فرمان هستهای
رهبر معظم انقلاب، مسئولان سازمان انرژی هستهای را موظف کردند به سرعت آمادگیهای لازم را برای رسیدن به ۱۹۰هزار سو در چارچوب برجام فراهم آورند
حضرت آیتالله خامنهای در اجتماع پرشکوه، پرشور و پرمعنای انبوهِ بیشمار مردم قدرشناس در بیستونهمین سالگرد عروج ملکوتی امام خمینی(ره)، با تشریح خصوصیات بیبدیل فردی و حکومتی امیرمؤمنان(ع) و شباهتهای افتخارآفرین امام راحل عظیمالشأن با این خصوصیات نصرتبخش و عزتآفرین، به تبیین 7محور اصلی الگوی رفتاری و مدیریتی خمینی کبیر در مواجهه با دشمنان و پیشبرد نظام اسلامی پرداختند و تأکید کردند: بعد از امام بزرگوار، همان راه و الگو را به دقت ادامه داده و خواهیم داد و به فضل الهی و با تکیه بر ایمان، استقامت و هوشیاری ملت و مسئولان، نقشه کنونی دشمن مبنی بر «فشار اقتصادی، فشار روانی و فشار عملی» را نیز ناکام خواهیم گذشت.
رهبر انقلاب اسلامی در این مراسم که رؤسای قوا، مسئولان کشور و سفرا و نمایندگان کشورهای خارجی نیز حضور داشتند، امام را «نماد انقلاب» خواندند و با اشاره به همزمانی ایام شهادت حضرت امیرالمومنین علی(ع) با سالروز رحلت رهبر کبیر انقلاب خاطرنشان کردند: شباهتهای این پیرو صادق و حقیقی حضرت امیرالمومنین با آن پیشوای والا و بزرگ، مایه افتخار ملت ایران و امت اسلامی است و توجه به این شباهتها، برای یافتن مسیر صحیح و آشنایی بیشتر با امام راحل(ره) مهم و مفید است.
ایشان مباحث مربوط به شباهتهای امام بزرگوار با حضرت علی(ع) را در قالب 3سر فصل بیان کردند و در تشریح نخستین سرفصل گفتند: در حضرت امیرالمومنین علی(ع)، 2خصوصیت به ظاهر متضاد وجود داشت؛ از یک طرف، «صلابت و ایستادگی و شدت» در برابر هر حرکت باطل و در برابر ظالمان و طغیانگران و از طرف دیگر، «لطافت و رقت» در مواجهه با یاد الهی و همچنین در برابر مظلومان، محرومان و مستضعفان.
رهبر انقلاب اسلامی ایستادگی حضرت علی(ع) در برابر معاویه، برخی از اصحاب قدیمی و آبرومند اما دنیاطلب و خوارج را نمونههایی از صلابت آن حضرت دانستند و افزودند: از طرف دیگر این ولی بزرگ خدا در مقابل ایتام یا ضعفا، آنچنان از خود رقت و لطافت نشان میداد که انسان شگفت زده و دچار حیرت میشود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه امام راحل نیز همین 2خصوصیت را داشتند، گفتند: امام خمینی از یک طرف در مقابل رژیم منحط و طاغوتی پهلوی، آمریکا، صدام متجاوز و حتی در برابر شاگرد و یار قدیمی خود که دچار رفتار برخلاف حق شده بود، همچون صخرهای مستحکم و کوهی استوار ایستاد اما در برابر پیام ارادت و فداکاری یک مادر شهید و در دفاع از مستضعفان و پابرهنگان دچار تأثر و رقت قلب میشد. رهبر انقلاب اسلامی در تبیین دومین فصل از ویژگیهای شگفتآور امیرمؤمنان به 3خصوصیت ظاهراً ناسازگار یعنی «اقتدار، مظلومیت و پیروزی نهایی» پرداختند.ایشان با اشاره به مدیریت مقتدر حضرت علی(ع) در حکومت بسیار گسترده آن حضرت افزودند: اراده پولادین، شجاعت، هنر نظامیگری، زبان قوی و منطق جذاب ازجمله نشانههای بارز اقتدار امیرمؤمنان است.
ایشان، تهمتهای ناجوانمردانه دشمنان و حسودان به پیشوای متقیان و رفتار زشت خواصِ دلبهدنیا سپرده را از نشانههای مظلومیت آن حضرت خواندند و فرمودند: این فشارهای بیپایان و مظلومیت عمیق، به حدی بود که آن امام صبورِ دریادل را به درد دل با چاه وامیداشت.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: با این همه، پیروزی نهایی در این مصاف طولانی و دشوار با امیرمؤمنان بوده است چرا که امروز نام و شخصیت و سیره و عدالتخواهی ایشان در آفاق عظیم و تاریخ بشر، برجسته و درخشان است اما یادی از دشمنان او نیست.
ایشان در تشریح شباهتهای پیرو صدیق امیرمؤمنان یعنی رهبر کبیر انقلاب با این ویژگیهای امام علی(ع) خاطرنشان کردند: امام خمینی نیز با اقتدار فوق العاده خود، یک حکومت طاغوتی و دیکتاتوری وراثتی را بعد از 2هزار سال ساقط کرد، آمریکا را به شکست کشاند و هدف طراحان جنگ تحمیلی یعنی ریشه کن کردن انقلاب و نظام اسلامی را با قدرت ناکام گذاشت.
رهبر انقلاب افزودند: امام خمینی در عین حال مانند پیشوایش مظلوم بود و تبلیغات گسترده، مستمر و اهانتبار دشمنان و رفتار برخی افراد که از آنها توقع نمیرفت، از نشانههای مظلومیت رهبر کبیر انقلاب بود، بهگونهای که نشانههای دلتنگی را میتوان در لابهلای سخنان مستحکم و پرصلابت امام مشاهده و درک کرد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: امام راحل البته از ویژگی سوم امیرمؤمنان یعنی پیروزی نهایی نیز برخوردار بود که این پیروزی در استحکام و بقا و رشد و توسعه و پیشرفت نظام اسلامی به خوبی خود را نشان میدهد.
دستپاچگی دشمنان در مقابل ایران
رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: بسیاری از آرزوهای امام خمینی در زمان حیات پربرکت ایشان محقق شد و بسیاری از این اهداف بعد از عروج ایشان تحقق یافته که خودباوری، خودکفایی، پیشرفت علمی و فناوری، پیشرفت سیاسی و توسعه نفوذ ایران در غرب آسیا و شمال آفریقا ازجمله آنهاست. حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه تأکید کردند: دیگر اهداف و آرمانهای امام عزیزمان نیز به اذنالله تحقق خواهد یافت و جمهوری اسلامی روزبهروز از اعتلا و عظمت بیشتر برخوردار خواهد شد. ایشان تحرکات دشمنان را نه از سر اقتدار بلکه بهعلت دستپاچگی و آشفتگی دانستند و افزودند: ملت عزیز ایران بداند که دشمن از پیشرفت و عظمت و ایستادگی او، عصبی و آشفته است و با دستپاچگی حرکاتی را انجام میدهد.
