• شنبه 29 اردیبهشت 1403
  • السَّبْت 10 ذی القعده 1445
  • 2024 May 18
شنبه 5 آذر 1401
کد مطلب : 178119
+
-

دریای عمان، خراسان را سیراب می‌کند

طرح انتقال آب دریای عمان به شرق 15 درصد پیشرفت فیزیکی دارد که این پیشرفت در استان خراسان رضوی تا 25 درصد اعلام شده است

گزارش
دریای عمان، خراسان را سیراب می‌کند

انتقال آب دریا از دهه گذشته در کشور ما مطرح شده؛ این در حالی است که شیرین‌‌سازی و برداشت و انتقال آب دریا به‌عنوان یک منبع پایدار تامین آب، مدت‌هاست در دنیا جدی گرفته شده و کشورهای مختلف ازجمله حاشیه خلیج‌فارس به آن اقبال نشان داده‌‌اند. به گزارش همشهری، پیش از این و طی سال‌های گذشته، خط اول انتقال آب خلیج‌فارس به هرمزگان، یزد و کرمان به بهره‌برداری رسید. ابرپروژه‌ انتقال آب دریای عمان به شرق کشور نیز که از 4-3سال پیش به‌صورت جدی مطرح شده بود، از ماه‌های پایانی سال گذشته آغاز به‌کار کرد. براساس این طرح، آب موردنیاز صنعت برای 3استان شرقی یعنی خراسان رضوی، جنوبی و سیستان‌وبلوچستان از دریای عمان تامین خواهد شد و در سیستان‌و بلوچستان علاوه بر صنعت، بخش زیادی از آب شرب با همین روش منتقل می‌شود. نگاه اهالی و مسئولان خراسان شمالی نیز برای توسعه به این طرح است. حالا در شرایطی که از سیستان‌ و بلوچستان خبر می‌رسد فاز اول طرح سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید، مسئولان خراسان رضوی نیز از پیشرفت 25درصدی طرح در این استان و اجرای خط شماره 2طرح انتقال آب از خلیج‌فارس با تخصیص صنعتی می‌گویند.
 
مناقصه برای لوله‌گذاری
مجری مطالعات طرح انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور با بیان اینکه این طرح در مجموع در استان‌های شرقی ۱۵درصد پیشرفت فیزیکی دارد، پیشرفت طرح در خراسان رضوی را ۲۵ درصد اعلام می‌کند.
علی عبداللهی با بیان اینکه طرح انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور با کاربری صنعتی در حال اجراست، می‌افزاید: فقط برای سیستان و بلوچستان، کاربری مصرف آشامیدنی نیز تعریف شده‌ است.
وی پیشرفت این طرح در حد فاصل چابهار - مشهد را پررنگ‌تر از سایر بخش‌ها می‌داند و اظهار می‌کند: در مسیر مشهد تا تربت حیدریه، حدود ۸۰ درصد از مسیر جاده سرویس (مسیری با عرض ۱۸۷ متر که برای عبور دستگاه‌های سنگین خاکبرداری و لوله‌گذاری ایجاد می‌شود) اجرا شده و خاکبرداری نیز به مرحله پایانی رسیده است. مجری مطالعات طرح انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور ادامه می‌دهد: برای انتخاب پیمانکار اجرای لوله‌گذاری در این مسیر، مناقصه در حال برگزاری و ساخت لوله‌های مورد نیاز در کارخانه مربوطه آغاز شده است. عبداللهی ادامه می‌دهد: برای اجرای این طرح در مسیر تربت حیدریه به گناباد نیز پیمانکار در مرحله انتخاب است و در مسیر سنگان خواف به گناباد نیز جاده سرویس اجرا و پیمانکار لوله‌گذاری نیز انتخاب شده و عملیات لوله‌گذاری به طول ۱۳۰ کیلومتر در حال اجراست.

پیشرفت طرح در زاهدان
مجری مطالعات طرح انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور همچنین توضیح می‌دهد: در چابهار ساخت آبگیر با پیشرفت 40درصدی در حال اجراست و قراردادهای مربوط به سرمایه‌گذاری و خرید تاسیسات آب‌شیرین‌کن منعقد شده، زمین موردنیاز برای ساخت تصفیه‌خانه، آب شیرین کن و آب‌گیر نیز در اختیار قرار گرفته و همه مجوزهای لازم اخذ شده است. به‌گفته عبداللهی، جاده سرویس اجرای این پروژه از مسیر زاهدان به چابهار نیز با ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی در مرحله خاکبرداری است.

رونق اقتصادی در شرق
استاندار خراسان رضوی نیز طرح انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور را منجر به ایجاد اشتغال، تثبیت جمعیت و در نهایت امنیت مناطق زیر پوشش می‌داند و می‌گوید:‌ وجود آب، موجب آبادانی هر سرزمینی بوده و بهتر است با هدف استفاده از ظرفیت‌های منطقه در کنار آینده‌نگری، شرایط اقلیمی نیز بررسی شود.
یعقوب علی نظری معتقد است؛ انتقال آب، علاوه بر تامین نیاز صنایع می‌تواند به بخش کشاورزی و به‌ویژه کاشت زعفران کمک کند. به‌گفته وی، مسیر انتقال آب از دریای عمان به خراسان رضوی می‌تواند در کنار ایجاد خط ریلی چابهار به استان و همچنین ایجاد آزادراه چابهار به مشهد و سپس اتصال به کمربندی شمال کشور پیگیری شود. استاندار خراسان رضوی تأکید می‌کند، این طرح با توجه به شرایط مناسبی که ایجاد می‌کند، تحولی جهشی در آینده کشور و رونق اقتصادی ویژه‌ای را در این مسیر ایجاد می‌کند.

کسری آب در بخش صنعت
در استان خراسان رضوی 1068میلیون متر مکعب کمبود آب در بخش‌های شرب و صنعت وجود دارد که ٧۶٢ میلیون مترمکعب از این کسری، مربوط به بخش صنعت است. درحالی‌که تا‌کنون، کل آب اختصاص داده شده به بخش صنعت خراسان رضوی ۷۰ میلیون متر‌مکعب بوده است، در قالب طرح انتقال آب دریای عمان ۱۲۰ میلیون متر مکعب برای مصارف صنعت و خدمات به خراسان رضوی اختصاص خواهد یافت.

***
دستیابی به منابع آبی پایدار، ایجاد تحول اقتصادی در فلات مرکزی و شرق کشور، رشد صنایع معدنی، اشتغال‌زایی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های بومی از مهم‌ترین دستاوردهای پروژه انتقال آب از خلیج‌فارس و دریای عمان است.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید