در مسیر مارادونا
همهچیز برای تاجگذاری مسی در جامجهانی آماده است
روشی که دالیچ برای مقابله با تیم زیرک آرژانتین برگزید، اشتباه بود. این سبک بازی مقابل چنین تیمی که روی ضدحملهها با خولین آلوارس سرعتی خطرناک است و مقابل مسیای که میتواند با یک پاس همبازیانش را صاحب موقعیت گل کند، اشتباه بود. کرواسی خیلی بالا بازی کرد و فریب پاسهای متوالی و مالکیت توپ بالای خودش را خورد. هم از لحاظ تعداد پاس و هم از نظر مالکیت توپ، آمار آرژانتین دوسوم تیم حریف هم نبود، اما موقعیتهای مهم این تیم بیش از حریفی بود که توپ و میدان را در اختیار داشت. مالکیت توپ 61 به 39درصد به سود کرواسی و تعداد پاسها 608 به 399 به سود حریف اروپایی بود و همچنین ضربات و شوتها به سمت دروازه 12 به 9 به سود کرواتها اما تیمی که بیشتر بوی گل میداد، آرژانتین بود. شاید اگر دالیچ اجازه میداد تیمش عقبتر بازی کند، این همه گل نمیخورد و میتوانست مثل بیشتر دیدارهای قبلی در مرحله حذفی کرواسی را به وقت اضافه و پنالتی ببرد؛ همان کاری که با برزیل انجام داد.
دلایل شکست کرواسی را از زبان مودریچ بخوانید: «بازی بهخوبی پیش میرفت تا آن صحنه پنالتی اتفاق افتاد. از نظر من پنالتی نبود. من عادت ندارم در مورد داوری حرف بزنم اما امروز باید در مورد اورساتو صحبت کنم. تا جایی که میدانم، او یکی از بدترین داورانی است که دیدهام. او چندبار داور بازیهای تیم من بوده و خاطرات خوبی رقم نزده. اورساتو فاجعه است. خطای پنالتی نبود زیرا مهاجم آرژانتین شوت زد و به همین دلیل با دروازهبان ما برخورد داشت. دروازهبان ما برای خطا اقدام نکرد بلکه مهاجم آرژانتین با او برخورد داشت. به وضوح جریان بازی عوض شد.» با این حال، مودریچ آرزو کرده بهترین بازیکن تاریخ، قهرمان جامجهانی شود. منظور او مسی بود.
19
رکورد دیگر مسی رسیدن به صدر جدول تأثیرگذارترین بازیکنان تاریخ جامجهانی روی گلهای به ثمر رسیده یک تیم بود. بیشترین مجموع گل و پاسگل در تاریخ جامجهانی؛ او در کنار 2برزیلی و 2آلمانی در فهرست 5بازیکنی قرار گرفت که روی 19گل تأثیر میگذارند؛ لیونل مسی (۱۱گل و 8پاس گل)، میروسلاو کلوزه (۱۶گل و ۳پاس گل)، رونالدو نازاریو (۱۵گل و ۴پاس گل)، گرد مولر (۱۴گل و ۵پاس گل)، پله (۱۲گل و ۷پاس گل).
مسینامه
بههرحال، سرنوشت این بود که مسی و آرژانتین به ضعیفترین بازی کرواسی در 2دوره اخیر بخورند و مسی برای تاریخسازی به فینال برسد، آنهم با یک گل و یک پاس گل دیگر. کاپیتان آلبیسلسته چندین رکورد دیگر را هم در همین بازی ثبت کرد. او در جامجهانی۲۰۲۲، بیشترین تعداد گل(۵) و پاس گل(۳) را به ثبت رسانده است و یکی از شانسهای کسب عنوان بهترین بازیکن بهحساب میآید. او تا پیش از دیدار دیشب فرانسه- مراکش این رکوردها را در قطر ثبت کرد: بیشترین گل (۵گل مشترک با امباپه)، بیشترین پاس گل (۳پاس مشترک با هری کین)، بیشترین شوت (۲۷)، بیشترین خلق موقعیت (۱۸).
06
مسی در 6تورنمنت از 11تورنمنت بزرگی که همراه با تیم ملی آرژانتین شرکت کرده به فینال رسیده؛ 4بار فینالیست کوپا (2007-2015-2016-2021)، 2بار فینال جامجهانی (2014-2022).
10
مسی تعداد بردهایش را در برابر لوکا مودریچ به عدد 10رساند اما همچنان 2برد از این ستاره کروات کمتر دارد. از ۱۶سال پیش تقابل آنها شروع شده؛ 27بازی، ۱۲ برد برای لوکا مودریچ و 10برد برای لیونل مسی.
