نخستوزیر عراق، صبح دیروز درحالی در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد تهران بهصورت رسمی مورد استقبال رئیسجمهور کشورمان قرار گرفت که 2کشور پروندههای مهمی را در 3محور امنیتی، سیاسی و اقتصادی روی میز گفتوگو دارند .
رئیسجمهور ایران و نخستوزیر عراق پساز انجام گفتوگوی دوجانبه، در نشستی خبری پیرامون رایزنیهای انجامشده اظهارنظر کردند.
موضوعهای اقتصادی و تجاری یکی از مهمترین محورهای گفتوگوی رئیسی و السودانی بودهاست. رئیسجمهور گفت: مسائل پولی - بانکی و صادرات برق و گاز از محورهای مورد مذاکره دوطرف بودهاست و گفتوگوهای انجامشده میان 2هیأت ایرانی و عراقی، میتواند گام مؤثری بهمنظور حلوفصل مسائل فیمابین بهشمار آید.
محمد شیاعالسودانی، نخستوزیر عراق هم به پرونده مطالبات ایران اشاره و تأکید کرد که عراق برای پرداخت طلبهای ایران با مکانیسمهای خاص تلاش میکند. وی همچنین اضافه کرد: در این سفر گفتوگوهایی میان وزرای نفت 2کشور در زمینه انتقال نفت خام و تسویه آن در پالایشگاه انجام شد و پروژههای مربوط به نفت خام و مشتقات آن، در این سفر و سفرهای بعدی میان 2کشور مورد بررسی قرار میگیرد.
یک عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس با اشاره به سفر نخستوزیر جدید عراق به تهران، به همشهری گفت: حضور محمد شیاع السودانی در تهران، آنهم در شرایط کنونی و با توجه به تحولات منطقهای، از اهمیت راهبردی ویژهای برخوردار است و میتواند زمینهساز توسعه همهجانبه مناسبات تهران - بغداد شود.
شهریار حیدری افزود: با توجه به اینکه پساز مدتی بیثباتی در عراق، تشکیل دولت جدید دراین کشور گام تازهای در برقراری ثبات سیاسی - امنیتی در این کشور بهحساب میآید، سفر السودانی به تهران از جنبههای مختلف سیاسی - اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با تأکید بر اینکه جمهوریاسلامی پساز سقوط دولت بعث صدام در عراق، تلاش ویژهای برای تقویت و گسترش روابط با این کشور در همه حوزهها داشته، ادامهداد: راهبردهای سیاستخارجی ایران در قبال عراق در سالهای اخیر همواره مبتنی بر توسعه روابط و هماهنگیهای استراتژیک میان تهران و بغداد بودهاست. عراق کشور مؤثری در منطقه بهحساب میآید و 2کشور از روابط دیرینهای در حوزههای مختلف برخوردار بودهاند که انجام برنامهریزیهای راهبردی برای افزایش هرچه بیشتر آن، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
شهریار حیدری با اشاره به اینکه سفر نخستوزیر جدید عراق به تهران با دور تازهای از تقویت مناسبات سیاسی، امنیتی و اقتصادی همراه خواهد بود، ادامهداد: ایران در میان همسایگان خود، بیشترین میزان مرز را (حدود 1645کیلومتر) با کشور عراق دارد و وجود بازارچههای مرزی و فعالیتهای اقتصادی دراین حوزه، اهمیت تقویت هماهنگیها میان دوطرف را دوچندان کردهاست.
این نماینده مجلس عنوان کرد: طرحهایی که در حوزه حملونقل ریلی و همچنین ایجاد مناطق آزاد جدید در 3منطقه مرزی با عراق، شامل «مهران»، «قصرشیرین» و «باشماق» میان 2کشور مطرح شده، نیازمند هماهنگیهای بیشتر و اتخاذ تصمیمهای لازم در سطوح بالای 2دولت است.
شهریار حیدری همچنین با اشاره به نقشآفرینی عراق در مذاکرات تهران - ریاض گفت: بررسی آخرین وضعیت گفتوگوها و انجام رایزنیهای لازم در این زمینه از دیگر محورهای مهم این سفر است؛ موضوعی که در هفتههای اخیر با تحولات مهمی همراه بودهاست.
عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس همچنین با بیان اینکه موضوعهای مرزی از دیگر محورهای مهم مورد توجه در این سفر بهشمار میرود، گفت: براساس قانون اساسی و همچنین قوانین داخلی عراق، دولت مرکزی متولی اصلی تامین امنیت مرزهای این کشور است. در گذشته بهدلیل درگیریها و تنشهای امنیتی - سیاسی در عراق، با خلأهایی در این زمینه مواجه بودهایم، اما اکنون با رویکار آمدن دولت جدید، انتظار میرود بغداد گامهای مؤثرتری در مسیر تقویت امنیت در مرزهای 2کشور بردارد.
شهریارحیدری اضافهکرد: مسئولیتپذیری بیشتر در حوزه تامین امنیت مرزها، زمینهساز توسعه روزافزون همکاریهای اقتصادی خواهد شد و بستر مناسب برای استفاده حداکثری از ظرفیتهای مرزی را فراهم میآورد؛ راهبردی که در گفتوگوی سران 2کشور در تهران نیز مورد توجه بودهاست.
پروندههای روی میز تهران و بغداد
در همینه زمینه :