مریم اسکندری- فوقلیسانس مدیریت کارآفرینی
هر یک از ما بهعنوان یک شهروند و در مقام یک حامی محیطزیست، میبایست اقداماتی را در منزل مدنظر قرار داده و مروج آنها در محله خود نیز باشیم تا از این رهگذر به داشتن محیطزیستی سالم در شهرمان یاری رسانیم. در ادامه به پارهای از این اقدامات اشاره شده است:
1 اهتمام در جهت کاهش تولید پسماند توسط خود و سایر هممحلهایها
2 جداسازی و تفکیک پسماند تر و خشک و آموزش و ترغیب سایر شهروندان در این حوزه
3تولید خشکاله و آموزش و اطلاعرسانی پیرامون تولید آن، زیرا با توجه به اینکه بخش عظیمی از پسماندهای خانگی دورریزهای گیاهی هستند، بهراحتی میتوان آنها را با قطعهقطعهکردن و قراردادن در مجاورت هوا در منزل یا بالکن خشک کرد. این پسماندهای گیاهی خشکشده، خشکاله نام دارد و توسط غرفههای بازیافت مناطق 22گانه برای تحویل به دامداریها جهت مصرف غذای دام خریداری میشوند.
4تبدیل پسماندهای آلی دورریز به کودکمپوست و استفاده از این کود در فضای سبز محله و استفاده خانگی از آن، بدینترتیب با خاککردن پسماندهای گیاهی در خاک و همزدن بهگونهای که جریان هوا وجود داشته باشد، از پسماندهای آلی، میتوان کود کمپوست تولید کرد و در فضای سبز مورد استفاده قرار داد.
5جمعآوری پوست گردو، بادام، پسته، تخمه و هر آنچه اسکلت چوبی دارد که میتواند تحویل کارخانجات تولید زغال شود و مورد استفاده جهت تولید سوخت قرار گیرد. نتیجه منجر به قطع درخت کمتری برای تولید سوخت خواهد بود.
6ساخت و آموزش اکوبریک؛ با جمعآوری روکشهای نایلونی غیرقابل بازیافت مانند روکشهای شکلات و... میتوان این پسماندها را در بطریهای پت قرار داده و فشرده کرد. با افزایش استحکام این بطریها و تبدیل به آجرهای اکوبریک در ساخت دیوارهای مدارس مناطق محروم مورد استفاده قرار گیرند.
7جمعآوری هسته میوههای مصرفی برای کاهش زباله تر و دفن هستهها با هدف رویش دوباره و سبزشدن یا تبدیلشدن به خاک.
8جداسازی پسماندهای عفونی و خطرناک خانگی و بستهبندی جداگانه و مجزای این پسماندها و اجتناب از اختلاط آنها با سایر پسماندهای تر که این کار از انتشار آلودگی کاسته و نهایتا تولید کمپوست مرغوب و خالص در مقصد و آرادکوه را سبب خواهد شد، ضمنا خطر و بیماریزایی برای نیروهای انسانی شاغل در بخش جمعآوری و حملونقل پسماند را میکاهد.
9اهتمام برای تشکیل گروههای محیطزیستی مردمنهاد در محله و راهاندازی پویشهای مردمی با توجه به اینکه در شهرهای مختلف کشور ازجمله پایتخت درصد زیادی از بودجه مدیریت شهری به مدیریت پسماند اختصاص دارد.
نتیجه: بنابراین، رعایت موارد مذکور علاوه بر حفظ و ارتقای شاخصهای زیستمحیطی که هدف اصلی همه دوستداران محیطزیست است، سبب کاهش هزینههای شهرداری و بازگشت آن به جیب شهروندان نیز خواهد شد. با انجام این دست اقدامات میتوان با مدیریت کاهش و استفاده بهینه پسماند، آفت زمین را به عافیت زمین تبدیل کرد.
کاهش تولید پسماند با 9اقدام ساده اما مهم
در همینه زمینه :