• جمعه 21 دی 1403
  • الْجُمْعَة 10 رجب 1446
  • 2025 Jan 10
چهار شنبه 8 تیر 1401
کد مطلب : 164734
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/1w5rm
+
-

8 توصیه رهبر معظم انقلاب به مسئولان دستگاه قضا

ساختارهای فسادزا را بشکنید

رهبری
ساختارهای فسادزا را بشکنید

رهبرمعظم انقلاب صبح دیروز  در دیدار رئیس قوه قضاییه و جمعی از مسئولان و کارکنان دستگاه قضایی به تبیین «سنت‎های غیرقابل تغییر الهی در جوامع» پرداختند و گفتند: علت سربلندی و پیروزی حیرت‌آور ملت ایران و نظام جمهوری‎اسلامی در برابر حوادث بزرگ و تلخ سال۱۳۶۰، ایستادگی و تلاش و نهراسیدن از دشمنان بود و این سنت الهی در همه دوران‎ها قابل تکرار است و باید بدانیم خداوند سال۱۴۰۱ همان، خداوند سال۱۳۶۰ است.
به‎گزارش پایگاه اطلاع‎رسانی دفتر مقام‎معظم‎رهبری، ایشان همچنین قوه‌قضاییه را رکنی مهم و تأثیرگذار در مسائل کشور خواندند و توصیه‌هایی هشت‌گانه همچون اجرای جدی سند تحول در همه سطوح، مبارزه جدی با فساد، جلوگیری از تضییع حقوق عامه، مراقبت از امنیت روانی مردم، تنظیم رابطه دستگاه قضایی با ضابطان و به سرانجام رساندن پرونده‌های باز شده در افکارعمومی، خطاب به مسئولان این قوه بیان کردند. رهبرمعظم انقلاب در این دیدار، با گرامیداشت یاد و خاطره شهید آیت‌الله بهشتی و دیگر شهدای هفتم تیر، شهید بهشتی را شخصیتی واقعاً برجسته خواندند و با اشاره به شرایط پیچیده و خاص ماه‎های منتهی به هفتم تیر سال۱۳۶۰ و بعد از آن، گفتند: بررسی شرایط آن دوران برای امروز ما معرفت‌آموز و راهگشاست.

مروری بر شرایط سال ۱۳۶۰
حضرت آیت‎الله خامنه‌ای با مرور شرایط سال۱۳۶۰ و ماه‎های قبل از هفتم تیر، به وضعیت سخت جنگ تحمیلی و پیشروی نیروهای صدام تا نزدیکی چند شهر بزرگ در غرب و جنوب اشاره کردند و افزودند: در کنار شرایط بسیار نامساعد جنگ، در تهران نیز منافقین عملا جنگ داخلی به راه انداخته بودند و از نظر سیاسی هم چند روز قبل از هفتم تیر، مجلس به عدم‌کفایت سیاسی رئیس‌جمهور رأی داده بود و کشور رئیس‌جمهور نداشت. در چنین شرایطی، استوانه‌ای همچون شهید بهشتی از انقلاب و نظام گرفته شد.
ایشان همچنین به شهادت رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر کشور، 2‌ماه بعد از حادثه هفتم تیر و پس‎از آن، شهادت تعدادی از فرماندهان ارشد جنگ در سانحه هوایی اشاره کردند و گفتند: جوانان و نسل جدید از این حوادث مطلع نیستند و باید این مسائل را مطالعه و با دقت در مورد آنها فکر کنند. کدام دولت و کشور را سراغ دارید که در مقابل چنین حوادث تلخ و وحشتناکی از پا نیفتد؟ رهبرمعظم انقلاب خاطرنشان کردند: در مقابل همه این حوادث، در رأس همه امام همچون کوه دماوند سربلند ایستاد و مسئولان دلسوز و مردم و جوانان انقلابی نیز ایستادند و توانستند شرایط کشور را 180درجه تغییر دهند، به‎ طوری‎ که ناکامی‌های پی‎درپی به پیروزی‎های پی‎درپی تبدیل شد، منافقین از سطح خیابان‎ها جمع شدند، ارتش و سپاه قوی‎تر شدند و کشور به روال عادی بازگشت.

