• سه شنبه 6 آذر 1403
  • الثُّلاثَاء 24 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 26
یکشنبه 18 دی 1401
کد مطلب : 182146
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/k5rZv
+
-

رفت و روب شهر با شیوه‌ای جدید

شهرداری تهران طرح تغییر شیفت فعالیت پاکبانان را با هدف ایجاد تحول در نگهداشت شهر به اجرا درآورد

خدمات شهری
رفت و روب شهر با شیوه‌ای جدید

زینب زینال‌زاده-روزنامه‌نگار

مدیریت شهری قصد دارد با تغییر شیفت فعالیت نیروهای پاکبان در محلات، خدمت‌رسانی در حوزه نگهداشت شهر را مطلوب‌تر کند و گامی برای تحول در نگهداشت شهر بردارد. با اجرای این طرح رفت‌وروب معابر از ساعت 3 بامداد تا 11صبح انجام می‌شود و نظافت شهری به‌صورت مستمر و روزانه صورت خواهد گرفت.
به‌گزارش همشهری، مردم ساعت 9شب زباله‌ها را جلوی منازل می‌گذاشتند و در طول روز هم رفتگران مشغول نظافت و جارو کردن کوچه‌ها و معابر بودند. همه اهالی بابای رفتگر را می‌شناختند و به اسم کوچک او را صدا می‌زدند. وقتی کارش تمام می‌شد، جارو را در گوشه‌ای قرار می‌داد و یکی از همسایه‌ها استکان چایی به او می‌داد و خداقوت می‌گفت. اگر یکی از اهالی قصد سفر داشت از بابای رفتگر می‌خواست تا مراقب منزلش باشد و گلدان‌ها را آب بدهد؛ یک تصویر کامل از حس نوع‌دوستی، مهرورزی و مهربانی. بیش از 2دهه است که با تغییر سبک زندگی، شیوه مدیریت شهری هم متحول شده و این روزها کسی نه خبری از پاکبان محله دارد و نه اصلاً او را دیده است. شب‌ها با تاریک شدن هوا پاکبانان جارو به‌دست می‌گیرند و کوچه‌ها را نظافت می‌کنند، اما در طول روز شهروندان شاهد رهاشدن زباله‌ها در معابر هستند و گمان می‌کنند شهر پاکبان ندارد؛ ازاین‌رو شهرداری تهران قصد دارد با تغییر شیفت کاری، سنت و شیوه گذشته در نگهداشت شهر را احیا و بار دیگر میان شهروندان و پاکبانان پیوندی از جنس اطمینان ایجاد کند. این به‌معنای عقبگرد نیست؛ چراکه احیای رفتارهای صحیح گذشته می‌تواند روشن‌کننده مسیر آینده باشد.

موضوع چگونه کلید خورد
نارضایتی از نظافت شهری و جمع‌آوری پسماندها، برای نخستین‌بار توسط مهدی اقراریان، عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران مطرح شد و پس از چند روز مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط‌زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از وضعیت نظافت شهر انتقاد کرد. علاوه‌برآن در ماه‌های اخیر بیش از 6هزار پیام‌ مربوط به نظافت معابر در سامانه 137 ثبت شده است که همه این موارد سبب شده تا مدیریت شهری اصلاح فرایند نظافت معابر را در دستور کار قرار دهد که در نهایت به طرح تغییر شیفت پاکبانان منجر شود.

نظافت در طول 8ساعت
برنامه تغییر شیفت فعالیت پاکبانان طرحی نو پاست و برای احصای نقاط قوت و ضعف آن نیاز بود تا به‌صورت پایلوت در یک محله اجرایی شود. محله بعثت در منطقه16 با جامعه هدف 8هزارو500نفری انتخاب و پس از افزایش تعداد نیروهای پاکبان و تقسیم‌بندی محل فعالیت (پست) اجرای طرح آغاز شد. پاکبانان موظف بودند در طول 8ساعت (از ساعت 3 بامداد تا 11صبح) محدوده تعیین شده (معابر اصلی و فرعی) را به‌طور مستمر نظافت کنند. این طرح اکنون به پایان رسیده است و به‌گفته هادی شیرازی، مدیر روابط‌عمومی شهرداری منطقه16، نتایج حاصل از نظرسنجی شهروندان (ساکنان محله بعثت) نشان می‌دهد که میزان رضایتمندی اهالی از نظافت معابر افزایش‌یافته است.

نظافت شهر با رویکردی متفاوت
حسین نظری، معاون خدمات شهری و محیط‌زیست شهردار تهران در راستای تشریح طرح تغییر شیفت فعالیت پاکبانان به همشهری گفت: «نظافت شهر و معابر مطالبه بحق شهروندان است و مدیریت شهری هم با تغییر رویکرد، تلاش می‌کند وظیفه خود را در این حوزه به‌درستی انجام دهد. برخی از شهروندان تمایل دارند نظافت معابر شب‌ها صورت بگیرد و عده‌ای هم دوست دارند این کار روزها انجام شود؛ بنابراین نتایج اولیه از این طرح به‌دست‌آمده و تصمیم داریم از طریق مشارکت شهروندان، زمان نظافت معابر را مشخص کنیم تا در نهایت شهروندان راضی و شهر پاکیزه داشته باشیم.» گویا این طرح در شهرهای اصفهان و شیراز اجرا و نتایج مطلوبی حاصل شده و قطعاً تهران هم با استفاده از تجارب موفق این شهرها می‌تواند در اجرای این طرح موفق عمل کند.

مکث
اجرای طرح بهاران خدمت


طرح «بهاران خدمت» هم اقدام دیگری در راستای ایجاد تحول در نگهداشت شهر است که به‌گفته نظری در مناطق ۲۲گانه شهر تهران با به‌کارگیری تمامی ظرفیت‌های اجرایی و ستادی اجرا می‌شود. این طرح باتوجه ‌به مناسبت‌هایی چون بهار طبیعت و بهار قرآن (ماه مبارک رمضان)، میلاد امام زمان(عج) و... و باهدف افزایش رضایتمندی شهروندان و ارتقا و بهبود کیفیت نگهداشت شهر در دستور کار شهرداران مناطق قرار گرفته است. به‌گفته این مقام مسئول، طرح تا 15بهمن به‌صورت ویژه در بزرگراه‌ها و شریان اصلی تهران و پس از آن تا 15اسفند در مناطق، اجرایی می‌شود.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید