خبر خوب دیگرمان این است که یک مخترع کاشمری با اختراعش بر ارزش کینوا یا خاویار گیاهی افزوده و توانسته عده زیادی را به سر کار ببرد. حسن وفایی، مخترع جوان روستای «عشرتآباد» کاشمر با اختراع دستگاه پوستهگیری کینوا و یا همان خاویار گیاهی، علاوه بر ایجاد شغل برای بیش از ۱۰۰ نفر بهویژه کشاورزان، موجب بهرهمندی بسیاری از مردم از این محصول سرشار از ویتامین شده است. کینوا یا «خاویار گیاهی» نوعی دانه از خانواده اسفناج است که بهعنوان یکی از سالمترین خوردنیها در سراسر جهان شناخته میشود و یک منبع غذایی بینظیر شامل انواع ویتامینها، آنتیاکسیدانها، پروتئین و مواد معدنی است. اما دانه کینوا بهصورت دانههای ریزی است که بعد از برداشت محصول، ابتدا باید پوسته رویی آن برداشته شود تا بتوان آن را مصرف کرد؛ در غیر این صورت، بهدلیل تلخی بسیار پوسته رویی، این محصول قابل استفاده نیست و این پوستهگیری کار سختی برای کشاورزان است.
حسن وفایی جرقه این اختراع را یک دغدغه شخصی برای به هدر نرفتن محصولات کشاورزی بیان میکند و میگوید:«حدود 5 سال پیش برای نخستینبار این محصول را در سردخانه مواد غذایی بهصورت خام مشاهده کردم و از مسئول مربوطه اسم محصول و علت این حجم از آنها را در سردخانه به مدت طولانی سؤال کردم که علت آن را عدم توانایی در فرآوری این نوع محصول عنوان کرد. من به دلیل کار در کارخانه ریسندگی و آشنایی با دستگاه ریسندگی، مقداری از محصول را برای امتحان با یکی از دستگاههای ریسندگی که عمل سایش را انجام میداد، برداشتم که خوشبختانه تا حدی موفق بودم. در ادامه تصمیم به ساخت دستگاه تخصصی در این خصوص گرفتم و دستگاهی را طراحی کردم و ساختم که بتواند پوسته کینوا را جدا کند.» یکی از محاسن خاویار گیاهی این است که در زمینهای درجه ۲ و ۳ و زمینهای شور هم به عمل میآید. اختراع جوان کاشمری باعث شده تا کشاورزان رغبت بیشتری به کاشت این محصول داشته باشند. این محصول4 برابر برنج کالری دارد و میتواند جایگزین آن شود.
کارآفرین خلاق
در همینه زمینه :
میوه زندگی
میوه زندگی
گفتوگو