• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 17 خرداد 1402
کد مطلب : 193764
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/JZlqo
+
-

400 ثانیه تا تل‌آویو

رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح»، ایران را در جمع 4کشور دارنده این نوع موشک‌ها قرار داد

دفاعی
400 ثانیه تا تل‌آویو

علیرضا احمدی-روزنامه‌نگار

ابرموشک هایپرسونیک «فتاح»، به‌عنوان تازه‌ترین دستاورد راهبردی نیروی هوافضای سپاه پاسداران دیروز (سه‌شنبه) با حضور رئیس‌جمهور و فرمانده کل سپاه پاسداران رونمایی شد؛ دستاوردی که ایران را در کنار آمریکا، چین و روسیه، در قامت چهارمین دارنده موشک بالستیک قاره‌پیمای هایپرسونیک مطرح کرد.آبان‌ماه1401بود که اعلام خبر دستیابی ایران به موشک هایپرسونیک ازسوی سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه‌پاسداران، بازتاب‌های گسترده‌ای در محافل سیاسی- رسانه‌های جهان داشت و مقام‌های آمریکایی‌ و صهیونیستی کوشیدند با درپیش گرفتن رویکرد «انکار» و «تردید» به کوچک‌نمایی تازه‌ترین دستاورد موشکی جمهوری‌اسلامی بپردازند. برهمین اساس هم بود که در آن مقطع، مقام‌های وزارت دفاع آمریکا با درپیش گرفتن ترکیبی از «انکار» و «نمایش اشراف اطلاعاتی» عنوان کردند که به این موضوع «به دیده شک» می‌نگرند.اکنون اما با رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح، همه معادلات در این عرصه تحت‌تأثیر تازه‌ترین دستاورد متخصصان حوزه موشکی کشور قرار گرفته است؛ موشکی که با برخورداری از ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد خود، علاوه بر اینکه ایران را به‌عنوان یک ابرقدرت موشکی در جهان مطرح می‌کند، توان بازدارندگی کشور را هم درحد قابل ملاحظه‌ای تغییر می‌دهد.

مشخصات فنی
بهره‌مندی از فناوری های‌تک
برخورداری از توانایی تغییر مسیر پس‌از شلیک
برخورداری از کلاهک‌های هدایت شونده
برخورداری از پیشران سوخت جامد نازل متحرک مرحله دوم
بهره‌مندی از برد ۱۴۰۰کیلومتری با قابلیت ارتقا
دارای سرعت ۱۳ تا ۱۵ ماخ (۱۵هزار کیلومتر بر ساعت) پیش‌از اصابت به هدف
بهره‌مندی از قابلیت رادارگریزی
ضمانت 10ساله فناوری
دارای کلاهک مخروطی انفجاری با مانورپذیری بالا
برخورداری از سرجنگی دارای موتور کروی سوخت جامد
برخورداری از قابلیت مانور در داخل و خارج از جو

ویژگی‌های منحصربه‌فرد
برخورداری از قابلیت راهبردی سردرگم کردن سامانه‌های پدافندی
بهره‌مندی از توان متخصصان داخلی
نداشتن نمونه مؤثر «ضدموشک» برای مقابله
افزایش هزینه‌های مقابله‌ای برای دشمن (برای زدن یک موشک، باید 3موشک شلیک شود؛ درحالی‌که تقریباً قیمت یک ضد‌موشک ۲۰برابر موشک هدف است.)
تحقق جهش بزرگ نسلی در حوزه موشکی ایران
از کار انداختن سامانه‌های دفاعی دشمن
عدم‌وجود فناوری مقابله‌ای
تحقق تنوع‌بخشی به سامانه‌های موشکی کشور
برخورداری از توانایی عبور از همه سامانه‌های سپر موشکی
انجام مانورهای مختلف در داخل و خارج از جو زمین
قابلیت مانور در سرعت سرسام‌آور
برخورداری از قابلیت حرکت در جهت‌ها و ارتفاع مختلف
دارای قابلیت اصابت دقیق در محدوده هدف

قابلیت‌های راهبردی فوق‌العاده
رونمایی از موشک هایپرسونیک «فتاح» زمینه‌ساز تحول تازه‌ای در حوزه موشکی کشور شده‌است؛ چراکه این موشک بالستیک جدید از قابلیت‌های راهبردی ویژه‌ای برخوردار است که توان دفاعی دشمن را تا حد بسیاری کاهش می‌دهد. کارشناسان معتقدند بهره‌برداری ایران از این موشک مافوق صوت، به منزله ناکام ماندن همه سرمایه‌گذاری‌های انجام شده ازسوی قدرت‌های جهان، به‌ویژه آمریکا، برای ارتقای سامانه‌های سپر دفاع موشکی‌شان است. ازسوی دیگر نکته مهم اینجاست که کارکرد راهبردی تازه‌ترین دستاورد دفاعی ایران، از کار انداختن سامانه‌های دفاعی دشمن است؛ به‌گونه‌ای که با ناکارآمد شدن این سامانه‌ها در مرحله نخست، راه برای موج دوم حمله‌های موشکی هموار می‌شود. این درحالی‌است که گفته می‌شود حتی ایده‌های مقابله‌ای نیز تا چند سال آینده قابلیت اجرایی ندارند؛ موضوعی که بر اهمیت راهبردی موشک هایپرسونیک ایران می‌افزاید.

«هایپرسونیک» یعنی چه؟
موشک‌های ابرمافوق صوت یا «هایپرسونیک» جزو جدیدترین تسلیحاتی به‌شمار می‌روند که به‌دلیل برخورداری از فناوری ساخت پیچیده، کشورهای کمی دارای چنین سلاح‌هایی هستند. «موشک‌های کروز هایپرسونیک»، «بالستیک‌های هواپرتاب» و «گلایدرهای هایپرسونیک» از اصلی‌ترین سلاح‌ها در دسته‌بندی «هایپرسونیک» به‌شمار می‌روند. موشک‌های بالستیک هایپرسونیک با استفاده از فناوری‌های پیشرفته، داخل اتمسفر به سمت هدف مانور می‌دهند و از قابلیت مانور در سرعت‌های سرسام‌آور برخوردارند. در سرعت هایپرسونیک، مولکول‌های اتمسفر به حالتی از ماده به نام پلاسما تبدیل می‌شوند.

پله آخر فناوری موشک‌های بالستیک
کارشناسان حوزه دفاعی بر این اعتقادند که دستیابی جمهوری‌اسلامی به موشک هایپرسونیک، به‌منزله ایستادن ایران بر پله آخر فناوری موشک‌های بالستیک است. تفاوت تازه‌ترین دستاورد موشکی ایران با نسل قبلی موشک‌های بالستیک، توسعه سرجنگی آن با قابلیت مانور بسیار بالاست که به‌دلیل خارج‌شدن آن از مدار مرسوم موشک‌های بالستیک، توان دفاعی را از سامانه‌های سپرموشکی دشمن سلب می‌کند. براین اساس می‌توان گفت تقریبا غیرممکن بودن انهدام، از مهم‌ترین نقاط تفاوت موشک هایپرسونیک فتاح با سایر موشک‌های بالستیک نسل قبلی است.


واکنش‌های جهانی  و  هراس صهیونیست‌ها

رویترز
 ایران نخستین موشک بالستیک هایپرسونیک ساخت داخل این کشور را رونمایی کرد؛ اقدامی که احتمالا موجب تشدید نگرانی‌های غرب درباره توانمندی‌های موشکی ایران خواهد شد.
تایمز اسرائیل
موشک هایپرسونیک فتاح که گفته شده ۱۵برابر صوت سرعت دارد، می‌تواند سامانه‌های دفاع موشکی را به چالش بکشد.
بیزینس ریکوردر
موشک‌های هایپرسونیک می‌توانند حداقل ۵برابر سریع‌تر از سرعت صوت و در یک مسیر پیچیده پرواز کنند که این موضوع رهگیری آنها را دشوار می‌کند.
نشریه صهیونیستی جروزالم‌پست
 موشک هایپرسونیک فتاح می‌تواند ظرف 400ثانیه به اسرائیل برسد.
العربیه
 رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح احتمالا نگرانی غرب درباره توانمندی‌های موشکی تهران را تشدید خواهد کرد.
آسوشیتدپرس
 موشک هایپرسونیک فتاح می‌تواند از هر سیستم دفاع موشکی منطقه‌ای عبور کند.









 

این خبر را به اشتراک بگذارید