
برگرها در جلبک سرو میشوند

مهتاب خسروشاهی
بستهبندی در صنعت غذا، بحث بسیار مهمی است و مهندسان علوم و صنایع غذایی، واحد درسیای را برای این منظور میگذرانند. از بخش صنعت و درس و مشق! که فاصله بگیریم؛ بهعنوان مصرفکننده قطعا به سمت خوراکی یا نوشیدنیای جلب میشویم که علاوه بر کیفیت محصول، بستهبندی سالم و شیکی داشته باشد. دربسیاری موارد حتی دوست داریم که از بستهبندی زیبای محصول بتوانیم دوباره استفاده کنیم. حالا صنعت بستهبندی، پا را یک قدم فراتر گذاشته و قرار شده تا علاوه بر مصرفکننده و خواسته او، به طبیعت و حیات نیز توجه کند. بنابراین از این پس، همبرگرها، در بستههای تهیه شده از نوعی جلبک دریایی عرضه خواهند شد.
برگر، سیبزمینی سرخ کرده و ناگت و همه خوراکیهای فستفودی، خوشمزهاند اما بستهبندی آنها، یکی از نگرانیهای بزرگ زیستمحیطی است. به این دلیل که اغلب آنها در پلاستیکها یا پوششهای ضدروغن پیچیده میشوند. دور ریختن این نوع پوشش و کاغذها، زمینهساز آلودگیهای زیستمحیطی است. این پوششها علاوه براینکه در دسته آلایندههای پلاستیکی قرار میگیرند، اغلب با یک لایه مواد شیمیایی مضر به نام «پلیفلوروآلکیل» یا PFAS، پوشیده میشوند تا بستهبندی به غذا نچسبد. این ماده شیمیایی، میتواند به خوراکی موردنظر – بهویژه اینکه داغ هستند- چسبیده و در زمان مصرف غذا وارد بدن میشوند. آمارها نشان میدهد فقط در بریتانیا سالانه 11میلیارد مورد زباله بستهبندی تولید میشود.
پژوهشگران دانشگاه فلیندر استرالیا با همکاری یک سازنده بیومواد آلمانی برای تولید پلیمرزیستی، برپایه جلبک دریایی فعالیت خود را آغاز کردهاند. بهگفته دکتر ژونگفان جیا؛ محقق ارشد مؤسسه علوم و فناوری نانوذرات دانشگاه فلیندر، کاغذ جدید بستهبندی فستفودها، مانند کاغذ معمولی قابل بازیافت است. دکتر جیا میگوید:«عصاره جلبک دریایی که برای ساخت کاغذ خوراکیهای فستفود مورد استفاده قرار گرفته، ساختاری مشابه با الیاف طبیعیای دارد که کاغذ از آن ساخته میشود.» او اضافه میکند:«با تغییراتی که در عصاره جلبک دریایی ایجاد شده، مقاومت آن به چربی افزایش یافته و بنابراین استفاده از آن در این مورد، باعث نشت چربی از غذا به بیرون از بستهبندی نمیشود.»
جلبک دریایی مورد استفاده، بومی خط ساحلی استرالیاست. درحال حاضر شرکت آلمانی طرف قرارداد دانشگاه فلیندر استرالیا در حال تلاش برای ورود این نوع بستهبندی از آزمایشگاه به کارخانه و تولید انبوه است. بهگفته «کلر گوسکو»، یکی از بنیانگذاران این شرکت آلمانی، تولید این بستهبندی خبر بسیار خوبی برای حفظ سلامت محیطزیست است. از سوی دیگر کشت جلبک دریایی به احیای طبیعی محیطهای دریایی، کاهش گازهای گلخانهای و کاهش فرسایش سواحل کمک میکند.
همسو با این اتفاق مهم، بسیاری از شرکتهای چند ملیتی تولید موادغذایی نیز در تلاشند تا میزان مصرف پلاستیکها در محصولات خود را به حداقل رسانده یا حذف کنند. یکی از این شرکتها، شرکت« نستله» است. نستله در سال 2018میلادی تعهد داد تا تمام پلاستیکهای یکبار مصرف خود را از گردونه حذف کرده و تا سال 2025میلادی، صد درصد از بستهبندیهای قابل بازیافت استفاده کند. در این راستا، دسامبر سال گذشته میلادی (2021) شرکت نستله از مؤسسه علوم بستهبندی خود رونمایی کرد. درحال حاضر گزینههای جدید بستهبندی این شرکت در سوئیس در حال آزمایش و ارائه است.