حدود یکسال از خروج غیرمسئولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان و روی کار آمدن طالبان در این کشور گذشت، اما جمهوریاسلامی با وجود درپیش گرفتن سیاست تعاملی با حاکمان جدید افغانستان، آنها را بهعنوان «دولت افغانستان» مورد شناسایی قرار نداده است؛ موضوعی که شرط تحقق آن از سوی تهران تشکیل دولتی «مشارکتی» و «فراگیر» عنوان شده است.
بهگزارش همشهری، از 5مهرماه1375 که نیروهای طالبان برای نخستینبار وارد کابل شدند تاکنون که حدود یکسال از تشکیل مجدد «امارت اسلامی» در افغانستان میگذرد، روابط ایران با این گروه با فرازونشیبهای بسیاری همراه بوده که بخش مهمی از آن تحتتأثیر حضور نیروهای فرامنطقهای و بهویژه آمریکا در این کشور بوده است.
با وجود این از 24مردادماه سالگذشته که نیروهای طالبان وارد کابل شدند و «امارت اسلامی» پس از حدود 20سال دوباره در این کشور احیا شد، جمهوریاسلامی همواره تلاش کرده در راستای منافع مردم افغانستان، سیاستی تعاملی را با حاکمان جدید این کشور در پیش بگیرد تا مسیر برای تشکیل دولت ملی و فراگیر در افغانستان فراهم شود.
تعامل با حاکمان جدید افغانستان
مبارزه با قاچاق موادمخدر، مقابله با گسترش تروریسم، ساماندهی وضعیت مهاجران، وضعیت حقابه ایران از هیرمند و مسائل مرزی ازجمله موضوعهایی بودهاست که مقامهای جمهوریاسلامی در یکسال گذشته تلاش کردهاند با برقراری تعامل با مقامهای امارت اسلامی، برای حلوفصل مناسب آنها چارهجویی کنند؛ رویکردی که بهنظر میرسد با موفقیتهایی نیز همراه بودهاست.
براین اساس، جمهوریاسلامی از طریق سفارت ایران در کابل و همچنین اعزام گروههای دیپلماتیک تلاش کردهاست مسیر تعاملی مؤثری با حاکمان جدید افغانستان بیابد و در این چارچوب هم بود که در آخرین روزهای دیماه سال گذشته، هیأت سیاسی - اقتصادی طالبان، متشکل از 26نفر و به سرپرستی امیرخان متقی، سرپرست وزارت امورخارجه افغانستان به تهران آمدند تا در دیدار با مقامهای ایران، ازجمله وزیر امورخارجه، پیرامون همکاریهای دوجانبه در حوزههایی ازجمله تجارت، اقتصاد، امنیت و حملونقل بحث و گفتوگو کنند.
گسترش همکاریهای دوجانبه
علاوه بر اینها، مسائل امنیتی در افغانستان ازجمله موضوعهایی است که با حساسیت ویژهای ازسوی مسئولان ایران پیگیری میشود. با توجه به اهمیت این موضوع هم بود که حسن کاظمیقمی، دستیار رئیسجمهور در امور افغانستان در سفر اخیر خود به کابل، در گفتوگو با مقامهای امارت اسلامی، خواستار گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینه مبارزه با داعش شد؛ موضوعی که ازسوی طرف مقابل نیز مورد تأکید قرار گرفت. کاظمیقمی در نشستخبری دیروز خود که بهمناسبت یکسالگی خروج نیروهای آمریکا از افغانستان برگزار شد، با بیان اینکه جمهوری اسلامی، سیاست تعاملی را با طالبان بر پایه حمایت از مردم افغانستان دنبال کردهاست، تأکید کرد تا زمانی که دولت مشارکتی و فراگیری در این کشور شکل نگیرد، ایران دولتی را به رسمیت نمیشناسد. کاظمیقمی در این نشست با اشاره به گذشت حدود یک سال از «فرار طراحی شده آمریکا از افغانستان»، گفت که واشنگتن بهطورقطع در افغانستان شکست خورد، اما این فرار بهمعنای «دورایستایی» است و این کشور اهداف خود را در افغانستان دنبال میکند؛ «نظامیان آنها خارج شدند، اما سرویس جاسوسی و خرابکارانه کاخ سفید همچنان وجود دارد.» وی با تأکید بر اینکه جمهوریاسلامی با طالبان تعامل کرده، اما آنها را به رسمیت نشناختهاست، موضوع حقابه، امنیت مرزها، مبارزه با موادمخدر و تروریسم را ازجمله ملاحظات جمهوری اسلامی در تعامل با طالبان دانست؛ موضوعهایی که بهگفته کاظمیقمی با توجه به سیاستهای درپیش گرفته شده ازسوی ایران، بخش قابلتوجهی از اهداف مدنظر است.
عبور از تله درگیری با طالبان
نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان در نشستخبری دیروز خود با بیان اینکه سیاست تعامل با طالبان با رعایت ملاحظات است، گفت: جمهوری اسلامی پس از روی کار آمدن طالبان، تلاش کرد از باتلاق طرحی که آمریکا درنظر داشت، عبور کند. آمریکا بهدنبال این بود که ایران را وارد درگیری با طالبان کند، اما ایران از این تله عبور کرد و مسیر همکاری فزاینده را ادامه داد. حسن کاظمیقمی افزود: موضوع دیگری که ایران با آن درگیر است، ایجاد درگیریها و جنگهای داخل افغانستان ازسوی آمریکا و متحدان آن است. کاخ سفید در یک حالت «دورایستایی» سعی میکند افعانستان را بیثبات کند. آنها ۲۰سال در این کشور هزینه نکردند که امروز فضای سرمایهگذاری را به چین، روسیه و ایران واگذار کنند. وی همچنین با بیان اینکه پولهای بلوکه شده افغانستان، شرایط اقتصادی مردم این کشور را سخت کرده است، ادامه داد: ایران در این فضا تلاش میکند، تعاملات تجاری و اقتصادی را افزایش دهد. کاظمیقمی همچنین با بیان اینکه آمریکا از میان برخی قومیتها، یارگیری جدیدی کردهاست، ادامه داد: آمریکاییها با حمایت از این گروهها، تفرقه ایجاد میکنند و به اسم مقاومت، بهدنبال آشوب هستند و این تعبیر از سخنان من که مقاومت آمریکایی است، تحلیل اشتباهی محسوب میشود. نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان با بیان اینکه بعد از آغاز حکمرانی طالبان، نخستین اقدام ایران برای ایجاد حکومت فراگیر، برگزاری نشست طالبان با گروههای مقاومت بود، عنوان کرد: ما از طرفین دعوت کردیم و هیچکس نمیتواند بگوید گروههای مقاومت در افغانستان، آمریکایی هستند. آمریکا با سوءاستفاده از مقاومت، بهدنبال ایجاد درگیری داخلی است.
شرط ایران برای به رسمیت شناختن طالبان
کاظمیقمی: تا زمانی که دولت مشارکتی در افغانستان شکل نگیرد، ایران دولتی را به رسمیت نمیشناسد
در همینه زمینه :