تبیین سنت‎های الهی
حضرت آیت‎الله خامنه‎ای با اشاره به ذوق‌زدگی دشمن در برخی مقاطع به‎دلیل برخی ضعف‎ها و  کمبودهای داخلی افزودند: هم در سال۱۳۶۰ و هم بعد از آن در 4دهه گذشته، دشمن در مواردی ذوق‌زده و امیدوار شده و تصور کرده‎است بساط انقلاب و نظام درحال جمع شدن است، اما این امیدواری تبدیل به ناامیدی شده و مشکل آنها این است که راز این ناامیدی را متوجه نمی‌شوند. ایشان تأکید کردند: دشمن نمی‌تواند بفهمد که در این عالم به غیر از محاسبات سیاسی، محاسبات دیگری هم وجود دارد که همان سنت‌های الهی هستند. رهبرمعظم انقلاب به نمونه‌هایی از سنت‌ها و قوانین الهی در قرآن درباره نتیجه یاری دین خدا و یا نتیجه کفران نعمت‌های خداوند اشاره کردند و افزودند: قرآن کریم مملو از مضامین مربوط به سنت‌های الهی است و جمع‎بندی آنها، این است که اگر جوامع در مقابل دشمنان ایستادند و با توکل بر خداوند به وظایف خود عمل کردند، نتیجه آن پیروزی و پیشرفت است، اما اگر دچار اختلاف، عافیت‌طلبی و سستی شوند، نتیجه آن شکست خواهد بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر لزوم بررسی علمی سنت‌های الهی با نگاه جامعه‌شناسی، سخنان خود در این بخش را این‎گونه جمع‌بندی کردند: ملت ایران در سال۱۳۶۰ با قرار گرفتن در مدار یکی از سنت‎های الهی، یعنی جهاد و ایستادگی توانست دشمن را ناامید کند. امروز نیز همان قاعده و قانون جاری است و خداوند سال۱۴۰۱ همان خداوند سال۱۳۶۰ است و باید تلاش کنیم خود را مصداق سنت‌های الهی قرار دهیم تا نتیجه آن پیشرفت و پیروزی باشد.

قوه قضاییه، رکنی مهم و تأثیرگذار در کل کشور
رهبرمعظم انقلاب در ادامه قوه‌قضاییه را رکنی مهم و تأثیرگذار در کل کشور خواندند و گفتند: براساس آیات قرآن کریم، وظیفه حکومت اسلامی، اقامه نماز، یعنی گسترش روح تعبد در جمهوری اسلامی، ایتای زکات، یعنی عدالت توزیعی در جامعه اسلامی و امر به‌معروف و نهی از منکر یعنی امر به ارزش‎هایی همچون عدالت، ‌انصاف، برادری و نهی از ظلم، فساد و تبعیض است که به این اصل در قانون اساسی نیز تأکید شده و جزو وظایف قوه قضاییه هم قرار دارد. ایشان افزودند: اگر به این وظایف با استفاده از امکانات گوناگون همچون امکانات قضا و دادگستری عمل نشود، مصداق تضییع نعمت‌های الهی است و از این ناحیه ضربه خواهیم خورد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رئیس قوه‌قضاییه را فردی مؤمن، انقلابی، پرکار، مردمی، به‌دور از تشریفات، آشنا با زوایای گوناگون قوه و برخوردار از گوش شنوا در قبال منتقدان خواندند و توصیه‌هایی هشت‌گانه به مسئولان و کارکنان این قوه بیان کردند.