11
بیشترین تعداد گل زده در جامهای جهانی در میان بازیکنانی که هنوز بازنشسته نشدهاند؛ 11گل لیونل مسی، 10گل توماس مولر، 9گل امباپه (تا قبل از بازی دیشب)، 8گل (کریستیانو رونالدو).
06
مسی پس از روبرتو باجو و استویچکوف(1994)، داوور شوکر (1998)، اسکیلاچی (1990) و وسلی اسنایدر (2010) ششمین بازیکنی شد که در همه مراحل حذفی موفق به گلزنی میشود.
25
با حضور در دیدار مقابل کرواسی، مسی برای بیستوپنجمینبار در جامجهانی به میدان رفت تا با تعداد بازیهای لوتار متئوس در این رقابتها برابر شود. مسی این فرصت را دارد تا با حضور در فینال بهتنهایی رکورد بیشترین تعداد بازی در جامجهانی را به خود اختصاص دهد.
10
مسی به نخستین بازیکن ادوار جامجهانی تبدیل شد که در 10بازی مختلف، عنوان بهترین بازیکن زمین را کسب کرده است. بهترین بازیکنان از این حیث در جامجهانی؛ لیونل مسی 10بار، کریستیانو رونالدو 7، آرین روبن 6، کیلین امباپه 5 و لوکا مودریچ 5بار.
11
مسی با گلزنی در این دیدار، ۱۱گله شد و بالاتر از گابریل باتیستوتا، بهترین گلزن تاریخ آرژانتین در جامجهانی شد. لئو در بازی قبلی از رکورد مارادونا عبور کرده بود و حالا یک گل بالاتر از باتیگل زده است. باتیستوتا البته 10گل را در 12بازی زده بود و بهترین گلزن تاریخ برای آرژانتین در جامهای جهانی است؛ مسی (25بازی، 3پنالتی، 11گل)، باتیستوتا (12بازی، 4پنالتی، 10گل).
19
او از حیث تأثیرگذاری، روی ۱۹گل در جامهای جهانی نقش مستقیم ایفا کرد تا با رکورد کلوزه، رونالدو نازاریو، پله و گرد مولر برابری کند.
04
در 44سال گذشته برای هیچ تیمی در یک دوره 4بار پنالتی گرفته نشده. مسی در این دوره 4بار پشت ضربه پنالتی ایستاده و یکی را مقابل لهستان خراب کرده. پنالتی مقابل کرواسی بسیار پرحرف و حدیث بود و تقریبا همه کارشناسان، بازیکنان و مربیان اعتقاد دارند پنالتی آرژانتین مقابل کرواسی درست نبوده.
08
مسی با تعداد پاس گلهای دیگو مارادونا (۸) در این رقابتها برابری کرد اما به تنها بازیکنی تبدیل شد که در 4بازی مختلف جامجهانی هم گل میزند هم پاسگل میدهد؛ البته از زمان ثبت آمار از سال1966تاکنون. ۲۰۰۶: مقابل صربستان، ۲۰۲۲: مقابل مکزیک، هلند و کرواسی.
شوک لیوا، شک مونیخ!
نمایش سنگربان کرواسی در نبرد این تیم با آرژانتین، اصلا درخشان نبود. لیواکوویچ ناگهان همه ذهنیتها را در مورد خودش تغییر داد و این ماجرا بسیار عجیب بهنظر میرسید. او در لحظه رقم خوردن پنالتی، بیمحابا جلو آمد و بیش از حد خطر کرد تا به حریف پنالتی بدهد و یک کارت زرد نیز از داور بازی بگیرد. لیواکوویچ در صحنه رقم خوردن گل دوم کرواسی نیز اصلا خوب نشان نداد. او به جهت اشتباهی شیرجه زد تا دستانش فاصله زیادی از توپ داشته باشند. دومینیک روی صحنه گل سوم مقصر نبود اما در مجموع یکی از ضعیفترین بازیکنان زمین به شمار میرفت. این نمایش، هواداران بایرن مونیخ و مدیران این باشگاه را بسیار نگران کرد. آنها لیواکوویچ را بهعنوان گزینه جدی جانشینی مانوئل نویر بعد از شکستن پای این سنگربان درنظر داشتند. بعد از این نمایش اما آنها در این مورد مردد شدند. حالا این تصور وجود دارد که نمایشهای قبلی این دروازهبان در جامجهانی فقط یک اتفاق بوده است. شاید هم درخشش او فقط به پنالتیها مربوط شده و او در جریان بازی بازیکن فوقالعادهای نبوده است. به هرحال لیواکوویچ هنوز این شانس را دارد که دوباره خودش را به اثبات برساند. تیم ملی کرواسی باید در دیدار ردهبندی جامجهانی به میدان برود و لیوا هنوز شانس اول بردن جایزه بهترین گلر جام است. شاید سرنوشت او تا حدود زیادی به این بازی بستگی داشته باشد. اگر لیواکوویچ در این بازی بدرخشد هم شانس زیادی برای بردن دستکش طلا دارد و هم قرارداد بایرن مونیخ روی میزش خواهد بود. در غیراین صورت اما بعید نیست این بازیکن هر دو اتفاق مهم را از دست بدهد. یکی از دلایل حیاتی نتایج درخشان کرواسی در این جام، عملکرد او روی خط دروازه بوده است. به محض افت نسبی این گلر نیز کرواسی با بحران روبهرو شد. حالا سؤال اینجاست که کدام تصویر به واقعیت لیواکوویچ نزدیکتر است؟ آیا او در طول یک فصل باشگاهی، شبیه همان گلری است که توانسته بود همه چشمها را خیره کند؟ یا آن نمایشها فقط جرقه بودند و لیواکوویچ اصلی شبیه همان چیزی است که در نمایشی ضعیف روبهروی آرژانتین دیدیم؟ گذر زمان همهچیز را در این خصوص روشن خواهد کرد.
ششمین فینال آلبیسلسته
آرژانتین برای ششمینبار به فینال جامجهانی رسید که 2بار آن در 3دوره اخیر بوده؛ 1930، 1978، 1986، 1990، 2014 و 2022 و جالب اینکه هر بار به نیمهنهایی رفته، تا فینال هم توانسته پیش برود. آلمان با 8 و برزیل با 7فینال عملکرد بهتری نسبت به آرژانتین دارند و ایتالیا هم مثل آرژانتین 6بار در فینال حاضر بوده.
بهترین پیروزی نیمهنهایی
آرژانتین پس از آلمان دومین تیم جامجهانی است که در 2دوره مختلف توانسته است دیدار نیمهنهایی خود را با اختلاف 3گل یا بیشتر ببرد. بهترین پیروزی در نیمهنهایی همچنان متعلق به آرژانتین است که سال1930 با نتیجه 6 بر یک بر آمریکا پیروز شد.
یک خرافات دیگر
رونالدینیو سال2001 به پاریسنژرمن رفت و یک سال بعد قهرمان جامجهانی2002 شد. سال2017 امباپه به پاریسنژرمن رفت و یک سال بعد قهرمانی جامجهانی2018 شد. لیونل مسی سال2021 به پاریسنژرمن رفته و امسال جام جهانی2022 است. آیا این فرمول برای او هم تکرار خواهد شد؟
فرمول قهرمانی
در جامجهانی۲۰۱۸ در مرحله یکهشتم نهایی، بلژیک، ژاپن را برد. در یکچهارم نهایی، بلژیک، برزیل را برد و در نیمهنهایی بلژیک به قهرمان (فرانسه) باخت. حالا در جامجهانی۲۰۲۲ کرواسی در مرحله یکهشتم نهایی، ژاپن را برد، در مرحله یکچهارم پایانی از سد برزیل گذشته و در نیمهنهایی به آرژانتین باخت. آیا آرژانتین مثل دوره قبل که فرانسه قهرمان شد، با استفاده از این فرمول به قهرمانی میرسد؟
فرمول تکراری
آرژانتین در بازی اول از عربستان شکست خورد و سپس همه بازیها، غیر از بازی با هلند را برد که آن بازی هم به پنالتی کشید. اسپانیا هم سال2010 جامجهانی را با باخت به سوئیس آغاز کرد و سپس قهرمان شد. آرژانتینیها در هر بازی از حریفان خود 2بر صفر پیش افتادند. اما یک اتفاق تکراری دیگر هم افتاد. گلزنیهای آرژانتین در مرحله حذفی در حوالی دقیقه35 آغاز شد؛ یکهشتم نهایی: دقیقه ۳۵گل مسی به استرالیا، یکچهارم نهایی: دقیقه ۳۵، گل مولینا به هلند، نیمهنهایی: دقیقه ۳۴، گل مسی به کرواسی.
کمترین ضربه به چهارچوب
از سال1966 که آمارها ثبت میشود، فقط 2تیم یک یا 2ضربه به چهارچوب دروازه حریفان خود در نیمهنهایی زدهاند که هر دو مقابل آرژانتین بوده؛ هلند 2014(یک ضربه) و کرواسی 2022(2ضربه).
لوکیتا جنون شیرین
وقتی میبرد، با هنرش همه را به تحسین وامیدارد و وقتی شکست میخورد، بازندهای است که توانسته قلبها را به تسخیر خودش دربیاورد؛ این داستان همیشگی لوکا مودریچ است؛ یک ستاره بیتکرار در زمین فوتبال، کسی که نتوانست کرواسی را برای دومینبار به فینال جامجهانی برساند اما در مسیر جاودانگی قدم گذاشت. مودریچ، جواهر گرانبهای فوتبال کرواسی است؛ نابغهای که هنوز آماده وداعش با فوتبال نیستیم؛ آرتیستی که هنوز باید در زمین مسابقه بماند و بدرخشد. او در 37سالگی هنوز با اشتیاقِ یک پسر نوجوان فوتبال بازی میکند. هیچکس انتظار ندارد که دوران خارقالعاده او همین حالا تمام شود. حتی داستان مودریچ و جامجهانی نیز هنوز تمام نشده است. لوکیتا هنوز یک بازی دیگر در این جام دارد و میتواند در آن نبرد تیمش را به سکوی سوم دنیا برساند. این بازی، آخرین بازی این اسطوره در جامهای جهانی خواهد بود؟ از دست دادن این اسم بزرگ اما بدونشک، به حسرتی برای جام تبدیل خواهد شد.
مودریچ برای همیشه در طول تاریخ، بهعنوان فوتبالیستی به یاد آورده خواهد شد که به سلطه طولانی مسی و رونالدو بر توپ طلا پایان داده است. شاید او به لحاظ فنی هیچوقت بزرگتر از مسی و رونالدو نبوده و دستاوردهای این دو نفر را نداشته، اما کاری که با توپ فوتبال انجام داده، اعجابآور بوده است. مودریچ به لحاظ رفتاری، از این دو ستاره بزرگ نیز بهتر بهنظر میرسد. کسی که نه نسبت به تعویضشدن اعتراضی داشته و نه با مربی حریف درگیری ایجاد کرده است. لوکا در بردها، همیشه متواضع بوده است. او بعد از شکستدادن ژاپن، دقایقی طولانی را صرف دلداریدادن به ستارههای حریف کرد و بعد از پیروزی تاریخی روبهروی برزیل، به سراغ وینیسیوس و رودریگو رفت تا به دو همتیمیاش در رئال مادرید دلگرمی بدهد. این رفتار درحالی از سوی او رقم خورد که این بازیکن میتوانست بدون توجه به آنچه در اطرافش میگذرد، به جشن و شادی با ستارههای حریف مشغول شود. مودریچ اما دست به چنین کاری نزد و حواسش به بازیکنان تیم مقابل هم بود. او در نبرد با ژاپن قبل از شروع وقت اضافه تعویض شد و روبهروی آرژانتین نیز خیلی زود از زمین بیرون رفت اما حتی یک اعتراض سبک نیز به سرمربی کرواسی نشان نداد تا ثابت کند که تحت هر شرایطی، در خدمت تیم است و خودش را از این تیم بزرگتر نمیداند.
کمتر کسی مثل مودریچ، استاد عوضکردن پیشبینیها و تغییردادن شرایط دشوار است. او از دل سالهای بسیار سخت زندگی در سایه جنگ در دوران کودکی، یک کارنامه فوتبالی بینظیر بیرون کشید. او در زمان پیوستن به رئال مادرید از سوی روزنامه مارکا بهعنوان بدترین خرید باشگاه مادریدی معرفی شد اما حالا برای همیشه بهعنوان یکی از بهترین هافبکهای تاریخ رئال شناخته میشود و با این تیم فاتح 5دوره از لیگ قهرمانان شده است. در کرواسی هم همین ذهنیت برای او وجود داشت و تصور میشد نسل رؤیایی98 دیگر تکرار نمیشود. مودریچ اما کاری کرد که از دستاورد تیم98 هم بزرگتر بود. او تیم را به فینال جامجهانی برد و 4سال بعد نیز کرواسی را دوباره در جمع 4تیم برتر دنیا قرار داد. این بهترین نتایج تاریخ تیم ملی کرواسی است که به کمک این نابغه در خط هافبک بهدست آمده و ماندگار شده است. حتی در همین جام نیز چنین اتفاقی رخ داد و مودریچ دوباره علیه ذهنیتها ایستاد. خیلیها تصور میکردند تیم مسن کرواسی در گروه بلژیک و مراکش حذف شود اما آنها عملا حذف تیم پرستاره بلژیک از جام را رقم زدند. قبل از بازی با برزیل نیز تقریبا همه شانس صعود را به حریف اهل آمریکای جنوبی میدادند اما کرواسی باز هم به بازی برگشت و باز هم همهچیز را تغییر داد.
از داستان مودریچ و جامجهانی، حداقل یک بازی دیگر باقی مانده است؛ یک بازی برای ایستادن روی سکوی سوم و رقمزدن یک پایان باشکوه. بدونشک آن روز، همه بازیکنان تیم برای لوکا بازی میکنند؛ برای یک پایان باشکوه. بازیکنی که شاید از کرواسی جدا شود اما از فوتبال جدا نخواهد شد. ستارهای که جنون شیریناش به فوتبال را در لباس سفید رئال مادرید به نمایش خواهد گذاشت. بازیکنی که باز هم قلبها را به تسخیر درخواهد آورد.