سفر همبرگری از آزمایشگاه به معده!
مهتاب خسروشاهی
بهنظر شما دل آدم با گوشتهای فتوکپی صاف میشود؟ پرسش خوبی است. اما سؤالی که مطرح میشود این است که انسان میتواند ضمن تغذیه از منابع گوشتی، به فکر حفظ حیات و محیطزیست هم باشد؟ حالتی کاملا متناقض. شواهد نشان میدهد که هنوز انسان رغبتی به مصرف گوشتهای آزمایشگاهی ندارد و به همین دلیل آمار باوجود افزایش تولید این نوع محصول توسط بسیاری از تولیدکنندگان، این نوع گوشت در سوپرمارکتهای کشورهای اروپایی دیده نمیشود. مدیران 2شرکت تولیدکننده گوشت آزمایشگاهی در شهر لیسبون، پایتخت پرتغال - و دهها شرکت دیگر مانند آنها – توضیح داده و نشان میدهند که برای تولید این نوع گوشت میتوان نمونه کوچکی از سلولها را از یک حیوان دریافت کرده و از آن نمونه گوشت آزمایشگاهی تهیه کرد. این کار بدون نیاز به کشتن حیوان موردنظر قابلانجام است.
فرایند تولید گوشت آزمایشگاهی نخستین بار یکدهه پیش، زمانی که نخستین همبرگر آزمایشگاهی در یک کنفرانس مطبوعاتی در شهر لندن، پایتخت انگلیس مصرف شد، به مردم سراسر جهان معرفی و نشان داده شد. سازمان غذا و داروی ایالاتمتحده (FDA) همین هفته، مجوز فروش مرغ آزمایشگاهی را در کشور سنگاپور صادر کرد. این کشور نخستینبار در سال2020میلادی دست به تولید این نوع گوشت زده بود. « دَن لوینینگ» یکی از بنیانگذاران شرکت تولید گوشت آزمایشگاهی Meatable میگوید: «اگر بشر بخواهد به اهداف مطرح شده در کنفرانس اخیر آبوهوای موسوم به COP27دست یابد، باید نوآوریهای جدیدی در صنعت کشاورزی ایجاد کند. اما مسئله اینجاست که نمیتوان روی ساختار سلولی یک گاو نوآوری انجام داد تا در راستای تولید آلودگی محیطزیست قدمبرداشت. به همین دلیل حمایت از تولید گوشتهای آزمایشگاهی میتواند گام بزرگی در راستای حفظ سلامت محیطزیست باشد.» لوینینگ یکی از همکاران گروه سازنده نخستین همبرگر آزمایشگاهی در سال 2013میلادی است. شرکت او درحال ساخت گوشت چرخکرده در کشور سنگاپور است. طرفداران گوشت آزمایشگاهی به 3مشکل کلیدی در مورد کشاورزی حیوانات اشاره کرده و عقیده دارند این مشکلات با تولید گوشت آزمایشگاهی باید برطرف شوند.براساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) میگوید: تأثیرات زیستمحیطی تولید گوشت بسیار بالاست بهطوری که 14.5درصد از کل انتشار کربن در محیطزیست، ناشی از این بخش است، علاوه براینکه فشار زیادی برای افزایش تولید گوشت گاو در سراسر جهان وجود دارد. به گزارش «شبکه ردپای آب»، برای تهیه یک کیلوگرم گوشت گاو به 25کیلوگرم علوفه خشک و حدود 15هزار لیتر آب نیاز است! ذبح نامناسب و غیرانسانی حیوانات، مسئله اخلاقی کشته شدن حیوانات (سالانه 80میلیارد حیوان برای مصرف انسان کشته میشوند) و مسئله امنیت غذایی از دیگر مواردی است که طرفداران گوشت آزمایشگاهی به آن اشاره میکنند. در مسئله امنیت غذایی، ناتوانی بعضی از کشورها فضا و منابع کافی برای عقبنشینی از تولید گوشت گاو و تغذیه جمعیت خود با گوشت آزمایشگاهی را ندارند. تولید گوشتهای آزمایشگاهی میتوانند تا 96درصد باعث کاهش انتشار گازهای گلخانهای شوند. باوجود این تأثیر مثبت، مسئله هزینه تهیه گوشت آزمایشگاهی باید برطرف شود. درحال حاضر تهیه هر عدد همبرگر آزمایشگاهی حدود 250هزار یورو هزینه دارد. اما سازندگان آن عقیده دارند میتوان این مبلغ را به 100یورو کاهش داد و طی 2سال آینده با پیشرفتهای بیشتر در تولید، هزینه را از این هم بیشتر کاهش داده و به تولید انبوه رسید.