حضرت آیتالله خامنهای سخنان خود در اجتماع عظیم مردم در سالگرد ارتحال امام خمینی را با تشریح مشابهات جبهه دشمنان امیرمؤمنان با جبهه دشمنان رهبر کبیر انقلاب ادامه دادند. ایشان افزودند: پیشوای عدالت خواهان با 3جبهه رویارو بود؛ «قاسطین» یعنی دشمنان بنیانی و مخالفان اصل حکومت او، «ناکثین» یا همان همراهان سستبنیاد و «مارقین» یعنی کجفهمها و انسانهای نادانی که سرانشان خائن بودند اما خودشان به خیال تبعیت از قرآن در مقابل قرآن مجسم یعنی امیرمؤمنان ایستادند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: جبهه دشمنان و مخالفان امام راحل نیز ترکیبی از همین 3گروه بود؛ قاسطین یعنی آمریکا، رژیم صهیونیستی و وابستگان داخلی آنها که با اصل جمهوری اسلامی دشمنی دارند، ناکثین یا عهدشکنان و همراهان سستکمربند که بهعلت خواستههای دنیایی در مقابل امام ایستادند و مارقین که با عدمدرک موقعیت کشور و نفهمیدن جبههبندی دشمنان، حقانیت حرکت امام را تشخیص ندادند.
ایشان منافقین را نمونهای از مارقین خواندند که بهعلت خیانت رؤسایشان و جهل و فریبخوردگی بدنه، به دشمنی ناکام با امام پرداختند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به پیروزی امام خمینی در مقابل این 3جبهه افزودند: امروز هم همین 3گروه در مقابل میراث بزرگ امام خمینی یعنی جمهوری اسلامی صف آرایی کردهاند، این جبهه مختلط البته مشکلاتی بهوجود میآورد و حرکت کشور را دشوار یا کند میکند اما در جلوگیری از پیشرفت ملت عاجز و ناتوان است.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه به تبیین الگوی رفتاری امام(ره) در طول 10سال حضور در رأس نظام جمهوری اسلامی پرداختند و 7شاخص اصلی این الگوی رفتاری را بیان کردند. امام دو قطبیسازی در میان مردم را مردود میدانستند. حضرت آیتالله خامنهای، از «برخورد شجاعانه و فعال با دشمنان» بهعنوان نخستین شاخص یاد کردند و گفتند: امام راحل در مواجهه با دشمنان هرگز منفعل نشد و همواره فعال و قدرتمند در مقابل آنها ایستاد. «پرهیز از هیجان زدگی ناشی از احساسات و خالی از عقلانیت»، دومین شاخصی بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و افزودند: تصمیمهای امام، شجاعانه و در عین حال مبتنی بر محاسبات عقلانی بود.
حضرت آیتالله خامنهای به سومین شاخص الگوی رفتاری امام اشاره کردند و گفتند: امام خمینی چه در دوران مبارزات و چه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره اولویتها را رعایت میکرد و بر موضوع اصلی متمرکز میشد و هیچگاه حواشی را وارد میدان کار خود نمیکرد.
ایشان «اعتماد به تواناییهای مردم و بهویژه جوانان و خوشبینی به ملت ایران» و «بیاعتمادی و بدبینی به دشمن» را 2شاخص دیگر در رفتار امام برشمردند و تأکید کردند: امام بزرگوار یک لحظه به دشمن و پیشنهادهای آن اعتماد نکرد و دشمن را به معنی واقعی کلمه، دشمن میدانست. رهبر انقلاب اسلامی، «اهتمام به همبستگی و اتحاد ملت و مردود دانستن هرگونه دودستگی و دوقطبیسازی در میان مردم» را از دیگر الگوهای رفتاری امام دانستند و درخصوص هفتمین الگوی رفتاری ایشان گفتند: امام خمینی به نصرت و وعده الهی، ایمان کامل داشت و معتقد بود که اگر کار برای رضای خدا باشد، هیچگونه ضرری متوجه آن نخواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای در جمعبندی این بحث تأکید کردند: بعد از امام راحل، راه ایشان را دقیقا دنبال کردهایم و به لطف خداوند، از این پس نیز دنبال خواهیم کرد.
ایشان افزودند: به حول و قوه الهی، ما دچار انفعال و ضعف نمیشویم و در برابر زیاده خواهی و زورگویی دشمنان میایستیم، هیجان زده و احساسی تصمیم نمیگیریم و به جای متن، وارد حاشیهها نمیشویم، اولویتهای خود را به توفیق الهی تشخیص خواهیم داد، به مردم و تواناییهای آنها بهخصوص جوانان اعتماد خواهیم کرد اما به دشمن مطلقا اعتماد نمیکنیم، مردم عزیزمان را از 2دستگی و دوقطبی برحذر میداریم و به نصرت الهی اطمینان داریم و شک نداریم که ملت ایران با این ایمان و انگیزه و با این امید، قطعا پیروز خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنانشان به تشریح نقشه دشمن در مقطع فعلی پرداختند و با تأکید بر اینکه، این نقشه بر 3محور «فشار اقتصادی، فشار روانی و فشار عملی» و با هدف سیطره بر کشور متمرکز است، گفتند: در این طراحی، فشار اقتصادی از طریق تحریمها و جلوگیری از همکاری اقتصادی کشورها با ایران اعمال خواهد شد.
ایشان خاطرنشان کردند: آنها برخلاف تبلیغات دروغین خود که میگویند هدف تحریمها، حکومت ایران است، ملت را هدف گرفتهاند تا با فشار به مردم، نظام اسلامی را به تسلیم در مقابل زورگوییها وادار کنند اما دشمنان، نه ملت ایران را شناختهاند و نه نظام اسلامی را، زیرا به فضل الهی و با تلاش مسئولان و همت مردم، آنها در این بخش از طراحی خود، به کلی ناکام خواهند ماند.
رهبر انقلاب به محور دوم نقشه دشمن یعنی فشار روانی اشاره کردند و با مهم دانستن این محور، افزودند: دشمن در این بخش از طراحی خود درصدد است نقاط قوت نظام اسلامی و عناصر اقتدار ملی را به نقاط ضعف و چالشبرانگیز تبدیل کند تا ملت ایران نسبت به این نقاط قوت بدبین و دلسرد شوند.
رهبر انقلاب اسلامی بهعنوان نمونه، «پیشرفتهای هستهای» را یکی از نقاط قوت و افتخار فناوری و دانش کشور دانستند و گفتند: توانایی دانشمندان و متخصصان جوان کشور در تولید اورانیوم غنیشده 20درصد، در شرایطی که طرف مقابل انواع شروط و مشکلات را برای تأمین اورانیوم 20درصد جهت مصارف پزشکی مطرح کرده بود، نماد قدرت علمی و فناوری و یک نقطه قوت بزرگ ملی است که برای کشور مایه آبرو شد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: اکنون دشمن تلاش دارد تا با کار روانی و ریشهای، این نقطه قوت ملی را به مسئلهای چالشبرانگیز تبدیل و ملت را نسبت به آن بدبین کند. ایشان «توانایی موشکی» را یکی دیگر از نقاط قوت و زمینه ساز «امنیت» کشور دانستند و افزودند: در دوران جنگ تحمیلی بهدلیل آنکه ما سلاح دفاعی و توان موشکی نداشتیم، از شهرهای مرزی تا تهران شبانه روز، زیر آتش موشکی بودند اما اکنون با همت متخصصان جوان، ما به قدرت اول موشکی منطقه تبدیل شدهایم و دشمن میداند که اگر یک موشک بزند، با 10 موشک پاسخ خواهد گرفت. رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: دشمن با یک عملیات روانی روی این نقطه قوت متمرکز شده است و متأسفانه عدهای هم در داخل با او همصدا شدهاند.
این خواب آشفته تعبیر نخواهد شد
حضرت آیتالله خامنهای، «عدالت خواهی بینالمللی» و حمایت از ملتهای مظلوم را یکی دیگر از نقاط قوت جمهوری اسلامی خواندند و گفتند: درحالیکه حمایت از فلسطین و نیروی مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی و دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشورهای منطقه، مایه آبرو برای جمهوری اسلامی است، دشمن تلاش دارد تا آن را تحت عنوان «دخالت ایران در منطقه» به یک مسئله چالش آفرین تبدیل کند. ایشان با اشاره به همنوایی برخی عوامل داخلی با دشمن در این خصوص، افزودند: همین عوامل که چند سال پیش در تهران و در راهپیمایی روز قدس، شعار «نه غزه نه لبنان» سردادند، موجوداتی حقیر و کمککنندگان به جنگ روانی دشمن هستند و این مایه سرافکندگی آنهاست.
