درحالیکه ارزش کل صادرات زعفران در سال گذشته 191میلیون دلار بود، روز گذشته برخی خبرگزاریها از امضای قرارداد 300میلیون دلاری برای صادرات زعفران به قطر خبر دادند. به گزارش همشهری، روز گذشته بعضی از خبرگزاریها گزارشی از امضای بزرگترین قرارداد انتقال زعفران جهان بین ایران و قطر منتشر کردند که به موجب آن 200تن زعفران ایران به ارزش اولیه 300میلیون دلار قرار است در آستانه جامجهانی فوتبال2022 به قطر صادر شود. براساس این گزارش قرارداد فوق در حاشیه دیدار سفیر جمهوری اسلامی و وزیر دارایی قطر، میان بازرگانان 2کشور منعقد شده و قرار است نخستین محموله زعفران اول اکتبر۲۰۲2 (9مهرماه) به قطر ارسال میشود.
گذشته از مزایایی که برای این قرارداد تجاری در گزارش فوق برشمرده شده، تحقق این قرارداد با توجه به شرایط تولید و صادرات زعفران در سالهای اخیر، کمی دور از امکان بهنظر میرسد. آمار و ارقام ارائه شده برای میزان تولید و صادرات زعفران در سالهای اخیر نشان میدهد کل صادرات زعفران ایران به 76کشور مقصد صادراتی در بهترین شرایط به رقم 325تن (در سال 99) رسیده و اینکه ایران بتواند تنها به یک کشور کمجمعیت مثل قطر 200تن زعفران صادر کند، با آمار و ارقام سالهای اخیر همخوانی ندارد. از سوی دیگر پیگیریهای همشهری درباره این موضوع نشان داد نهتنها شورای ملی زعفران بهعنوان مهمترین نهاد مسئول در حوزه زعفران، بلکه وزارت جهادکشاورزی نیز از امضای چنین قراردادی بیاطلاعاند.
محسن احتشام، رئیس شورای ملی زعفران در گفتوگو با همشهری، با ابراز بیاطلاعی از این قرارداد گفت: شورای ملی زعفران در این زمینه هیچ اطلاعاتی ندارد و نمیتواند اظهارنظری در این خصوص داشته باشد. غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی نیز در پاسخ به تماس همشهری برای اطلاع از جزئیات این قرارداد، از چگونگی انعقاد این قرارداد و اینکه امضاکنندگان چه کسانی بودهاند ابراز بیاطلاعی کرد. بیاطلاعی بزرگترین اتحادیه صادراتی زعفران کشور از نام و مشخصات امضاکنندگان قراردادی که «بزرگترین قرارداد تجاری انتقال زعفران جهان» توصیف شده در حالی است که در گزارش منتشر شده «بازرگانان و تجار ایرانی و قطری» بهعنوان طرفین قرارداد معرفی شدهاند. یک مقام آگاه در وزارت جهادکشاورزی نیز در پاسخ به سؤال همشهری درباره جزئیات این قرارداد گفت: این قرارداد با دولت بسته نشده و بهاحتمال زیاد طرف قرارداد تعدادی از تجار و تولیدکنندگان برندهای معروف بودهاند. او افزود: کل صادرات ما در سال گذشته 330تن به ارزش 191میلیون دلار بوده، حال چگونه امکان دارد که قطر 3میلیون نفری که با احتساب توریستهای مهمان جام جهانی نهایتا 6میلیون جمعیت در بازه زمانی جام جهانی فوتبال خواهد داشت، 200تن زعفران نیاز داشته باشد؟ این قرارداد نهایتا میتواند برای سرمایهگذاری و برندینگ و بستهبندی با تکنولوژی بالا باشد وگرنه کل ارزش صادرات زعفران ما که به شکل فله و بستهبندی صادر میشود، به 300میلیون دلار نمیرسد. بهگفته این مقام مسئول کل تولید زعفران ایران در سال گذشته 450تن بوده که 330تن آن صادر شده است.
سه شنبه 29 شهریور 1401
کد مطلب :
172112
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/xGqYE
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved