• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
دو شنبه 17 بهمن 1401
کد مطلب : 184922
+
-

سوژه‌شدن رفتارهای غیراخلاقی شاه در جراید بین‌المللی

در کتاب «مصاحبه با تاریخ»، از قول «اوریانا فالاچی»، خبرنگار معروف ایتالیایی نوشته شده: «اگر شاهی وجود داشته‌باشد که از او همیشه در رابطه با زنان صحبت شده، شخص محمدرضا پهلوی بوده‌است.» البته پهلوی‌دوم، تنها شاه ایران نبود که درباره‌اش چنین داستان‌هایی نقل می‌شود و اسناد در دسترس خارجی وجود دارد؛ از زمانی که شاهان قاجار راه‌پایشان را به اروپا باز کردند، موضوع روابط غیراخلاقی «شاهان شرقی» هم به سوژه تاپ رسانه‌های غربی تبدیل شد؛ خسرو معتضد، ‌مورخ نام‌آشنا در زمینه فساد اخلاقی پهلوی‌دوم اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار‌می‌دهد.

آرتیست‌های رسوا‌کننده!
شاه از همان نخستین سفر رسمی به اروپا، وارد چنین حاشیه‌هایی شد؛ مثلاً وقتی برای اولین‌بار به انگلیس رفت، در سال1327، با چند ستاره مشهور سینما ارتباط داشت که معروف‌ترین آنها، «ریتا هیورث» بود. این ارتباط، البته موردتوجه رسانه‌های اروپایی قرار‌گرفت و انتشار آن مایه آبروریزی شد. موضوع رفتارهای ناهنجار و غیراخلاقی سلاطین ایران از دوره قاجار و با سفر نخست ناصرالدین‌شاه برای غربی‌ها عیان شده‌بود. آنها در همان زمان هم، با آب و تاب از داستان روابط ناصرالدین‌شاه و مظفرالدین‌شاه با زنان اروپایی سخن می‌گفتند. توجه آنها به پهلوی دوم هم از همین جنس بود؛ نوعی تحقیر در رفتار اجتماعی که در چارچوب همان موضوع «شاهان شرقی» موردتوجه قرار‌می‌گرفت.
سوژه‌شدن رفتارهای غیراخلاقی شاه برای مجلات اروپایی، فقط هنگام مسافرت‌های وی به خارج رقم نمی‌خورد؛ بعضی وقت‌ها، زنان اروپایی موردتوجه شاه که به تهران مسافرت و با او ملاقات کرده بودند، باعث آبروریزی در جراید خارجی می‌شدند؛ مثلا در سال1328، زمانی که شاه از فوزیه طلاق گرفته بود، «فرانچسکا اسکافا»، یک آرتیست دورگه که از طرف مادر شیلیایی بود، موردتوجه محمدرضا پهلوی قرار گرفت و او را به ایران دعوت کردند. اسکافا در هتل آبعلی ساکن شد و با شاه ملاقات‌های متعددی داشت. او پس از بازگشت به اروپا، با جراید مصاحبه کرد و مدعی شد که قرار بوده ملکه ایران شود و با محمدرضا پهلوی ازدواج کند! انتشار این خبر، در سطح وسیع، باعث یک آبروریزی بین‌المللی شد و شاه را به فاصله یک‌سال بعد از ماجرای «ریتا هیورث»، به سوژه مجلات زرد اروپایی و آمریکایی تبدیل کرد. جالب اینجاست که مجلات برخی کشورهای عربی مانند مصر هم به ماجرای اسکافا توجه کردند و تصویر او روی جلد مجلات قاهره چاپ شد!

 

این خبر را به اشتراک بگذارید