• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 31 شهریور 1401
کد مطلب : 172356
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/xGkkl
+
-

ورود خودروهای سنگین به بورس‌کالا

عرضه کامیون‌های کشنده از 12مهر در بورس‌کالا آغاز می‌شود

به‌دنبال عرضه موفقیت آمیز خودرو‌های سواری در بورس‌کالا آنطور که مقام‌های مسئول اعلام کرده‌اند برای نخستین بار عرضه خودروهای سنگین نیز از 12مهر ماه در بازار سرمایه آغاز می‌شود.
به‌گزارش همشهری، سال‌هاست کارشناسان به دولت‌ها پیشنهاد می‌کنند برای کشف قیمت‌های واقعی بهتر است از مکانیزم‌های بورس‌کالا استفاده کنند اما در دولت‌های گذشته به این پیشنهادها اهمیتی داده نشد و در نهایت کار به جایی رسید که قیمت‌گذاری دستوری و تعیین قیمت‌های غیرواقعی کلیت اقتصاد را با چالش‌های بزرگی روبه‌روکرد. این قیمت‌گذاری دستوری که بخش بزرگی از اقتصاد را شامل می‌شود و مقررات مربوط به آن برای بسیاری از صنایع اجرا می‌شود زیان‌های سنگینی را به شرکت‌ها و صنایع وارد کرده؛ به‌طوری که طبق داده‌های موجود فقط در صنعت خودرو، قیمت‌گذاری دستوری به افزایش زیان انباشته شرکت‌های فعال این گروه به رقم بی‌سابقه 125هزار میلیارد تومان منجر شده است. این شرایط فقط به صنعت خودرو مختص نیست و به صنایع دیگر نیز زیان‌های جبران ناپذیری وارد کرده است. 
در چنین شرایطی دولت سیزدهم تصمیم گرفته برخلاف رویه گذشته حرکت کند و مکانیزم‌های قدیمی بازار را اصلاح کند، یکی از صنایعی که مورد توجه قرار گرفته، صنعت خودرو است به‌طوری‌که از ابتدای سال تاکنون با موافقت دولت طی چند مرحله خودرو‌های سواری مختلف با هدف اصلاح نظام قیمت‌گذاری در بورس‌کالا عرضه شده است. طبق اطلاعات موجود هم‌اکنون 15خودرو جدید ازجمله شاهین، هایما s7، هایما s5، لاماری ایما، دایون y5، وانت دو کابین کاپرا، کامیونت 6تن فاو تایگر، کشنده تک محور CA4180، کامیون فورس، کامیون امپاور، جک S5، جک J4، وانت KMC-T8، وانت کارا تک کابین، وانت کارا دو کابین، فیدلیتی و دیگنتی متعلق به 9شرکت خودرو‌سازی‌ شامل شرکت‌های سایپا، ایران خودرو، آرین پارس موتور، خودرو‌سازی‌ ایلیا، بهمن موتور، سیبا موتور، بهمن دیزل و کرمان موتور در بورس‌کالا پذیرش شده‌اند. حالا اما در تازه‌ترین رویداد قرار است پای خودرو‌های سنگین نیز به بورس‌کالا باز شود و طبق اعلام بورس‌کالا قرار است عرضه خودرو‌های سنگین از 2هفته دیگر آغاز شود.

عرضه خودرو‌های سنگین
بورس‌کالا در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است: از 12مهر ماه امسال شرکت سیبا موتور عرضه کامیون‌های کشنده 4180FAW CA را در بورس‌کالا آغاز خواهد کرد. این برای نخستین بار است که یک شرکت خودرو‌سازی‌ اقدام به عرضه خودرو‌های سنگین در بورس‌کالا می‌کند. انتظار می‌رود با آغاز مبادلات این خودرو‌ها در بورس‌کالا سایر تولید کننده‌ها مانند سایپا دیزل و ایران خودرو دیزل نیز محصولات خود را در بورس‌کالا عرضه کنند.
طبق اعلام بورس‌کالا محدودیتی از جنبه هویت خریداران وجود ندارد و حتی شرکت‌های حقوقی نیز می‌توانند سفارش‌های خود را برای خرید این کامیون‌ها در سامانه معاملاتی بورس‌کالا ثبت کنند با این حال هر خریدار فعلا فقط مجاز به خرید یک کامیون است. همچنین 20درصد از مبلغ معامله از قبل دریافت می‌شود. متقاضیان می‌توانند سفارش‌های خود را تا روز دوشنبه 11مهر ماه ثبت کنند.

مزیت‌های عرضه 
صرف‌نظر از آنکه عرضه خودرو در بورس‌کالا می‌تواند به اصلاح نظام بازار و تعیین قواعد رقابتی و حذف قیمت‌گذاری دستوری منجر شود این رویداد همچنین می‌تواند به افزایش شفافیت در عرضه و تقاضا و حذف رانت در بازار خودرو منجر شود.
جمشید ایمانی، رئیس هیأت مدیره گروه بهمن شفافیت و رقابت را 2مزیت اصلی عرضه خودرو در بورس‌کالا می‌داند و می‌گوید: علاوه بر معاف بودن معاملات بورس‌کالا از الزام‌های قیمت‌گذاری دستوری و نحوه عرضه کالا به روش‌های غیرمعمول ازجمله قرعه‌کشی، شفافیت و رقابت نیز از دیگر مزیت‌های این بورس است؛ همچنین در تالار شیشه‌ای بورس، دستگاه و سازمانی غیراز خودروسازان بر معاملات نظارت می‌کند و به این ترتیب همه فرایندها شفاف و قابل نظارت است.به‌گفته او عرضه خودرو در بورس‌کالا باعث می‌شود که این محصول از یک کالای سرمایه‌ای به کالای مصرفی تبدیل شود.
محمدرضا نجفی منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی‌ کشور نیز می‌گوید: عرضه خودرو در بورس‌کالا اقدام مثبتی است و اگر تمام خودروسازان خودروهای خود را در بورس‌کالا عرضه کنند، می‌توانیم به توازن تولیدی و قیمتی در صنعت خودرو برسیم. یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره مزیت‌های عرضه خودرو در بورس‌کالا می‌گوید: بورس‌کالا روش بسیار خوبی برای فروش خودرو است زیرا موجب توزیع عادلانه و تنظیم بازار خودرو شده و در تمام زمینه‌ها ازجمله توقف زیان انباشته خودروسازان مؤثر است. 
کیومرث سرمدی واله همچنین عرضه خودرو در بورس‌کالا را در تامین نقدینگی خودروسازان مؤثر می‌داند و تأکید می‌کند: اگر عرضه خودرو در بورس‌کالا با پرداخت یک مرحله‌ای قیمت خودرو از سوی خریداران همراه باشد به تامین نقدینگی خودروسازان کمک شایانی خواهد کرد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید