شهلا کاظمیپور، جمعیتشناس در گفتوگو با ایسنا به بهانه هفته ملی کودک گفت: «18میلیون نفر از جمعیت کشور زیر 12سال سن دارند که این میزان 21درصد از جمعیت کل کشور را شامل میشود.» او افزود: «به تفکیک جنسیت حدود ۹میلیون و ۳۰۰هزار نفر از آنها پسر و ۸میلیون و ۷۰۰هزار نفر دختر هستند.»
استانهای دارای بیشترین و کمترین جمعیت کودک
این جمعیتشناس با بیان اینکه حدود یکپنجم از جمعیت کشور را کودکان تشکیل میدهند، درخصوص حضور کودکان به تفکیک هر استان گفت: «این موضوع کاملا وابسته به باروری است. بر این اساس در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کهگیلویه و بویراحمد که میزان باروری آنها بیشتر است، سهم کودکان نیز بیشتر است و در استانهای با باروری کم مانند گیلان، مازندران، مرکزی و تهران، سهم کودکان کمتر و تعداد سالخوردگان بیشتر است.» بهگفته کاظمی میانگین تعداد فرزندان در خانوادهها بین 2.5 تا ۳فرزند است: «هماکنون ۲۵میلیون خانوار در کشور وجود دارند که بهطور میانگین میتوان گفت از هر 1.5خانوار حدود یک خانوار فرزند زیر ۱۲سال دارد.»
پیشبینی وجود ۵۰۰هزار کودک بازمانده از تحصیل در کشور
این جمعیتشناس در پاسخ به سؤالی درخصوص وضعیت میزان تحصیلات کودکان ۶ تا ۱۲سال بیان کرد: برآوردی در این زمینه انجام نشده است اما با توجه به اینکه آمارهای سال۱۳۹۵ با سال۱۴۰۰ چندان تفاوتی ندارد، با استناد به آمارهای سال۱۳۹۵ میتوان گفت از میان جمعیت زیر۱۲سال، ۱۰میلیون از کودکان، بین ۶ تا ۱۲سال سن دارند که در این میان 4درصد از پسران و ۶درصد از دختران غیرمحصلند و درس نمیخوانند. طبق این آمار میتوان گفت که حدود ۵۰۰هزار کودک در کشور به مدرسه نرفتهاند یا از تحصیل بازماندهاند.
برآوردی از وجود یکمیلیون کودک کار ایرانی
کاظمیپور ادامه داد: حدود ۵۰۰هزار کودک داریم که یا به مدرسه نرفتهاند یا بازمانده از تحصیل هستند و تقریبا همین افراد کودکان کار را تشکیل میدهند. عمدتا نرفتن کودکان به مدرسه بهجز موضوع معلولیت، ناشی از «فقر» است. نکته دیگر این است که حتی غیر از این ۵۰۰هزار کودک غیرمحصل، کودکان محصلی هم هستند که کودک کارند و علاوهبر کارهای درسی در ساعات غیر از مدرسه کار هم میکنند؛ اگر این افراد را هم درنظر بگیریم شاید حدود یکمیلیون کودک کار در کشور داشته باشیم.
۱۵درصد کودکان زیر۱۲سال سوءتغذیه دارند
این جمعیتشناس با اشاره به وضعیت سلامت و بهداشت کودکان تصریح کرد: حدود ۱۰درصد کودکان دچار کموزنی و همچنین حدود ۱۵درصد کودکان زیر ۱۲سال دچار سوءتغذیه هستند. وی بیان کرد: اگر دولتها دغدغهای نسبت به کودکان دارند باید از زمان تولد آنها تا ۵سالگیشان کودکان را از نظر بهداشت روانی و تغذیه حمایت کنند. اگر جامعه سالمی میخواهیم باید به بهداشت و سلامت کودکان توجه کنیم. کودکانی که متولد میشوند، چهبسا در خانوادههای متمکنی هم متولد شده باشند اما ممکن است به روان و تغذیه کودکانشان اشراف نداشته باشند. کاظمیپور با بیان اینکه از نظر بیمهای حدود ۸۵درصد از مردان، تحت پوشش بیمههای درمانی هستند، ادامه داد: اگر این نرخ را پدر محسوب کنیم، طبیعتا ۸۵درصد از کودکان نیز تحت پوشش بیمه درمانی هستند.۹۰درصد کودکان «خشونتهای کلامی» را تجربه میکنند
این جامعهشناس در ادامه به خشونتهای کلامی و رفتاری که از سوی خانوادهها به کودکان وارد میشود اشاره کرد و گفت: چند سال گذشته تحقیقی در شهر تهران انجام دادیم و نتایج آن نشان داد که ۷۰درصد خانوادهها با کودکان با خشونت رفتار و آنها را تنبیه بدنی میکنند. ۹۰درصد کودکان نیز خشونتهای کلامی را تجربه کردهاند و اینها مسائلی است که باید روی آن کار کنیم. کاظمیپور همچنین نسبت به وضعیت آلودگیهای زیستمحیطی انتقاد کرد و گفت: آلودگیهای زیستمحیطی روی رشد کودکان تأثیر بسزایی دارد و این در حالی است که نسبت به این موضوع توجه نمیشود. سال گذشته تنها چند روز از سال هوای پاک داشتیم و این نگرانکننده است. وقتی فرزندآوری تبلیغ میشود، لازم است به مباحثی همچون محیط پرورش و نگهداری از کودکان نیز ورود کرده و توجه داشت. وی تصریح کرد: بیماری آسم بهدلیل همین آلودگیها در کودکان در حال افزایش است و همین که قد و وزن کودکان کمتر از استانداردهای جهانی است بهدلیل آلودگیهایی است که روی رشد آنها تأثیر میگذارد. وقتی میگوییم جامعه به جوان بالنده نیاز دارد، جوان بالنده همین کودکان هستند که میخواهند جامعه و آینده ما را تشکیل دهند.
یکشنبه 17 مهر 1401
کد مطلب :
173311
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/wjpvX
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved