ملیگرایی افراطی هندوها تهدیدی جهانی
ظهور گروههای تندروی هندو در کشورهای مختلف و اقدامات اسلامهراسانه آنها، زنگ خطر تهدیدی نوظهور را در جهان بهصدا درآورده است
«دیگر نمیتوان ملیگرایی افراطی هندو را مسئله داخلی هند دانست. تشدید فعالیت هندوهای افراطی در خارج از مرزهای هند، اکنون به تهدیدی جدی در اقصینقاط جهان تبدیل شده است. دولت هند بیتوجه به این تهدید است، بنابراین جامعه بینالملل باید اقدام کند.» این توییت چند روز پیش خبرگزاری الجزیره در واکنش به تشدید فعالیت و خشونت هندوهای افراطی در خارج از مرزهای هند است.
در چند هفته گذشته هندوهای افراطی از شهر لستر در انگلیس گرفته تا نیوجرسی در آمریکا خبرساز شدهاند. سامدیپ سن، دانشیار مطالعات توسعه بینالمللی در دانشگاه روسکلیند، نوشته: شاخههای برونمرزی حزب حاکم بهاراتیا جاناتا به رهبری نارندرا مودی و همچنین گروههایی چون «پریشاد هندو ویشوا» یا شورای جهانی هندو، مدتهاست که در تلاش برای توسعه فعالیتهای خود در سطح بینالمللی هستند. در این میان، تحولات چند هفته گذشته شهر لستر نشان میدهد که رویای آنان برای بسط فلسفه سیاسی آیین هندوئیسم (هندوتوا) به شیوههای جدید در حال محققشدن است؛ آنهم فرسنگها دورتر از مرزهای هند.
حدود 10روز پیش بود که 17مرد جوان هندو با تظاهرات و سردادن شعارهایی در خیابانهای شهر لستر در انگلیس به مسلمانان حمله کردند. چند ماه پیش نیز در پی مسابقه رفت و برگشت تیم کریکت هند و پاکستان، گروههای هندو با تظاهرات خیابانی شعار «مرگ بر پاکستان» سر دادند. گروههای هندو در انگلیس فقط به تظاهراتها و اغتشاشات خیابانی بسنده نمیکنند. آنها با حزب محافظهکار انگلیس رابطه بسیار نزدیکی دارند. بهعنوان مثال، در آستانه انتخابات شهرداری لندن در سال2016 میلادی، «زک گلداسمیت» نامزد حزب محافظهکار، برای جلب آرای هندوها ادبیات ضداسلامی را در پیش گرفت تا رقیب مسلمان خود صادقخان را از دور خارج کند.
در انتخابات سراسری 2019 نیز گزارشهایی از فعالیت گروههای ملیگرای هندو برای پیروزی نامزدهای حزب محافظهکار منتشر شد، به این دلیل که جرمی کوربین رهبر وقت حزب کارگر از دولت مودی بهدلیل سرکوب مسلمانان در کشمیر بهشدت انتقاد کرده بود. بسیاری از این گروههای هندو مستقر در خارج از هند، بهطور مستقیم با حزب حاکم بهاراتیا جاناتا در ارتباط هستند.
البته فعالیت گروههای تندرو هندو فقط مختص انگلیس نیست. الجزیره نوشته: «بلای ملیگرایی افراطی هندو حالا دیگر جهانی شده است.» بنا بر این گزارش، ملیگرایان هندو در آمریکا نیز فعالانه از سیاستمداران راستگرایی که اسلامهراسی را ترویج میکنند حمایت میکنند. این ارتباط بهویژه در انتخابات ریاستجمهوری 2016 میلادی آمریکا بود که فاش شد؛ زمانی که گروههای هندو تمام تلاش خود را برای بسیجکردن هندوهای آمریکایی در حمایت از نامزدهای حزب جمهوریخواه بهکار گرفتند. شلاب کومار تاجر هندی مقیم شهر شیکاگو که ارتباط نزدیکی با نارندرا مودی دارد، در سال2015 لابی آمریکایی-هندیای با نام «ائتلاف هندوی جمهوریخواه» را در آمریکا راهاندازی کرد. اعضای این گروه علاوه بر کمک مالی به کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ، فعالانه در ستادهای انتخاباتی او کار میکردند. ترامپ پیش از انتخابات در یکی از گردهماییهای انتخاباتی خود، جامعه هندوهای آمریکا را دوستان واقعی کاخ سفید خواند. فعالیت ملیگرایان هندو در کانادا نیز در سالهای اخیر بیشتر شده است. در دسامبر سال گذشته برخی از دانشگاهیان کانادایی بهدلیل انتقاد از نارندرا مودی مورد آزار و اذیت قرار گرفته و حتی از سوی هندوهای افراطی ساکن این کشور به مرگ و تجاوز تهدید شدند. همچنین «رون بانجری» هندوی ملیگرای کانادایی، در اظهاراتی جنجالی خواستار قتلعام مسلمانان و سیکها شد و در مصاحبهای گفت: «کاری که مودی در هند علیه مسلمانان انجام میدهد فوقالعاده است. من از کشتار مسلمانان و سیکها در هند حمایت میکنم چون حقشان مرگ است.» استرالیا نیز شاهد افزایش جرایم هندوها علیه اقلیت مسلمانان و سیکها بوده است. در یک مورد، «ویشال سود» هندوی افراطی که به مسلمانان ساکن استرالیا حمله میکرد بازداشت و بهدلیل منقضیشدن ویزایش از این کشور اخراج شد. از ویشال سود هنگام بازگشت به هند مانند یک قهرمان استقبال شد. حامیان مودی در استرالیا نیز فعالانه تلاش میکنند تا منتقدان نخستوزیر هند را ساکت کنند. اخیرا 13عضو دانشگاهی انستیتوی استرالیا-هند دانشگاه ملبورن در اعتراض به تلاشهای کمیسیون عالی هند برای سانسور تحقیقات و مقالاتی که بهگفته این کمیسیون چهره هند را تخریب میکند از سمت خود استعفا کردند. به اعتقاد ناظران، از زمانی که مودی در سال2014 بر کرسی نخستوزیری در هند تکیه زد اصلاحیه قانون شهروندی را در این کشور کلید زد که تبعیض آشکار علیه مسلمانان و حق شهروندی آنان بود؛ استقلال منطقه عمدتا مسلماننشین جامو و کشمیر که در قانون اساسی هند به رسمیت شناخته شده بود را لغو کرد، و روی بقایای یک مسجد تاریخی که در سال1992 میلادی توسط هندوهای تندروی ویران شده بود، یک معبد هندو ساخت. الجزیره با اشاره به ارتباط ظهور روزافزون ناسیونالیسم افراطی هندو با به قدرت رسیدن نارندرا مودی در هند مینویسد: «موفقیتهای مودی در سرکوب مسلمانان در داخل مرزهای هند الهامبخش حامیان او در خارج از کشور بوده است. اما در این میان، سیاستمدارانی چون ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا، بوریس جانسون نخستوزیر سابق انگلیس، ژائیر بولسونارو رئیسجمهور برزیل، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر سابق رژیمصهیونیستی و شماری دیگر از چهرههای سیاسی جامعه جهانی که مستقیم و غیرمستقیم از سیاستهای اسلامهراسانه مودی حمایت میکنند نیز مقصران وضع موجود هستند.»