توصیه‎های هشت‎گانه
ایشان در توصیه اول، سند تحول تهیه‌شده در دوره مدیریت قبل را از مترقی‌ترین اسناد تحول دانستند و افزودند: به این سند باید عمل و براساس آن شخصیت‌سازی و کادرسازی شود. رهبرمعظم انقلاب، عمل به سند تحول را باعث جلوگیری از انفعال در مقابل مخالفت‎ها خواندند و افزودند: رئیس قوه، مقید به عمل به سند است، اما در سطوح دیگر یعنی همه قضات، کارکنان و مدیران نیز باید این کار با قوت دنبال شود البته براساس برخی گزارش‎ها، دراین زمینه آن‎گونه که باید، عمل نشده‎است. «مبارزه جدی با فساد» توصیه بعدی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به مسئولان قضایی بود. ایشان با تأیید سخنان رئیس قوه‌قضاییه مبنی بر «در اولویت بودن مبارزه با فساد درون قوه»، خاطرنشان کردند: اکثریت قضات، افرادی شریف، پاکدست، نجیب، مؤمن و زحمتکش هستند، اما با معدود افراد فاسد که به‌کار و آبروی دیگران آسیب می‌زنند، باید برخورد شود. البته در مقوله مبارزه با فساد، کار اصلی، مقابله با ساختارهای فسادزا و در هم‌شکستن آنهاست. رهبرمعظم انقلاب با تأکید بر تقویت دانش قضایی و جلوگیری از صدور احکام ضعیف یا مخدوش، در توصیه بعدی به تشویق قضات و کارکنان شریف و زحمتکش سفارش کردند.
«معطل نماندن هیچ‌یک از اختیارات و مأموریت‌های قانونی قوه» توصیه دیگر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به مسئولان قضایی بود که در این زمینه گفتند: مثلاً‌ دادستان کل در حوزه حقوق عمومی وظایفی دارد که باید با رصد کامل و البته به‌دور از احساسات و شعارزدگی، از تضییع حقوق عامه جلوگیری کند.
ایشان پیشگیری از جرم را از دیگر مصادیق مأموریت‎های مهم قوه‌قضاییه برشمردند و گفتند: به‌عنوان نمونه باید با عمل به تکلیف قانونی در زمینه تعیین مالکیت زمین‌ها در شهرها و روستاها، از جرائمی مانند زمین‌خواری و کوه‌خواری پیشگیری شود. رهبرمعظم انقلاب در توصیه ششم، «تنظیم ارتباطات قوه‌قضاییه و ضابطان قضایی» را مورد تأکید قرار دادند و گفتند: بر رفتار ضابطین باید مراقبت و نظارت شود که در حق متهم زیاده‌روی یا تندروی نشود. دستگاه قضایی نیز نباید تحت‌تأثیر ضابط باشد بلکه باید به‎صورت مستقل به مسائل رسیدگی کند. البته نظرات کارشناسی ضابطان نیز نادیده گرفته نشود. ایشان در این زمینه افزودند: یکی از گلایه‌های ضابطان از دستگاه قضایی رها کردن برخی پرونده‌ها به‌علت کمبودهای قانونی است در حالی‎که باید با تکمیل قوانین این خلأ را برطرف کرد.

مکث
ضرورت جلوگیری از تخریب امنیت روانی جامعه

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در توصیه بعدی به مسئولیت قوه‌قضاییه در قبال امنیت روانی مردم اشاره کردند و گفتند: امنیت روانی ازجمله حقوق عمومی است و دستگاه قضایی باید از نگران کردن و تخریب ذهن مردم به‌وسیله شایعات و اظهارات دروغ و هراس‌افکن افراد مشخص یا نامشخص در رسانه‌ها و فضای مجازی جلوگیری کند. رهبرمعظم انقلاب در توصیه هشتم و پایانی با اشاره به باز شدن پرونده‌های مهم و گوناگون در افکارعمومی همچون مسائل کارخانجات یا تصرفات غیرقانونی، تأکید کردند: سر زخم پرونده‌هایی که در افکارعمومی باز می‌شود نباید باز بماند. هر پرونده را تا آخر ادامه دهید و نهایی کنید. ایشان در پایان سخنانشان، کار قضایی را ازجمله کارهای بسیار دشوار برشمردند و گفتند: البته اگر این کار را برای خدا و با هدایت الهی انجام دهید، اجر آن نیز سنگین خواهد بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :