تختها در اشغال کرونای BA5
فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونای استان تهران میگوید: آمار بستری در کشور چند برابر شده و در تهران هم 11.5درصد افزایش داشته است
مریم سرخوش- روزنامهنگار
تعداد بستریهای کرونا در هفته اخیر نسبت به هفته قبل تقریبا ۲.۵ برابر شده و درصد فوتیها هم تقریبا ۴۰ درصد افزایش یافته است. روز گذشته براساس اعلام وزارت بهداشت 5687بیمار جدید شناسایی و 774نفر هم بستری شدند. موارد فوتی هم به 14نفر رسید. این اعداد، دوشنبه گذشته برای بیماران شناسایی 1453نفر، برای بستری 254نفر و برای فوت هم 5نفر بود، اما حالا رشد 3تا 4برابری دارند. این وضعیتی است که در بسیاری از استانها حاکم شده است. در مازندران تعداد بستریهای روزانه 3برابر و 3رقمی شده است. همینطور میزان مراجعات به بیمارستان امام رضای تبریز نسبت به 2هفته اول تیر 6برابر شده است. شمار بستریشدگان بدحال کرونا در خراسان رضوی 90درصد افزایش پیدا کرده و در چهارمحالوبختیاری هم 3بیمار با شرایط وخیم در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند. در گلستان هم آمار بیماران نیازمند بستری رشد داشته است. حالا علیرضا زالی، فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونای استان تهران هم در گفتوگو با همشهری از افزایش 11.5درصدی بستری در مراکز درمانی پایتخت خبر میدهد. اوایل هفته جاری وزیر بهداشت از آغاز موج هفتم در ایران خبر داده و گفته بود: «آمار تلفات کرونا افزایشی است بهدلیل اینکه آمار مراجعات و بستریها زیاد شده است.
هر وقت مراجعان کاهشی باشد، فوتیها هم کاهش پیدا میکند، اما هماکنون آمار مراجعات کاهشی نیست.» در کشورهای دیگر هم وضعیت همین است و با شیوع زیرسویههای اومیکرون یعنی BA4 و BA5 نمودار ابتلای جهانی از اواخر خرداد تاکنون همچنان صعودی مانده است. در ژاپن رکورد بیسابقه ۱۱۰هزار ابتلا در روز ثبت شده، در هند ابتلای روزانه به بیش از ۲۰هزار نفر رسیده و در آمریکا هم روزانه 120هزار تست کرونا مثبت اعلام میشود. در کرهجنوبی شناسایی موارد قطعی ابتلا در روز به 26هزار نفر رسیده و استرالیاییها هم از افزایش آمار ابتلا به 39هزار نفر در روز خبر میدهند. از مجموع بیش ۲۲میلیون و ۵۲۸ هزار و ۵۶۰بیمار فعال در جهان هم حال ۳۹هزار و ۵۸نفر وخیم گزارش شده است. البته بهگفته زالی، هنوز سازمان جهانی بهداشت درباره میزان بیماریزایی زیرسویههای جدید اومیکرون و مرگومیر ناشی از آن به اجماع نرسیده، اما باید جانب احتیاط را درنظر گرفت و تزریق واکسن و رعایت پروتکلهای بهداشتی را در اولویت قرار داد.
BA5 قدرت سرایت به 18نفر را دارد
در سویه ووهان کوویدـ19میزان سرایت یکبه3، در سویه دلتا یک به 5 و در سویه اومیکرون یک به ۹ نفر اعلام شد، اما در 2زیرسویه BA4 و BA5 هر نفر میتواند ۱۸ نفر را مبتلا کند. فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونای استان تهران با تأیید این مطلب میگوید: «کوویدـ19بسیار پیچیده است و خاصیت و علائم آن میتواند در بسترهای مختلف بومی با توجه به سرعت و میزان ابتلا و همچنین احتمال بالقوه جهش، تغییر کند. با توجه به این مسئله، اظهارنظر درباره زیرسویههای جدید بیماری در موج فعلی مشکل است؛ بهویژه اینکه سازمان جهانی بهداشت هم به اجماع درباره بحث میزان مرگومیر ناشی از آن نرسیده است. اما نکته مشخص این است که BA5 نسبت بهسویههای قبلی از میزان انتقالپذیری بیشتری برخوردار است.» زالی با بیان اینکه با رشد موارد بستری در مراکز درمانی مواجه هستیم، ادامه میدهد: «آمار بستری بهطور متوسط و در مقایسه با هفته گذشته 11.5درصد افزایش پیدا کرده است. البته بهنظر نمیرسد موج بستری چندان عمیق باشد؛ چراکه پیشبینی میشود بهدلیل بیماریزایی کمتر سوشهای جدید و پوشش واکسیناسیون قبلی که در جمعیت زیادی انجام شده، دامنههای بیماریزایی کمتری داشته باشیم. با وجود این باید زمان بگذرد تا در اینباره تحلیل دقیقتری ارائه شود.»
