیه و تدوین برنامه چهارم، دومین ویژگی ممتاز این برنامه است که بیتردید، همکاری و حمایتی اینچنین همدلانه و دلگرمکننده، برهانی قاطع برای اثبات نیت صادقانه خدمت کارشناسانه به شهروندان در این دوره از حیات شورا و شهرداری است. همین موضوع، نقش بیبدیل و اثرگذار شورای اسلامی شهر تهران را در تدوین برنامه چهارم به روشنی نشان میدهد؛ برنامهای که بهدنبال ایجاد تحول در 4عرصه تحول «درون زا»، «نرمافزاری و روحی»، «سختافزاری و کالبدی» و «فناورانه و دانشبنیان» است. ویژگی سوم: برای نخستینبار، وزارت کشور برنامه 5ساله توسعه شهری را به برنامههای 4ساله کاهش داد و مبتنی بر همین تغییر، برنامه چهارم تحول و پیشرفت شهر تهران، برخلاف 3 برنامه تحولی پیشین، یک برنامه 4ساله است که در دوره 4ساله مدیریت شهری نیز اجرایی خواهد شد؛ طبیعتاً این کاهش یکساله که در برهه زمانی برنامه رخ داده، افزون بر آنکه یک مدیریت زمان کارشناسانه است، فرصت ارزیابی و قضاوت عملکرد مدیریت شهری را نیز در اختیار شهروندان و افکار عمومی قرار خواهد داد. ویژگی چهارم: برای نخستینبار، با هدف تطبیق برنامه و بودجه، برش یک ساله برنامه در بودجه 1402شهرداری لحاظ شد. به بیان دیگر، آنچه بهعنوان «بودجه 1402شهرداری تهران» تهیه و تدوین شده، برش کارشناسانه و دقیقی از برنامه چهارم تحول و پیشرفت شهر تهران است؛ رخدادی که در هیچکدام از رویدادهای بودجه و برنامهریزی در ادوار گوناگون مدیریت شهری تهران صورت نگرفته است. مدیریت شهری در این دوره باور دارد درصورتی که بودجه، مبتنی بر برنامه تحول و پیشرفت طراحی نشود و «شاخصهای سنجش» مورد مراقبت قرار نگیرد، کارایی برنامه چهارم مخدوش خواهد شد؛ به همین دلیل، با این برش، وفاداری کامل شهرداری به تحقق برنامه چهارم تضمین شده است. امید است در تحقق برنامه چهارم که حامل مسائل استراتژیک مدیریت شهری و تبلور توانمندیهای درونی و سیاستهای شهرداری برای اداره کلانشهر تهران است، همانگونه که در تهیه و تدوین آن شاهد همدلی و همگرایی با روحیه جهادی بودیم، در اجرا نیز شاهد یکی از بهیادماندنیترین همگراییهای مجاهدانه در شهرداری تهران باشیم تا از ثمرات و برکات این «جهاد همدلی»، همه شهروندان شریف تهرانی بهرهمند شوند.