گردشگری راه ارتباط با مصر
با عزتالله ضرغامی، از ایجاد اشتغال تا کشف باند بزرگ قاچاق
محمد باریکانی-دبیر گروه زیستبوم
روزنامه همشهری بیش از یکسال است که پیگیر گفتوگوی اختصاصی با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بوده و عزتالله ضرغامی نیز قول مساعد داده ، اما در این یکسال هیچگاه مجال این گفتوگو فراهم نشده است. با این حال همشهری توانست گفتوگویی در حاشیه یکی از نشستهای وزیر میراث فرهنگی با مدیرانش انجام دهد. محور این گفتوگو بر تأثیر روابط ایران و عربستان بر توسعه گردشگری ایران، چراغ سبز مصریها برای توسعه روابط با ایران و اقدامات وزارت میراثفرهنگی برای گسترش روابط گردشگری با مصر، کشف شبکه جاسوسی در گردشگری کشور که وزیر سابق اطلاعات جزئیات آنرا به ضرغامی اعلام کرده بود، عملیات موفق دستگیری قاچاقچیان اشیای تاریخی در فرودگاه امامخمینی (ره) و ماجرای معدوم کردن دهها هزار فلزیابی که انبارهای یگان حفاظت میراث فرهنگی را اشغال کرده، شبیه به اقدام ستاد مقابله با موادمخدر برای معدوم کردن این مواد، متمرکز بود.
چرا وزارت میراث فرهنگی فلزیابهای مورد استفاده قاچاقچیان اشیای تاریخی را زیر غلتک معدوم نمیکند؟
از پیشنهاد روزنامه همشهری استقبال میکنم و اخطاری را به یگان حفاظت میراث فرهنگی دادهام؛ فلزیابهایی که مدتی قرار است شرکتهای دانشبنیان از آن استفاده کنند و این تعهد را دادهاند که در چرخه استفاده اولیه قرار بگیرد، اگر نتوانند این کار را انجام دهند مثل موادمخدر با آنها برخورد شود و معدوم شوند تا تکلیف خیلیها مشخص شود.
پس از برقراری رابطه ایران و عربستان، مصر علاقه زیادی به توسعه تعاملات گردشگری با ایران پیدا و حتی اعلام کرد گردشگران ایرانی میتوانند با ویزای فرودگاهی به مصر سفر کنند. آخرین تصمیماتی که در حوزه توسعه تعاملات گردشگری ایران با مصر و عربستان گرفته شده، چیست؟
گردشگری پیشران روابط سیاسی ایران با کشورهای جهان است؛ بهویژه در مورد کشورهایی که تمدن باستانی همچون مصر دارند. پیشنهاد ما این است که هرگونه روابط دیپلماتیک با مصر از طریق گردشگری انجام شود و این موضوع را به وزارت خارجه دستگاههای دیگر منتقل کردهایم و انشاءالله با توجه به همه جهاتی که باید در کشور مورد توجه قرار بگیرد با اولویت گردشگری میتوانیم با همه کشورها اقدامات متقابل گردشگری را انجام دهیم. ما معتقدیم برای تقویت گردشگری باید یکطرفه لغو روادید برای کشورهای مختلف انجام شود و بارها تلاش و اطلاعرسانی کردیم و وزارت خارجه هم با ما همعقیده است، ولی ملاحظات دیگری وجود دارد که در کمیسیونهای مختلف در حال بررسی هستیم تا به نتیجه برسیم. باید راه ورود گردشگر به کشور را تسهیل کنیم. اگر بتوانیم موانع را برداریم ایران بیشتر از رقبا ظرفیت پذیرش گردشگر را دارد.
در جلسه هیأت دولت به خبرنگاران وعده دادید که جزئیات کشف باند بزرگ قاچاق اشیای تاریخی در فرودگاه امام را پس از بررسیها در آینده نزدیک اعلام میکنید. نتیجه این بررسیها چه شد؟
حالا ما یک چیزی گفتیم شما چرا اینقدر جدی میگیرید؟ اینجور بگویم که شما هم راحت شوید. بعدا درباره کشف باند قاچاق اشیای تاریخی در فرودگاه امام خمینی توضیح میدهم.
از وزیر سابق اطلاعات پرسیدیم که ماجرای کشف شبکه جاسوسی گردشگری چه بوده است؟ ایشان گفتند از آقای ضرغامی بپرسید. جزئیات این پرونده چیست؟
به هر حال وزیر اطلاعات نمیتواند جزئیات یک کیس اطلاعاتی را توضیح دهد. این کیس در کشور کشف شد و من را مطلع کردند، اما لازم نیست حتما کیس اطلاعاتی هم کشف شود. شما در کشور راه که میروید با مشکلات ساختاری و برخی تریبونها که گردشگری را درست درک نمیکنند و نمیدانند گردشگری چه ابعاد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای کشور دارد، مواجه هستید. وقتی سرمایهگذاری زیادی برای اردبیل 2023 میکنیم ،مراسمی گرفته میشود و سفرای خارجی هم میآیند، ممکن است صاحب تریبون این را متوجه نشود و در جمع بسیار بزرگی از مردم که ویدئوی آن را هم دیدهام، ضمن انتقاد از وزیر گردشگری بگوید مشکل ما در اردبیل مشکل اشتغال است؛ ای کاش به جای وزیر گردشگری، وزیر کار میآمد تا مشکل اشتغال حل میشد؛ درحالیکه اشتغال در جیب وزیر کار نیست و اشتغال را من و دستگاههای دیگر باید ایجاد کنیم. آنجا اگر گردشگری راه بیفتد، مشکل اشتغال حل میشود. در آماری که آقای رئیسجمهور بهعنوان اشتغال سال گذشته و یکمیلیون شغل دادند، سهم وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی 49هزار شغل بود که 100درصد هم محقق شد و در صحتسنجی وزارت کار وقتی آمار صحیح ما مشخص شد، وزارت میراثفرهنگی در ایجاد اشتغال مقام اول را کسب کرد. حدود 50هزار شغل سهم ما بود که بهطور کامل محقق شد، ولی من معتقدم 50هزار شغل در این حوزه شوخی است.
هیچ جزئیاتی از این پرونده قرار نیست اعلام شود؟
طبیعی است که لازم نیست جزئیات کشف این شبکه توسط وزیر سابق اطلاعات داده شود، ولی بدانید که کشورهای رقیب ما در منطقه که ظرفیتهای گردشگری و جاذبههای گردشگریشان به هیچوجه قابل مقایسه با ایران نیست حتی در کنار نفت که منبع بزرگ درآمد آنهاست روی گردشگری سرمایهگذاری کردند. رهبری بعد از اغتشاشات اخیر فرمودند که تازه داشت گردشگری در ایران رونق میگرفت و این اغتشاشات باعث شد گردشگری لطمه بخورد، این نشان میدهد دشمن از هر طریق ولو از تریبونها و ساختارهای داخلی و حتی خودیها استفاده میکند تا هر طور که هست گردشگری ایران پا نگیرد.