خیریه فامیلیکه نیمقرن قدمت دارد
ثریا روزبهانی-روزنامهنگار
«ولی پالیزدار»ساکن محله طحانی حدود۵۰سال قبل با راهاندازی خیریه اماممهدی(عج)که اعضای آن را خانواده و بستگانش تشکیل میدادند، روی زخمهای نیازمندانی که فشارهای اقتصادی زمانه دست آنها را خالی گذاشته بود، مرهم گذاشت.حاج ولی در این سالها برای یتیمها همچون پدر و برای ۱۱۰خانواده نیازمند پشت و پناهی محکم شد.
چند روزی است که حاج ولی به دیار باقی رفته است و اهالی محله و خانوادههای نیازمندان در سوگ او رخت عزا به تن کردهاند اما همچنان اعضای خانواده و فامیل در فراق او، خیریه را اداره میکنند و نمیگذارند چراغ دلهایی را که حاج ولی روشن کرده در نبودش خاموش و ۱۱۰خانواده نیازمند، پشتشان خالی شود.
اینجا غیرپالیزدارها نیست
زنده یادحاج ولی پالیزدار مؤسسه خیریه فامیلی امام مهدی(عج) را در سال۱۳۵۶با کمک تعدادی از دوستان و نزدیکانش راهاندازی کرد. برای شروع فعالیت این خیریه، ۶نفر اعضای هیأت امنا و حدود ۵۰نفر خیر، دست بهدست هم دادند تا از خانوادههای نیازمند حمایت کنند. اکنون بعد از گذشت نیم قرن از فعالیت این خیریه فامیلی، تعداد خیران از هزار و ۵۰۰نفر فراتر رفته و بیش از ۱۱۰نفر هم مستقیم و غیرمستقیم تحت پوشش و کمکهای خیریه هستند. پالیزدار از بستگان مرحوم حاجولی و اعضای این خیریه درباره این مکان که یادگاری از حاج ولی است، میگوید: «خیریه محله طحانی توسط اعضای یک فامیل میچرخد. در این خیریه غیرپالیزدار نیست. همه اعضای خیریه، فامیل هستند. معمولاً علاوه بر اعضای هیأتمدیره خانوادههای این افراد هم در کارهای مؤسسه کمک میکنند. این مؤسسه علاوه بر توزیع ارزاق با اجرای طرحهای ماه مبارک رمضان، بازگشایی مدارس و عید سعی میکند کمکهای متفاوتی هم داشته باشد. به همینخاطر اگر فردی طبق ضوابط مؤسسه برای کمک معرفی شود، درصورت فراهم بودن امکانات، سعی میکنند دست او را بگیرند. فعالیتهای خیریه براساس تصمیمات حاجولی و اعضای هیأتمدیره برنامهریزی شده است؛ کارهایی که از شناسایی خانوادههای نیازمند آغاز و به تحویل وام، خرید جهیزیه و... ختم میشود. همه خانوادههای نیازمند توسط افراد شاخص و معتمدان محله معرفی میشوند. پس از تکمیل فرم و تحقیق، این افراد جزو خانوادههای تحت پوشش قرار میگیرند. اغلب خانوادههای تحت پوشش خیریه محله را خانوادههای بیسرپرست و بدسرپرست، زنان مطلقه و افراد معلول تشکیل میدهند. در خیریه اماممهدی(عج) تقریباً هر۴۰روز یکبار ۲۰ نوع جنس از قبیل (برنج، روغن، قندوشکر، چای، رب، ماکارانی، ۴ نوع حبوبات، گوشت، مرغ، پودررختشویی دستی و ماشینی، صابون، شامپو، مایع ظرفشویی، تخممرغ و خمیردندان) بین خانوادههای نیازمند توزیع میشود.
در همه حال کنار همسرم بودم
«شوکت نظمده» همسر مرحوم پالیزدار، سالها در انجام کارهای خیر با مرحوم حاجولی سهیم بوده و مسئولیت تحقیق و شناسایی افراد نیازمند را بهعهده داشته است. او در اینباره میگوید:«کارهای خیر او باعث شده دعای خیر دیگران در زندگیمان جاری و ساری باشد.»
مکث
فروشگاهی برای نیازمندان
حفظ آبروی خانوادههای نیازمند در خیریه امام مهدی(عج) شرط اصلی است. به همین دلیل هیچ جنسی به در خانه نیازمندان فرستاده نمیشود. حاجولی اعتقاد داشت کرامت انسانی خانواده نیازمند باید حفظ شود. به همینخاطر برای ارائه کمکهای غیرنقدی به نیازمندان تحت پوشش، محلی را بهعنوان فروشگاه درنظرگرفت تا نیازمندان ارزاق و اجناس را خودشان تحویل بگیرند. پالیزدار درباره این فروشگاه میگوید: «روبهروی دفتر خیریه، ساختمان ۳طبقه قرار دارد که در هریک از طبقات ساختمان اجناس مختلفی اعم از خوراک، پوشاک، نوشتافزار و فرش و وسایل زندگی برای جهیزیه و... چیده شده است. خانوادههای تحت پوشش علاوه بر تهیه ارزاق خود از این مکان، پوشاک و کفش مورد نیازشان را هم همینجا انتخاب میکنند. البته در فصل بازگشایی مدارس، توزیع نوشتافزار و کیف مدرسه هم به این اقلام اضافه میشود.»