آمادگی برای بازگشایی بخشهای بستری
متخصصان میگویند در یکی،2 هفته آینده موارد ابتلا و بستریهای کرونا در کشور روند افزایشی خود را حفظ خواهد کرد؛ اگرچه میزان مرگومیر زیرسویه BA5نسبت به ویروس دلتا خیلی کمتر است، اما باتوجه به اینکه تعداد بسیار بیشتری از افراد را گرفتار میکند، میتواند منجر به افزایش بیماران بدحال و مرگومیر بهویژه در افراد واکسینهنشده شود.
زالی در اینباره از آمادگی مراکز درمانی برای توسعه بخشهای کرونایی خبر میدهد و میگوید: «براساس میزان بستری و مراجعات سرپایی که بهصورت روزانه رصد میشود نیاز به بازگشایی این بخشها بررسی خواهد شد. افرادی که هماکنون به ما مراجعه میکنند تقریبا ۶ ماه از زمان آخرین تزریق واکسن آنها گذشته و ضرورت دارد که نسبت به تزریق دوز یادآور اقدام کنند. از سوی دیگر باید به این نکته هم توجه داشت که سهم تستها در تهران و حتی سایر شهرها کم شده؛ به همین دلیل ممکن است آمار واقعی ابتلا را نداشته باشیم.»
او تأکید میکند: «رعایت پروتکلهای بهداشتی بهویژه ماسک و تزریق دوز یادآور واکسن باعث کاهش موارد شدید بستری در بیمارستان و مرگومیر میشود. افرادی که ۶ ماه از آخرین تزریق واکسنشان میگذرد، باید نسبت به تزریق نوبت یادآور اقدام کنند.»
برند واکسن مهم نیست
تزریق واکسنهای یادآور در حالی توصیه میشود که برخی متخصصان به تزریق پلتفرمهای خاص واکسن تأکید میکنند، اما اکنون سبد واکسنها در کشور تنوع چندانی ندارد و بهگفته کسانی که به پایگاههای واکسیناسیون مراجعه میکنند، تنها 2تا 3واکسن برای تزریق موجود است که برخی از آنها انتخاب اصلیشان برای تزریق دوز یادآور نیست. فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونای استان تهران این مسئله را تأیید نمیکند و میگوید: «همانطور که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده در دسترسترین واکسن، بهترین واکسن است. سبد واکسن در ایران همچنان متنوع است، اما نوع برند واکسن خیلی اهمیت ندارد و بیشتر از آن، تزریق بهموقع و استفاده از دوز یادآور در اولویت است که منجر به افزایش ایمنی در جامعه شود.» او تأکید میکند: «ما باید قبل از استقرار کامل بیماری، واکسیناسیون را بهصورت کامل انجام دهیم؛ چراکه هنوز ویروس بهطور کامل در جامعه چرخش نکرده و فرصت طلایی برای انجام واکسیناسیون دوز یادآور را در اختیار داریم.» زالی با بیان اینکه ممکن است برخی افراد حتی با وجود زدن واکسن باز هم کرونا بگیرند، درباره لزوم واکسیناسیون توضیح میدهد: «واکسن ایمنی کامل ایجاد نمیکند، اما در کاهش مرگومیر بسیار اثربخش است. براین اساس از همه افرادی که فاقد علائم هستند درخواست میکنیم در اسرعوقت نسبت به تزریق واکسن دوز یادآور اقدام کنند. اگر کسی 2دوز واکسن زده برای دوز سوم و اگر کسی 3دوز واکسن تزریق کرده برای دریافت دوز چهارم اقدام کند.»