• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 6 مهر 1401
کد مطلب : 172493
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nZ5x7
+
-

با پایان فصل برداشت گندم در کشور اعلام شد

10 استان؛ قطب تولید گندم

خوزستان، گلستان، کردستان، فارس، کرمانشاه، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، همدان، لرستان و آذربایجان شرقی بیشترین میزان تولید و خرید تضمینی گندم را ثبت کرده‌اند

گزارش
10 استان؛ قطب تولید گندم

برداشت گندم تابستانه تقریبا به پایان رسیده است و استان‌های مختلف کم‌کم برای کشت پاییزه آماده می‌شوند. از ابتدای فصل برداشت و خرید تضمینی گندم تاکنون بیش از 7میلیون تن گندم از استان‌های مختلف خریداری شده است. به گزارش همشهری، مسئولان پیش‌بینی‌می‌کنند در کشت پاییزه بیش از 6میلیون هکتار اراضی آبی و دیم زیرکشت گندم برود تا درنهایت کشور را به خودکفایی نزدیک کند.

تولید بیش از 50درصد گندم در 6 استان 
طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی مرکز اطلاع‌رسانی شرکت بازرگانی دولتی ایران، 6استان بیشترین میزان خرید تضمینی گندم را دارند و قطب تولید این محصول استراتژیک در کشور هستند.خوزستان با خرید ۱۹درصد گندم کشور به میزان یک میلیون و ۳۵8هزار تن، قطب این محصول در کشور است و بعد از آن، به‌ترتیب گلستان با خرید 10.5درصد و کردستان با خرید 8.5درصد گندم کشور هستند که مجموع خرید گندم در آنها، معادل خرید گندم خوزستان است.
بعد از این 3استان نیز به‌ترتیب فارس با خرید ۷ درصد، کرمانشاه با خرید 6.5درصد و آذربایجان غربی با خرید 6درصد گندم کشور قرار دارند که مجموع خرید آنها، معادل خرید گندم در 2استان گلستان و کردستان است. 6 استان پیشتاز خرید تضمینی گندم، بیش 50 درصد از کل گندم خریداری شده در کشور را تولید کرده‌اند.

57.5درصد رشد 
تولید و خرید تضمینی گندم در استان‌های مختلف براساس آمار، نسبت به سال گذشته 57.5درصد رشد داشته است. مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور این خبر را اعلام می‌کند و به همشهری می‌گوید: از ابتدای فصل برداشت و خرید تضمینی گندم تا‌کنون، 7میلیون‌و357هزار تن گندم خریداری شده است که نسبت به سال گذشته در این تاریخ 57.5درصد رشد داشته است. علیقلی ایمانی با بیان اینکه مطالبه‌های گندم‌کاران نیز پرداخت شده است، می‌افزاید: حدود 12هزار میلیارد تومان باقی مانده بود که از این رقم نیز 5هزار میلیارد تومان هفته گذشته به‌حساب کشاورزان واریز شد و 5هزار میلیارد تومان دیگر هم درهفته جاری پرداخت شد تا کم کم کل مبلغ تسویه شود.
به‌گفته وی، همه استان‌ها تلاش خود را برای تولید به‌اندازه و مطلوب دارند و سعی این است که سطوح تعیین شده از سوی وزارت جهادکشاورزی برای استان‌ها به‌طور کامل زیرکشت برود.
ایمانی البته به شرایط جوی و بارندگی‌ها هم اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد که بارندگی بهتر به‌ویژه در اراضی دیم اوضاع تولید را بهتر خواهد کرد.

 کشت قراردادی در پاییز 
با توجه به شروع کشت پاییزه در استان‌های مختلف برنامه‌ریزی برای کشت پاییزه گندم نیز شروع شده است. استان‌های مختلف پاییز امسال 2میلیون هکتار اراضی آبی را به زیرکشت گندم می‌برند که به‌گفته مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور، همه این آمار به‌صورت قراردادی خواهد بود. به‌گفته ایمانی، نهاده‌های مورد نیاز، کود و بیمه کشاورزان از سوی دولت انجام می‌شود و هزینه آن موقع برداشت از گندم‌کاران اخذ خواهد شد. او همچنین با بیان اینکه امسال احتمالا کشت آبی بیش از 4میلیون هکتار مرسوم هر ساله خواهد بود، اظهار می‌کند: اگر امکانش به‌وجود بیاید شاید این سطح بالاتر برود تا بتوانیم گندم مورد نیاز کشور را تامین کنیم.
 در واقع برنامه وزارت جهادکشاورزی این است که ضمن تامین نهاده‌های تولید مثل کود و بذر با انجام عملیات مفیدی و افزایش بهره‌وری به‌زودی به مرز خودکفایی گندم برسد. ایمانی توضیح می‌دهد که در کشت پاییزه هم رتبه اول سطح زیرکشت و تولید مربوط به استان خوزستان به‌عنوان قطب تولید گندم خواهد بود.

گندم یاران، مشاوران تولید در خوزستان
کشت تابستانه در خوزستان به‌دلیل محدودیت آبی در سطح ۱۰۹هزارو۳۳۶ هکتار اجرا شد و سطح پیش‌بینی شده کشت پاییزه امسال در این استان، ۸۶۲هزارو۶۰۵ هکتار پیش‌بینی شده است. عبدالرضا سیداحمدی، مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خوزستان در این‌باره می‌گوید:‌ پروژه‌های طرح افزایش ضریب خوداتکایی گندم با 2هدف کلی بهبود کشت و تغذیه انجام می‌شود. سرپرست سازمان جهادکشاورزی خوزستان نیز در این‌باره توضیح می‌دهد: با توجه به ظرفیت‌های موجود در استان این ظرفیت وجود دارد که عملکرد گندم در هر هکتار افزایش یابد. بنابراین تلاش خواهیم کرد محصول گندم به‌دست آمده در سال زراعی پیش رو بیش از میزان مصوب و تعیین شده باشد تا به‌خودکفایی گندم نزدیک‌تر شویم. سید رحمت‌الله پریچهر با بیان اینکه کشاورزانی که موفق به تولید بیش از ۷تن گندم در هکتار شوند مشاوران این نهاد در تولید خواهند بود، می‌افزاید: با وجود تحریم‌ها کشاورزی استان باید با رویکرد تجاری و اقتصادی برنامه‌ریزی شود.
وزیر جهادکشاورزی چندی پیش ۹محور را درباره ایجاد زیرساخت‌ها برای اجرا در سال زراعی جاری به استان‌ها اعلام کرد.  در این محورها 2مورد مربوط به گندم است: اول، در راستای حمایت از پایداری تولید و افزایش حاصلخیزی خاک، رعایت اصول تناوب زراعی ضرورت دارد لذا اقدامات لازم برای تحقق سطوح کشت دانه‌های روغنی، نباتات علوفه‌ای،سبزی و صیفی، چغندرقند، پنبه در تناوب با زراعت گندم و جو در اراضی آبی و دیم مطابق با حجم عملیات ابلاغی معاونت زراعت انجام شود. دوم، باتوجه به تأکید در اجرای برنامه‌های وزارت و به‌منظور هدفمند کردن تولید، موضوع کشت قراردادی گندم و محصولات اساسی به‌طور ویژه پیگیری و اجرا شود.





 

این خبر را به اشتراک بگذارید