
بپا مسموم نشی!

هرقدر هم در برنامهریزی سفر دقت و مقصدی دیدنی انتخاب کنید و برای یک سفر خاطرهانگیز نقشه بکشید، مسمومیت غذایی در سفر میتواند همه نقشههایتان را نقش بر آب کند! حالا که فصل گرما از راه رسیده، احتمال مسمومیت غذایی هم بیشتر شده، بهویژه هنگام سفر که خیلیها غذاهای خانگی را فراموش میکنند و در رستورانها یا در مسیر غذا میخورند. پیشگیری و درمان مسمومیت غذایی در سفر، بایدها و نبایدهایی دارد که رعایت آنها ضروری است.
البته که بهتر است به جای دنبال دارو و درمان بودن، از بروز مسمومیت جلوگیری کنید. رعایت سادهترین اصول بهداشتی، شما را از افتادن به دردسر مسمومیت نجات میدهد. شستن مرتب دستها میتواند درصورت تماس با آلودگیهای محیطی، عامل بیماریزا را از بین ببرد و هنگام استفاده مواد خوراکی از ورود میکروبها به داخل بدن جلوگیری کند. پیشنهاد میشود همیشه صابون و مواد ضدعفونیکننده همراه داشته باشید.
از مهمترین راههای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی در سفر، خودداری از خوردن غذاهای خام و نپخته است. حرارت میتواند باعث از بینرفتن بسیاری از میکروبها شده و باکتریهایی را که باعث بیماریهای گوارشی میشوند از بین میبرد. دمای سرد و پایین میتواند سبب رشد این میکروبها شود، بنابراین تا حد امکان از خوردن غذا، میوه و حتی سبزیهای خام خودداری کنید.
همیشه در سفرهای خود برای نوشیدن آب، از آب معدنی استفاده کنید. هیچ تضمینی وجود ندارد که آبی که در سفر استفاده میکنید سالم باشد. این موضوع را جدی بگیرید. شاید فکر کنید این توصیهها حساسیت بیجا و زیادهروی است اما در سفری که شما برای تفریح و لذتبردن آغاز کردهاید، یک مسمومیت غذایی ساده میتواند باعث نارضایتی از سفر و تجربهای ناخوشایند از آن مقصد شود. از پلمببودن و اصالت آب معدنی مطمئن شوید.
اگر میخواهید غذاهای محلی را تجربه کنید از افراد بومی کمک بگیرید. آنها بهعلت شناخت کامل از منطقه میتوانند به شما در پیداکردن رستورانها و غذاخوریهای سالم منطقه کمک کنند. معمولا رستورانهای شلوغ که افراد محلی در آنها رفتوآمد دارند، از مواداولیه تازهتری استفاده میکنند و در نتیجه امکان مسمومیت شما را کاهش خواهند داد.
اگرچه لبنیات محلی ممکن است سالم و خوشمزه بهنظر بیاید، اما بهعلت ظرفیت فسادپذیری بالای این مواد ممکن است باعث مسمومیت و بیماری در شما شود. درصورتی که قصد استفاده از شیر را دارید، از حرارت دادن آن مطمئن شوید و سپس بنوشید. خوردن یک بستنی خوشمزه بهویژه در تابستان خیلی وسوسهکننده است. اما بستنی بهعلت داشتن یخ و همچنین استفاده از لبنیات، مخصوصا نوع محلی آن میتواند ظرفیت بالایی برای ایجاد مشکلات گوارشی و مسمومیت برای شما ایجاد کند.
از خرید قوطیهای کنسرو دارای برآمدگی، فرو رفتگی، نشتی و زنگزدگی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش قوطیها شکسته نشده باشد. کنسروها را قبل از مصرف 20دقیقه در آب در حال جوشیدن حرارت دهید و بلافاصله مصرف کنید. هرگز غذاهای پختهشده را بیش از 2ساعت اگر هوا گرم است و بیش از یکساعت در دمای محیط رها نکنید.
مسمومیتهای غذایی سفر معمولا خفیف هستند و بدون نیاز به درمان در کمتر از 24ساعت برطرف خواهند شد. هرچند برخی دیگر از مسمومیتها ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشند. در مواردی که دچار اسهال و استفراغ شدید، سعی کنید مایعات بیشتری مصرف کنید تا از این طریق، آب و مایعات از دسترفته در بدن خود را جبران کنید.
هرچند بیشتر موارد مسمومیت غذایی در سفر را میتوانید خودتان درمان کنید با این حال، در موارد زیر باید حتما به پزشک مراجعه کنید: تب بالای 38درجه، دیدن خون در استفراغ یا مدفوع، طولکشیدن اسهال و استفراغ بیش از 3روز، درد شدید، علائم عصبی مانند سوزن سوزن شدن اندامها یا تاری دید و دچار کمآبی شدید شدن. پزشکان ممکن است در برخی موارد آنتیبیوتیک یا سرمهای مایع برای آبرسانی مجدد به بدن شما تجویز کنند.