
در سفر نخستوزیر ارمنستان به تهران مورد تأکید قرار گرفت
دخالت بیگانگان مخل امنیت قفقاز

افزایش روابط ایران با کشورهای همسایه حوزه قفقاز با سفر روز گذشته نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان به تهران بار دیگر در دولت سیزدهم پیگیری عملی شد. رفتوبرگشتهای سیاست خارجی 2کشور در چارچوب همکاریهای منطقهای و تقویت کریدورهای ارتباطی پررنگتر از سالهای گذشته دنبال میشود. مقامات 2کشور ثبات در منطقه قفقاز و توقف ناآرامیها در حوزه روابط ارمنستان و آذربایجان را بهعنوان منافع ملی خود مورد تأکید قرار دادهاند. سفر ماههای اخیر علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی و حسین امیرعبداللهیان به ایروان با همین هدف صورت گرفته بود.
در ادامه دیپلماسی فشرده دولت سیزدهم با کشورهای همسایه، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در رأس هیأتی سیاسی- اقتصادی به دعوت سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور به تهران آمد. در جریان این سفر، نشست مشترک هیأتهای عالیرتبه برگزار شد و برخی اسناد همکاری میان تهران و ایروان به امضا رسید.رئیسجمهور ظهر سهشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، سفر وی به تهران را نقطه عطفی در جهت ارتقای روابط بین 2کشور دانست و گفت: گسترش همکاریها و روابط همسایگی از سیاستهای مورد تأکید دولت مردمی است و در همین راستا در مدت سپری شده از آغاز فعالیت این دولت، چند دیدار با آقای پاشینیان داشتیم و بر توسعه روابط تجاری، اقتصادی، سیاسی و امنیتی بین 2کشور تأکید کردیم.
رشد 43درصدی روابط تجاری
سیدابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه روابط تجاری تهران-ایروان طی ماههای گذشته ۴۳درصد رشد داشته است، افزود: در مذاکرات خود رسیدن سطح همکاریهای اقتصادی و مبادلات تجاری 2کشور به ۳میلیارد دلار را هدفگذاری کردیم که با اراده موجود در مقامات 2کشور این هدف کاملا امکانپذیر است. رئیسی با بیان اینکه روابط خوب موجود میان 2کشور حتما به روابط بهتر در منطقه و در سطح بینالمللی خواهد انجامید، گفت: منطقه قفقاز بخشی از تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران است و ما نسبت به منطقه قفقاز حساس هستیم؛ امنیت و صلح در منطقه قفقاز برای ایران بسیار اهمیت دارد.
رئیسجمهور ادامه داد: در مذاکرات با آقای پاشینیان به این نتیجه مشترک رسیدیم که مسائل منطقه باید بهدست مسئولان و دستاندرکاران کشورهای منطقه حل شود و هرگونه دخالت بیگانگان در این منطقه به جای اینکه مشکلی را حل کند، خود مشکلی ایجاد خواهد کرد.
او با بیان اینکه ظرفیتهای منطقه قفقاز میتواند امنیت پایدار و صلح را در این منطقه تضمین کند، گفت: امیدواریم با پیگیری مجدانه توافقاتی که در این سفر انجام شد، گام قابلتوجهی در جهت ارتقا و توسعه روابط بین 2کشور ایران اسلامی و ارمنستان برداشته شود. نخستوزیر ارمنستان نیز در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه در جریان این سفر مذاکرات بسیار پرمحتوا و جامعی انجام شد، گفت: در مذاکرات خود با تأکید بر روابط و اشتراکات تاریخی و فرهنگی 2کشور، به ظرافتهایی اشاره داشتیم که در همه زمینههای روابط 2کشور نهفته است.
پاشینیان با اشاره به اینکه در مذاکرات با آقای رئیسی همچنین زمینههای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی 2کشور را مورد بررسی قرار دادیم، افزود: بخش قابلتوجهی از مذاکرات ما در مورد روابط اقتصادی و بالا بردن حجم مبادلات تجاری و یافتن راهحلهایی برای توسعه همکاریها در زمینه انرژی، کشاورزی، زیرساختها و مدیریت منابع آبی بود که باید پس از جمعبندی مذاکرات بهطور جدی از سوی مسئولان مربوطه 2کشور پیگیری شود.
پاشینیان با ابراز خوشحالی از اینکه مذاکرات امروز در زمینه تمدید قرارداد تهاتر برق و گاز نتیجهبخش بوده و یادداشت تفاهمی در این زمینه به امضای مقامات 2کشور رسیده، گفت: براساس شواهد موجود میتوانیم دیدارها و رایزنیهای امروز را مفید تلقی کنیم و خوشحال خواهم شد که برای ادامه این گفتوگوها شاهد حضور حضرتعالی در ارمنستان باشیم. وی با قدردانی از موضعگیری آیتالله رئیسی در قبال توسعه روابط 2کشور، ادامه داد: امیدوارم بهزودی شاهد افتتاح سرکنسولگری ایران در استان سیونیک ارمنستان باشیم.
نخستوزیر ارمنستان در ادامه با اشاره به گفتوگوهای خود با رئیسجمهور کشورمان در مورد همکاریهای منطقهای، خاطرنشان کرد: ظرفیتهای بسیاری برای توسعه همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان وجود دارد که مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت و باید از دیدگاههای اصولی جمهوری اسلامی ایران نسبت به صلح و امنیت منطقه قدردانی کنم.
پاشینیان با اشاره به نشست سهجانبه دیروز در سوچی روسیه گفت: در مورد این نشست، اطلاعاتی را به آگاهی جناب آقای رئیسی رساندم و در این زمینه موافق نقطهنظرات آقای رئیسجمهور در مورد استقرار صلح و امنیت پایدار در منطقه هستم. وی تأکید کرد که ارمنستان اصرار دارد که حتماً مسئولان جمهوری اسلامی از تمامی مسائلی که در مذاکرات سهجانبه مطرح میکنیم، آگاهی داشته باشند. همچنین اصرار داریم که جمهوری اسلامی ایران باید از تحولات روابط ارمنستان با آذربایجان، روابط ارمنستان با ترکیه و مسئله قرهباغ اطلاعات و آگاهی کافی داشته باشند. نخستوزیر ارمنستان در بخش دیگری از سخنانش با سپاسگزاری از رئیسجمهور کشورمان در مورد رویکرد جمهوری اسلامی نسبت به جامعه ارامنه ایران خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران نماد واضح، شفاف و صریح همکاری و همزیستی مسالمتآمیز بین پیروان 2دین مختلف است. رئیسی صبح سهشنبه در مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد به شکل رسمی از نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان استقبال کرد.
مکث
افزایش تهاتر گاز و برق با ارمنستان
ایران و ارمنستان با امضای یادداشت تفاهم همکاری اقتصادی در بخش انرژی، با تمدید تهاتر گاز و برق بین 2کشور تا پایان سال ۱۴۰۹ موافقت کردند. براساس گزارش ایرنا، این یادداشت تفاهم در حاشیه سفر نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان به تهران، در مجموعه فرهنگی، تاریخی سعدآباد تهران به امضای ایران و ارمنستان رسید. مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران که به نمایندگی از ایران این یادداشت تفاهم همکاری را امضا کرد، درباره آن توضیح داد: با امضای این سند قرارداد تهاتر گاز ایران با برق ارمنستان تا سال ۱۴۰۹ تمدید میشود. بر این اساس، متناسب با افزایش حجم گاز صادراتی، ضریب تهاتر برق نیز اصلاح خواهد شد. هماکنون ایران یکمیلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر میکند که این میزان به دوبرابر افزایش مییابد.