
600 کارگاه طلا در اصفهان
اصفهانیها با سهم 85درصدی از صادرات طلای کشور، درآمد خوبی از این تجارت کسب کرده اند

راحله عبدالحسینی- خبرنگار
اصفهان در کنار 7استان دیگر با داشتن معادن طلا، جزو استانهای زرخیز کشور بهشمار میآید. اما اصفهان از آن جهت قطب طلای کشور نام گرفته که بیش از 2دهه است در زمینه تولید و صادرات ماشینآلات طلاسازی هم خوش درخشیده. جوانان خلاق اصفهانی هم در 37کارگاه تولید ماشینآلات طلاسازی و هم در 600کارگاه طلاسازی چنان کار را بهدست گرفتهاند که بهگفته رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر اصفهان، سهم این استان از صادرات ۱۲۰ میلیون دلاری طلای کشور در سال، بیش از ۸۵درصد است. میز صادرات طلا نیز به اصفهان تعلق دارد و این موضوع نهتنها باعث ارزآوری برای کل کشور بلکه توسعه اقتصادی استان بهواسطه اشتغالزایی در هنر طلاسازی شده است.
میز طلای صادرات، رونق اقتصادی
میز طلای کشور بهعنوان مهمترین محل تبادل نظر و رفع موانع تولید و صادرات این محصول نیز در اصفهان تشکیل شده و تولیدکنندگان در تلاش هستند تا به روزهای طلایی بازگردند. انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر اصفهان با تشکیل 3کمیته تولید، طراحی و صادرات بستری برای علاقهمندان و جوانان ایجاد کرده تا با کارآفرینی و خلاقیت از این فرصت برای اشتغالزایی و توسعه اقتصادی استان استفاده کنند. محسن طلاییمینایی، با اشاره به اینکه تصمیماتی که در میز صادرات طلا گرفته میشود جنبه ملی دارد، میگوید: هماکنون 600کارگاه تولید طلا در اصفهان دایر است و در تلاشیم با همکاری جوانان تعداد آن را بیشتر کنیم. نگاهی به فعالیت کمیتههای فعال نیز نشان میدهد کمیته طراحی با فعالیت 180نفر از جوانان خلاق توانسته با استفاده از علم و دانش روز، طراحی و تولید طلا را از سنتی و کلاسیک به طراحی مدرن و بهروز بکشاند تا جایی که صادرات به ایتالیا که حرف اول را در این حوزه میزند، راه باز کرده است. راهاندازی شهرک طلا بهعنوان یکی از درخواستهای تولیدکنندگان اما همچنان بیسرانجام ماندهاست.
موضوعی که حالا با اختصاص قطعه زمین ۳۰ هکتاری جنب فرودگاه اصفهان قرار است ساماندهی شود. تاسیس این شهرک نهتنها توسعه اقتصادی استان، بلکه ارزآوری برای صنعت طلای کشور را در پی خواهد داشت.
تولید دستگاههای طلاسازی
نام قطب تولید ماشینآلات طلاسازی و تولید طلای کشور با دیار اصفهان پیوند خورده است. ماجرا به سال 1378برمیگردد؛ اینطور که رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر اصفهان به همشهری میگوید
از همان سال صادرات طلا با ارزش افزوده تولیدی در اصفهان به کشورهای منطقه و نیز کشورهای اروپایی ازجمله ترکیه و ایتالیا شکل گرفت.
محسن طلاییمینایی ادامه میدهد: اصفهان در زمینه تولید ماشینآلات و دستگاههای مربوط به ساخت طلا در کشور پیشتاز است و ۳۷ واحد تولیدی مرتبط در این استان فعالیت دارند. بهگفته طلاییمینایی، سال 1392که بیشترین صادرات طلا از کشور انجام شد از حدود 720میلیون دلار، 670میلیون دلار سهم اصفهان بود و امسال نیز سهم استان از صادرات ۱۲۰ میلیون دلاری طلای کشور در سال، بیش از ۸۵ درصد است.
علت کاهش صادرات طلای کشور در سالهای اخیر علاوه بر تحریمهای بینالمللی، تصویب یک قانون نادرست در حوزه صادرات بود که طلاییمینایی اینطور توضیح میدهد: قبل از سال 1386صادرکنندگان طلا، معادل وزنی طلای صادر شده، شمش طلا را تحت عنوان شمش معوض بدون پرداخت عوارض ورودی و سود گمرکی به کشور وارد میکردند اما سازمان توسعه تجارت طی بخشنامهای، شمش معوض را مشمول پرداخت
۴ درصد عوارض ورودی گمرکی تلقی کرد و موجب شد صادرات کاهش پیدا کند. حالا با رفع این چالش در قانون صادرات، تولیدکنندگان تمام همت خود را بهکار گرفتهاند. اینطور که رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صمت استان به همشهری میگوید با رفع مشکلات و موانع پیشروی تولیدکنندگان، بیشک ظرفیت اصفهان در این حوزه به 95درصد میرسد.
کریم سلیمی میگوید: اگر مشکلات حل شود، بدیهی است که رونق صادرات موجب اشتغالزایی برای ساکنان استان است.
برگزاری نمایشگاههای تخصصی طلا و گوهر سنگها، ماشینآلات و صنایع وابسته، اصلاح قانون ۲۹مادهای مبارزه با قاچاق کالا و حمایت از جوانان فعال در این عرصه از دیگر اقداماتی است که رونق این صنعت را رقم خواهد زد.