چند دستور غذایی برای سفره ماه مبارک رمضان
6خوراک برای مهمانی خاص
لاله رضاپور
با قرار گرفتن در نیمه ماه رمضان بسیاری از شما طبق رسوم هر ساله به برپایی مهمانی های افطاری مشغول میشوید و تلاش میکنید غذاها و دسرهایی انتخاب کنید که علاوه بر تکراری نبودن، هم مقوی و خوشمزه باشند و هم درست کردن آن برای مهمانان زیاد سخت نباشد. از همین رو در این بخش طرز تهیه تعدادی دسر جدید و خوشمزه ویژه افطار را برایتان ذکر میکنیم. اگر تصمیم دارید مهمانهایتان را با دسرهای جدید غافلگیر کنید، این دستورغذاها را امتحان کنید.
کاکائوی خرما
یتوانید از مقدار گردو کم کرده و مثلا بادام یا فندق به مواد اولیه اضافه کنید.
به جای پودر نارگیل میتوانید از پودر پسته یا بادام هم استفاده کنید.
مواد لازم
گردو / یک پیمانه
خرمای بدون هسته/ یک پیمانه
پودر نارگیل/ یک پیمانه
گلاب/ سه ق.غ
شکلات تختهای شیری/ 50 گرم
بیسکوئیت ساده/ یک بسته
طرز تهیه
بیسکوئیتها را کاملا پودر کرده و بعد به آن گردو را اضافه کنید. این دو را با هم چرخ کنید. گلاب را اضافه کرده و ورز بدهید تا به شکل خمیر یکنواخت درآید. شکلات تختهای شیری را کمی خرد کرده و بعد رنده کنید. رنده شکلات را به خمیری که اول درست کردهاید، اضافه کنید. دوباره ورز بدهید تا اینکه خمیر با شکلات مخلوط شده و خمیر کاملا یکنواخت با مخلوط مواد ایجاد شود. سپس بسته به اندازه دلخواه ، از خمیر برداشته و آن را با دست گلوله کنید. بعد داخل پودر نارگیل بغلتانید. آنها را داخل سینی مناسب چیده و کمی هم اطراف گلولهها، پودر نارگیل بریزید.
سوپ عدس و ذرت
مواد لازم
عدس/ سه چهارم فنجان
ذرت/ دو فنجان
آب مرغ/ دو فنجان
گوجهفرنگی رنده شده/ 400 گرم
پیاز / یک عدد
فلفل سبز دلمهای/ یک عدد
زیره/ نصف ق.چ
نمک/ به مقدار کم
اگر طعم تند دوست دارید، میتوانید کمی پودر چیلی هم اضافه کنید. اما با توجه به خالی بودن معده به مدت طولانی، بهتر است طعم غذا تند نباشد.
طرز تهیه
عدس و ذرت را پاک کرده، بشویید. سپس در دو قابلمه جداگانه آب بریزید. بعد از اینکه جوشید، به آن نمک اضافه کنید. عدس را در یک قابلمه و ذرت را در قابلمه دیگر بریزید. گوجهفرنگیها را بشویید و بعد آن را رنده کنید. از صافی رد کنید تا فقط آب گوجهفرنگی داشته باشید. پیاز را پوست کنده، بشویید و خرد کنید. فلفل را بشویید و ریز خرد کنید. بعد از اینکه ذرت و عدس پختند، آنها را داخل یک قابلمه بریزید. سپس یک لیوان آب اضافه کنید. پیاز و فلفل را اضافه کرده و زیر شعله را کم کنید تا پیاز و فلفل هم بپزند. بعد از اینکه آب سوپ کاملا تمام شد، آب مرغ را با آب گوجهفرنگی رنده شده مخلوط کرده و به سوپ اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا سوپ جا بیفتد. زیره را خوب آسیاب کنید. بعد از اینکه سوپ پخت و تقریبا شکل حلیم گرفت، آن را داخل ظرف مناسب ریخته و روی آن را به دلخواه با زیره تزئین کنید.
سوپ لیموی یونانی
مواد لازم
ماکارونی دانه برنجی/ یک و نیم پیمانه
آب مرغ/ هشت پیمانه
فلفل سفید/ نصف ق.چ
تخممرغ/ 4 عدد
لیموترش/ سه عدد
شوید تازه/ یک چهارم پیمانه
لیموترش ورقه شده/ چهار تا شش حلقه
شکر/ به مقدار کم
طرز تهیه
شویدها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. آب آن که رفت، ریز خرد کنید. آب مرغ را داخل قابلمه بریزید. بعد از اینکه جوشید، به آن کمی نمک، ماکارونی و فلفل را اضافه کنید. صبر کنید تا هشت دقیقه زمان سپری شود. زیر شعله را خاموش کرده و به اندازه دو لیوان از آب مرغ را بردارید. سفیده و زرده را از هم جدا کنید. سفیده را در ظرفی بزنید تا پف کند. لیموترشها را شسته و آب آنها را بگیرید. سپس آب لیموترش را با زردههای تخممرغ مخلوط کرده و هم بزنید و بعد از اینکه مخلوط شدند، دو لیوان آب مرغ داغ را روی مخلوط زرده تخممرغ و لیمو بریزید. درحال ریختن آب مرغ، مخلوط زرده و لیمو را هم بزنید. مخلوط آب مرغ و ماکارونی را روی گاز گذاشته و شعله را روشن کنید. مخلوط زرده و لیمو را اضافه کنید. این مخلوط را به مدت دو دقیقه روی شعله حرارت بدهید. درحال حرارت دیدن هم آن را هم بزنید. سفیده را هم اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید تا سوپ کمی جا بیفتد. سوپ را داخل ظرف مناسب بریزید. روی سوپ را با حلقههای لیموترش و شویدهای خرد شده، تزئین کنید.
اگر رنگ سفید سوپ را دوست ندارید، میتوانید به آن کمی زعفران سائیده شده و دم کشیده اضافه کنید.
رول خرما، گردو و پسته
مواد لازم
خرما/ 2 کیلوگرم
آرد/ سه پیمانه
روغن/ سه ق.م
گردو/ یک پیمانه
پسته/ نصف پیمانه
کنجد/ یک پیمانه
دارچین/ به میزان دلخواه
زنجبیل/ به میزان دلخواه
پودر نارگیل/ به مقدار کم
روغن مخصوص سرخ کردن/ به مقدار لازم
طرز تهیه
گردو و پسته را چرخ کنید. خرماها را بشویید. بگذارید آب آن برود. هستهها را جدا کرده و آن را چرخ کنید. کمی روغن داخل ماهیتابه ریخته و خرمای چرخ شده را داخل آن بریزید. کمی آن را گرم کرده و پودر دارچین و زنجبیل به مقدار دلخواه به آن اضافه کنید. برای چند دقیقه تفت بدهید. آرد را داخل ماهیتابه ریخته و بهتدریج روغن اضافه کرده و تفت بدهید تا اینکه سفتی آرد مانند خامه شود. یک عدد کیسه فریزر را از وسط باز کنید اما جدا نکنید. آن را روی پیشخوان آشپزخانه یا سینی بزرگ بگذارید. کمی روغن به کیسه بزنید. یک لایه خرما را به شکل مستطیلی روی آن بچینید. سپس از خمیر آماده شده در ماهیتابه دوم روی آن پهن کنید. سپس از مخلوط گردو و پسته رنده شده روی لایه خمیری بریزید. رول را ببندید و آن را داخل همان نایلون فریزر بگذارید. سپس رول را داخل یخچال بگذارید تا سرد شود. رول را کمی قبل از سرو کردن آن در زمان سحر یا افطار، از یخچال بیرون بیاورید. آن را برش بزنید. با قلمو روی آنها کمی روغن بمالید. ابتدا پودر نارگیل را روی رول ریخته و سپس کنجد را اضافه کنید.
میتوانید از عسل برای اضافه کردن پودر نارگیل و کنجد، روی رول استفاده کنید.
هرچه دسر سردتر شود، خوشمزهتر میشود.
شیرینی موز و خرما
مواد لازم
موز/ 5 عدد
شکر/ یک پیمانه
پودر هل/ یک ق.چ
کره آب شده/ 2 و نیم ق.غ
بادام هندی خرد شده/ 2 ق.غ
طرز تهیه
موزها را شسته، پوست بکنید و داخل غذاساز بریزید تا پوره شوند. پوره را داخل تابهای که کمی آن را گرم کردهاید،بریزید. تفت بدهید تا طلایی شوند. شکر را به موزها اضافه کنید. تفت بدهید تا شکر در موز حل شود. باید بهقدری حل شود که بههیچ وجه کریستال شکر دیده نشود. هلها را از پوست سبز آن درآورده و با کمک آسیاب کاملا خرد کنید. هل را به موز اضافه کنید. هم بزنید تا موز به ته ماهیتابه نچسبد. این مرحله، مرحله اضافه کردن بادام زمینی است. بادامها را داخل آسیاب ریخته و دستگاه را روشن کنید تا کاملا خرد شود. سپس بادامها را هم به مخلوط موز اضافه کنید. دوباره هم بزنید تا بادامها هم تفت داده شوند. داخل یک قالب، کمی کره آب شده ریخته و یا اینکه ورق مخصوص شیرینی بگذارید. مخلوط آماده شده را داخل قالب بریزید. کاملا آن را فشرده کرده و با پشت قاشق سطح آن را صاف کنید. روی قالب هم یک ورقه مخصوص شیرینیپزی بگذارید. قالب را به مدت سه ساعت داخل یخچال بگذارید. سپس آن را از یخچال درآورده و به شکل دلخواه برش بزنید.
این دسر بسیار پرکالری است. بهتر است آن را در وعده افطار میل کنید.
همراه با این دسر حتما چای بنوشید. به این دلیل که شیرین بوده و میتواند باعث تشنگی شود.
اسرپینگ رول گوشت
مواد لازم
کره/ 100 گرم
پیاز/ یک عدد
گوشت چرخ کرده/ 400 گرم
فلفل دلمهای/ یک عدد
قارچ/ 15 عدد
شوید خرد شده/ یک پیمانه
هویج/ سه عدد
پنیر پیتزا/ دو پیمانه
پودر آویشن/ به میزان دلخواه
نان لواش یا خمیر یوفکا/ 4 عدد
نمک/ به مقدار کم
آرد سفید/ به مقدار کم
برای چاشنی این رول میتوانید از ماست یا آب لیموترش تازه مخلوط با روغن زیتون استفاده کنید. این چاشنیها مضر نبوده و باعث آسیب به دستگاه گوارش به دلیل روزهدار بودن نمیشوند.
طرز تهیه
پیاز را پوست کنده، بشویید و ریز خرد کنید. سپس گوشت را همراه با پیاز، کمی نمک و پودر آویشن داخل قابلمه بریزید. در قابلمه را بگذارید تا گوشت بهتدریج پخته و آب بیندازد. بعد از اینکه آب گوشت تمام شد، زیر شعله را خاموش کنید. در این فاصله هویجها را پوست کنده، بشویید و بعد قابلمهای را آب کنید و بعد از اینکه جوشید، هویجها را با کمی نمک به آب اضافه کنید. شویدها را پاک کرده، خیس کنید و بشویید. بعد از اینکه آب آن رفت، ریز خرد کنید. قارچها را پاک کرده، خیس کنید و بعد از دو دقیقه بشویید. آب آن که رفت، قارچها را خرد کنید. کره را داخل ماهیتابه ریخته و به آن قارچها را اضافه کنید. تفت بدهید تا آب قارچ تمام شود. قارچها را بعد از تمام شدن آبشان به گوشت اضافه کنید. تفت بدهید. فلفل دلمهای را شسته، خرد کنید و به مخلوط گوشت و قارچ اضافه کنید. تفت بدهید تا خامی آن برود. بعد به اندازه یک لیوان آب به مخلوط گوشت و مواد دیگر اضافه کنید. در قابلمه را بگذارید تا به مدت نیم ساعت بپزد و آب کاملا تمام شود. بعد از پخته شدن هویج، آنها را ریز خرد کنید. هویج و شوید خرد شده را به مواد اضافه کنید. پنیر پیتزا را هم اضافه کنید تا کمی حرارت دیده و آب شود. سپس از مواد، داخل خمیر یوفکا یا نان لواش بپیچید. فر را روی حرارت 180 درجه سانتیگراد گرم کنید. کف سینی فر یا پیرکس کمی آرد سفید بریزید. رولها را داخل ظرف بگذارید. در ظرف را بگذارید و آن را داخل فر قرار دهید. ده دقیقه بعد، با کمک قلممو کمی روغن روی رولها بکشید. از حرارت بالای فر به آنها گرما دهید تا روی رولها طلایی شود. سپس غذا را سرو کنید.