حساسیت عطری خوشبوهای پردردسر!
عطرها همانقدر که میتوانند در ما احساس خوشایند ایجاد کنند گاهی نیز میتوانند مشکلاتی بهدنبال داشته باشند. اگر پس از قرار گرفتن در معرض عطرها یا ادکلنهای قوی دچار سردرد، مشکلات تنفسی یا بثورات پوستی میشوید ممکن است به آنها حساسیت داشته باشید. نتایج تحقیقی از دانشگاه جورجیایغربی نشان میدهد حدود ۳۰ درصد از افراد مورد بررسی، محصولات معطر را تحریککننده میدانند. کسانی که آسم یا حساسیت به مواد شیمیایی دارند نیز ممکن است عطرهای قوی را بهدلیل علائم آلرژیزایی که ایجاد میکنند مشکلساز بدانند.
برخلاف گرده گل و گیاه و درختان، عطرها و رایحهها آلرژن نیستند؛ بلکه تحریککننده هستند. اما این بدان معنا نیست که نمیتوانند علائم آلرژیزایی مانند عطسه، سرفه یا سردرد بهدنبال داشته باشند.
زمینه آلرژی ارثی است
دکتر عاطفه فخاریان، فوقتخصص ریه و دانشیار دانشگاه شهیدبهشتی در مورد آلرژی و حساسیت به مواد حساسیتزای مختلف میگوید: اغلب آلرژیها و حساسیتها در فصل بهار بیشتر خود را نشان میدهند و علاوه بر آلرژی فصلی، افراد زیادی از علائم آلرژی به مواد مختلف رنج میبرند. افراد آلرژیک زمینه آلرژی را از پدر یا مادر خود به ارث میبرند که آتوپی (Atopy) نامیده میشود.
این پزشک متخصص ادامه میدهد: به نوزادانی که با زمینه آلرژی به دنیا میآیند «آتوپیک (Atopic)» گفته میشود. پوست این کودکان در دوران نوزادی (اغلب در هفته اول و دوم) خیلی خشک است یا جوشهای کوچکی روی گونههای خود دارند.
دکتر فخاریان فوق تخصص ریه درباره آلرژی عطری می گوید: زمینه آلرژی در سالهای بعد زندگی بهصورت اگزما در نواحی چینهای گردن، آرنج، پوست پشت زانوها و علائم تنفسی مانند آبریزش بینی و سینوزیت و آسم، خود را نشان میدهد.
عوامل تشدیدکننده آلرژی
پیش از اینکه به عوامل تشدیدکننده آلرژی بپردازیم، برای درک بهتر موضوع، آلرژی را در افراد مستعد مانند ظرف درنظر بگیریم؛ وقتی این ظرف با مواد آلرژن یا آلرژیزا پر شد، ظرف سرریز میشود و علائم آلرژی خود را نشان میدهد. در حقیقت هرچه مواد آلرژیزا در محیط بیشتر باشد و به فرد دارای زمینه آلرژی نزدیکتر، علائم آلرژی هم بیشتر خود را نشان خواهد داد.
دکتر فخاریان در مورد عوامل تشدیدکننده آلرژی توضیح میدهد: وقتی کودکی با زمینه آلرژی رشد میکند و به بزرگسالی میرسد، علاوه بر مواد غذایی آلرژیزا سایر عوامل نیز آلرژی وی را تحریک میکنند. بهعنوان مثال، آلرژنهایی مانند گردههای گل، ذرات معلق در هوا، بوها و دودها، عطرها و همه موادی که از طریق استشمام وارد سیستم تنفسی شوند، سبب تحریک دستگاه تنفسی و بروز علائم حساسیت میشوند.
این فوقتخصص ریه در ادامه درباره کاهش علائم آلرژی در فرد نیز میگوید: اگر فرد از مواد و عوامل حساسیتزا دوری کند، آلرژی تحریک نمیشود و طبیعتا علائمی نیز برای فرد نخواهد داشت.
بهترین راه پیشگیری از بروز علائم آلرژی
بهگفته دکتر فخاریان، خیلی از افراد در فصل بهار مبتلا به سردرد همراه با نوعی احساس گیجی، آبریزش بینی، عطسه، سرفه و خلط در گلو میشوند که آلرژی بهاره یا فصلی نامیده میشود و باید توجه داشته باشیم که بهترین راه پیشگیری از بروز علائم آلرژی این است که تا حد امکان از آلرژنها دوری کنیم. مثلا فرد در خانه بهخصوص در اتاق خواب گل نگهندارد یا در معرض دود سیگار نباشد، از نگهداری حیوانات خانگی اجتناب و همچنین از مصرف خوشبوکنندهها، عود، اسپری و عطرها خودداری کند.