رهبر انقلاب اسلامی به یک نمونه دیگر از عملیات روانی دشمن اشاره کردند و گفتند: بیگانگان و عدهای در داخل در تبلیغات خود اینگونه وانمود میکنند که اگر ایران، شکل معیوبی از برجام را که درصدد تحمیل آن هستند، نپذیرد، جنگ خواهد شد، خیر این حرف دروغ است.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به برخی حرفهای بعضی مسئولان اروپایی گفتند: بهنظر میآید این دولتها توقع دارند ملت ایران هم تحریمها را تحمل کند، هم از فعالیتهای هستهای که نیاز قطعی آینده ایران است دست بردارد و هم محدودیتهای تحمیل شده بر ایران را ادامه دهد اما آنها بدانند که این خواب آشفته تعبیر نخواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: ملت و دولت ایران این را تحمل نخواهد کرد که هم تحریم باشد هم در محدودیت و حبس هستهای. ایشان مسئولان سازمان انرژی هستهای را موظف کردند به سرعت آمادگیهای لازم را برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو (البته فعلا در چارچوب برجام) فراهم آورند و مقدمات اجرای مسائلی را که رئیسجمهور دستور دادهاند از همین فردا آغاز کنند.
رهبر انقلاب اسلامی در جمع بندی مطالب مربوط به محور عملیات روانی دشمن خاطرنشان کردند: آنها تلاش دارند تا با جنگ روانی، ما از نقاط قوت و عناصر اقتدار ملی خود دست برداریم تا بیگانگان راحتتر بر کشور و ملت و سرنوشت آینده ما مسلط شوند اما ملت ایران، در مقابل این حرکت ایستاده است. حضرت آیتالله خامنهای فشار عملی را سومین محور نقشه جاری دشمن در مقابله با ملت بزرگ ایران برشمردند و افزودند: برنامه قطعی دشمن این است که با سوءاستفاده از مطالبات مردمی، در کشور آشوب ایجاد کند اما سر آنها قطعا به سنگ خواهد خورد.
رهبر انقلاب در تشریح بیشتر این نقشه مزورانه افزودند: ممکن است در نقطهای یا شهری، کارگران یا کسان دیگری از مردم مطالباتی داشته باشند، دشمن در این موارد با تعداد معدودی نفوذی و افراد خبیث و اشرار، سعی میکند اجتماع آرام مردم را به حرکت ضدامنیتی و آشوبگرانه تبدیل و نظام و ملت را بدنام کند. حضرت آیتالله خامنهای با توصیه مؤکد به مردم برای هوشیاری کامل در مقابل این نقشه دشمن تأکید کردند: اعتقاد راسخ دارم دشمنان این بار هم کور خواندهاند و مردم عزیز با قدرت، شهامت و هوشمندی در مقابل این طرح و توطئه میایستند. ایشان حضور مردم در صحنه را بسیار مهم خواندند و با اشاره به برگزاری مراسم روز جهانی قدس در جمعه همین هفته افزودند: به فضل الهی و به برکت حضور پرشور مردم، روز قدس امسال از سالهای گذشته، قویتر و پرشورتر برگزار خواهد شد. رهبر انقلاب اسلامی همچنین در پایان سخنانشان به زبان عربی و خطاب به جوانان غیور عرب منطقه گفتند: امروز روز عمل و اقدام شما است و باید خود را برای پیشرفت و استقلال و آزادی کشورهایتان آماده کنید.