پسرها، مردها و پیرمردها!
نگاهی به شرایط سنی مربیان لیگ بیستودوم
یکی از ویژگیهای مهم لیگ برتر بیستودوم، روشنشدن زودهنگام تکلیف همه نیمکتها قبل از شروع فصل بود. در واقع هیچ باشگاهی این تصمیم را به دقیقه ۹۰ موکول نکرد و همه تیمها با جدیت به سراغ تمرینهای پیشفصل رفتند. نکته جالب دیگر هم این است که نیمی از مربیان فصل جدید، برای نخستینبار بهعنوان سرمربی در این لیگ فعالیت میکنند؛ 3نفر آنها مربیان خارجی هستند که به فوتبال ایران وارد شدهاند و چند نفر نیز تا امروز در لیگ برتر سرمربی نبودهاند. در این فصل رقابت بسیار جذابی بین این مربیها شکل خواهد گرفت.
جواناولها
2مربی در فصل جدید لیگ برتر، هنوز به ۴۰سالگی نرسیدهاند. مازیار زارع با 37سال سن، جوانترین مربی این فصل لیگ برتر و یکی از جوانترین مربیان تاریخ لیگ بهحساب میآید. مازیار در همین لیگ برای ملوان و پرسپولیس بازی کرده و حالا بعد از صعود به لیگ برتر با ملوان، نخستین تجربه سرمربیگری در بالاترین سطح فوتبال ایران را پشت سر خواهد گذاشت. دومین مربی زیر 40سال لیگ برتر، سیدمهدی رحمتی است که البته سومین فصل مربیگری در فوتبال ایران را شروع خواهد کرد. سید 2سال قبل برای مدتی سرمربی شهرخودرو شد و فصل گذشته نیز توانست آلومینیوم اراک را به دیدار نهایی جام حذفی برساند. این فصل برای هر دو مربی فوقالعاده مهم خواهد بود؛ چراکه آنها میخواهند خودشان را بهعنوان مربیان مستعد و موفق در لیگ برتر تثبیت کنند.
چهلویک
لیگ برتر بیستودوم، 3مربی ۴۱ساله نیز خواهد داشت. از بین این 3نفر، «جواد نکونام» پرتجربهترین فرد بهنظر میرسد؛ چراکه تا قبل از 41سالگی هم در لیگ یک به موفقیت رسیده، هم عملکرد خوبی در فولاد داشته و هم در لیگ قهرمانان آسیا از مرحله گروهی عبور کرده است. او برای مدتی هم دستیار کیروش در تیم ملی بوده است. نکو که این فصل از تیمهای زیادی پیشنهاد داشته انگیزههای فراوانی برای نتیجه گرفتن در فولاد خواهد داشت. در این گروه سنی، محمد ربیعی نیز در لیگ برتر حضور دارد؛ مردی که با مس رفسنجان نتایج خوبی گرفته و ثبات قابلتوجهی را نیز در این باشگاه تجربه کرده است. او مس رفسنجان را به سطح اول فوتبال ایران رساند و تنها مربی این تیم در لیگ برتر بوده است. 41ساله دیگر این فصل لیگ برتر، فرزاد حسینخانی است. او که سالها برای مس کرمان بازی کرده بود، حالا در قامت یک مربی توانسته این تیم را به رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران بیاورد. فرزاد حالا برای نخستین تجربه کاریاش بهعنوان سرمربی در لیگ برتر آماده میشود.
جوان اما پرتجربه!
گروه سنی بعدی در بین مربیان لیگ برتری، 48سالهها هستند. حمید مطهری و مجتبی حسینی به این دسته تعلق دارند؛ 2مربی که وجه اشتراکشان دستیاری یحیی گلمحمدی بوده است. حسینی در چند سال گذشته راهش را از یحیی جدا کرده و بهعنوان سرمربی مستقل به کار ادامه میدهد. او در این فصل نیز همانند فصل گذشته سرمربی پیکان خواهد بود. مطهری هم در این فصل بالاخره برای نخستینبار سرمربیگری در لیگ برتر را روی نیمکت نساجی تجربه میکند. این فصل برای مطهری بسیار کلیدی خواهد بود.
کمی کارکشته
گروه بعدی مربیان لیگ برتر، در شروع 50سالگی یا کمی قبل از آن هستند. ساپینتو یکی از همین مربیان به شمار میرود؛ کسی که در کشورها و تیمهای مختلف و متفاوتی کار کرده و تجربه زیادی دارد. مهدی تارتار نیز در 49سالگی روی نیمکت ذوبآهن خواهد نشست؛ کسی که توانسته خودش را بهعنوان یک مربی مستعد در فوتبال ایران نشان بدهد و در ذوب هم نتایج خوبی بهدست آورده است. ساکت الهامی و یحیی گلمحمدی نیز 2مربی 51ساله فوتبال ایران هستند. الهامی فصل گذشته نخستین جام تاریخ باشگاه نساجی را برای این تیم به دست آورد و یحیی نیز 2بار با ذوب قهرمان حذفی شده و 2بار نیز با پرسپولیس لیگ برتر ایران را فتح کرده است.
پنجاه و چند
گروه بعدی مربیان لیگ برتر، در میانه یا اواخر دهه ششم زندگیشان هستند. رضا مهاجری 54ساله به این دسته تعلق دارد؛ مردی که فصل گذشته بهسختی توانست نفت مسجدسلیمان را در لیگ برتر ماندگار کند. ژوزه مورایس 56ساله، رضا پرکاس 57ساله و امیرقلعهنویی 58ساله دیگر مربیان مسن این فصل هستند. مورایس بعد از سالها دستیاری مورینیو و کسب افتخار بهعنوان نفر اول در کره و عربستان به فوتبال ایران آمده، قلعهنویی پرافتخارترین مربی تاریخ لیگ برتر به شمار میرود و پرکاس نخستین تجربه سرمربیگری در این لیگ را در آبادان پشتسر میگذارد.
پیرمردی از روسیه
پیرترین مربی این فصل لیگ برتر با اختلاف بسیار زیاد، قربان بردیف 69ساله است؛ مردی که بعد از سالها حضور در فوتبال روسیه، راهی ایران شده و هدایت باشگاه تراکتور را بر عهده دارد. او یکی از مسنترین مربیان تاریخ لیگ برتر نیز به شمار میرود اما در آستانه ۷۰ سالگی، هنوز انگیزه و اشتیاق زیادی برای کارکردن از خودش نشان میدهد.