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به خضوع و ذلت برخی دولتهای عربی در مقابل آمریکا و عدماتخاذ موضع قوی برابر دشمن صهیونیستی، افزودند: برخی دولتهای عربی، اکنون دشمن ملتهای خود شدهاند و در چنین شرایطی مسئولیت جوانان غیور عرب، بر هم زدن این معادله باطل است. ایشان با تأکید بر اینکه آینده متعلق به جوانان است و آنان باید با عمل و ابتکار، خود را برای آینده آماده کنند، گفتند: اگر آینده به درستی ساخته شود، قطعا همه ملتهای مسلمان و عرب بهخصوص جوانان این کشورها، از آن بهرهمند خواهند شد. رهبر انقلاب اسلامی خطاب به جوانان کشورهای اسلامی گفتند: از هیمنه جبهه کفر نهراسید و به وعده نصرت الهی ایمان راسخ داشته باشید.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به در پیش بودن روز جهانی قدس تأکید کردند: حضور در این راهپیمایی و دفاع از مردم مقاوم و مجاهد و مظلوم فلسطین، در واقع گامی مهم در مسیر ساختن آینده بهتر است.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان برای توفیق جوانان کشورهای اسلامی و ادامه مسیر مقاومت دعا کردند.
حرکت ایران به سوی 190 هزارسو
برای نخستین بار نیست که رهبر معظم انقلاب از اصطلاح «سو» در سخنرانیهای خودشان استفاده میکنند. ایشان در تیرماه سال 1393و در بحبوحه مذاکرات هستهای مسئله نیاز کشور به 190هزار سو را گوشزد و یادآوری کردند که «ممکن است این نیاز مال امسال و 2سال دیگر و 5سال دیگر نباشد، امّا این نیاز قطعی کشور است، خب، باید نیاز کشور تأمین بشود.» همانند دﻳﮕﺮ واحدهای اﻧﺪازه ﮔﯿﺮی مثل وات، آﻣﭙﺮ، ﻛﺎﻟﺮی و... ﻛﻪ در ﺻﻨﺎﻳﻊ مختلف ﻛﺎرﺑﺮد دارﻧﺪ، ﻋﺒﺎرت SWU که ﻣﺨﻔﻒ ﻋﺒﺎرت Separative Work Unit است بهطور ﺧﺎص در ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﻧﺮژی هستهای ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار میﮔﯿﺮد و یک واحد اندازهگیری غنیسازی است. اینکه ما چه تعداد سانتریفوژ برای تولید 190هزار سو احتیاج داریم، بهصورت ساده، ماشینهای نسل یک که به IR1 مشهور هستند ظرفیتی معادل یک تا 1.2سو دارند اما ماشینهای پیشرفتهتر یعنی سانتریفوژهای نسل 8که با عنوان IR8 شناخته میشوند از ظرفیت 24سو غنیسازی برخوردارند. بنابراین برای 190هزار سو غنیسازی، ایران نیاز به 8هزار ماشین نسل 8دارد.
190هزار سو چه نسبتی با صنعت و اقتصاد ایران دارد؟
این 190هزار سویی که ایران به آن نیاز دارد برای سوخت نیروگاه بوشهر و رآکتور تهران استفاده میشود. اینکه ایران این 190هزار سو را برای چه کاری میخواهد استفاده کند سؤالی بود که علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان به آن پاسخ داد. صالحی که درنطنز با خبرنگار صداوسیما گفت و گو میکرد در پاسخ به این سؤال که شاید بسیاری این پرسش را داشته باشند که ۱۹۰ هزار سو با صنعت، اقتصاد و زندگی مردم چهکار دارد، اظهار کرد: ما برای تأمین سوخت موردنیاز نیروگاههای هستهایمان سالانه به ۳۰ تن مواد سوختی نیاز داریم که این معادل ۲۸۰ تن اورانیوم است. بنابراین برای ۱۹۰ هزار سو به ۳۰۰ تن اورانیوم نیاز داریم که آن را باید به ۳۰ تن تبدیل کنیم و این برای یک نیروگاه است درحالیکه ما تا ۱۰ سال آینده 2نیروگاه دیگر نیز میسازیم که برای تأمین سوخت آنها به سوخت مطمئن نیاز داریم و باید پیشبینی تأمین این میزان را در کشور داشته باشیم.
ایران در چه مدت زمانی به این 190هزار سو دست پیدا میکند؟
آیا توانایی دستیابی به 190هزار سو با وجود محدودیتهای هستهای را که در برجام پذیرفتیم داریم یا خیر؟ صالحی میگوید کشورهای غربی فکر میکردند اینکه ما میگوییم ۱۹۰ هزار سو، بلوف است اما اگر برجام نباشد در ۱۰ماه به ۱۸۰ هزار سو میرسیم پس اینها بلوف نیست. البته صنعت هستهای استفاده دوگانه دارد و یک قدرت محسوب میشود اما طبق فتوای مقام معظم رهبری ما از استفاده غیرصلحآمیز آن منع شدهایم.
ایران کار خلاف برجام انجام میدهد؟
رهبر معظم انقلاب در فرمان هستهای خودشان تأکید کردند که اقدامات فعلا در چارچوب برجام صورت بگیرد. علیاکبر صالحی هم درباره اقدامات اخیر ایران گفته است: «گامهای ما خلاف برجام نیست. ما برجام را میشناسیم، ما کارخانه تبدیل اورانیوم را در اختیار داریم اما از آنجایی که اورانیوم طبیعی قبلا نداشتیم این کارخانه متوقف بود، اما بعد از برجام ۴۰۰تن از اورانیوم طبیعی در اختیارمان قرار گرفت و الان میتوانیم UF6 را تولید کنیم و کارخانه مجدد راهاندازی میشود.» اتحادیه اروپا در واکنش به قصد ایران برای افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم گفته است که این اقدام ناقض توافق اتمی ایران و قدرتها، برجام، نخواهد بود. مایا کوسیانجیچ، سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به خبرگزاری فرانسه گفت: «با این حال در این مقطع خیلی حساس، این موضوع به ایجاد اعتماد نسبت به ماهیت برنامه اتمی ایران کمکی نمیکند.»
بازتابهای فرمان رهبری
آمادهسازی مقدمات حرکت ایران به سمت 190هزار سو و فرمان رهبری در اینباره بازتابهای گستردهای در رسانههای دنیا و بین سیاستمداران داشت. مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اعلامیه ایران برای افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم گفته است که آمریکا اجازه نخواهد داد این کشور به سلاح هستهای دست یابد. اتحادیه اروپا اعلام کرده است که این حرکت ایران ناقض برجام نیست. برخی رسانهها مدعی جمع شدن دوربینهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سایتهای هستهای ایران شدند که یوکیا آمانو دبیرکل آژانس در نخستین نشست شورای حکام پس از خروج آمریکا از برجام گفت: آژانس براساس پروتکل الحاقی توانسته به همه سایتهایی که میخواست دسترسی آزادانه پیدا کند. وی افزود: همکاری به موقع و فعالانه ایران در فراهم کردن این دسترسیها به اجرای پروتکل الحاقی کمک میکند و اعتماد را هم بالا میبرد. خبرگزاری رویترز درباره بیانات رهبری نوشت: ایران برای افزایش غنیسازی اورانیوم درصورت فروپاشی توافق هستهای آمادگی دارد. روزنامه رأی الیوم چاپ لندن نیز گزارش خود را بر محور «اعلام آمادگیها برای رسیدن به 190هزار سو و افزایش توان هستهای ایران فعلا در چارچوب برجام» منتشر کرد. روزنامه الشرق الاوسط نیز نوشت: رهبر ایران خواستار آمادگی برای غنیسازی دوباره اورانیوم شد.