• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
شنبه 28 خرداد 1401
کد مطلب : 163575
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/XD1Rv
+
-

امید واهی آمریکا به طناب پوسیده تحریم‎ها

رئیس‎جمهور: آمریکایی‌ها از یک‎سو پیغام مذاکره و توافق می‌فرستند و ازسوی دیگر بر فهرست تحریم‌ها می‌افزایند

سیاست خارجی
امید واهی آمریکا به طناب پوسیده تحریم‎ها

سردرگمی این‎روزهای واشنگتن برای تصمیم‎گیری در زمینه بازگشت به توافق هسته‎ای سال2015، عملا چشم‎انداز دستیابی به توافق در گفت‎وگوهای هسته‎ای را در هاله‎ای از ابهام قرار داده‎است؛ آمریکایی‎ها از یک‎سو پالس‎های مذاکره برای تهران می‎فرستند و ازسوی دیگر تحریم‎های جدیدی علیه جمهوری‎اسلامی اعمال می‎کنند.
به‎گزارش همشهری، به‎نظر می‎رسد پاسخ قاطع ایران به گزارش جهت‎دار مدیرکل آژانس بین‎المللی انرژی‎اتمی و به‎دنبال آن، تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای‎حکام آژانس که پیش‎نویس آن ازسوی آمریکا و تروئیکای اروپایی ارائه شده بود، طرف‎‌های غربی را برای مواجهه با جمهوری‎اسلامی گرفتار تناقض‎ کرده‎است؛ آنها درحالی همچنان از مذاکره و امکان حصول توافق در وین صحبت به میان می‎آورند که همچنان از سلاح ناکارآمد «تحریم» برای تحت‎فشار قرار‌دادن جمهوری‎اسلامی استفاده می‎کنند.
برهمین اساس هم بود که در روزهای اخیر آمریکا تحریم‎های جدیدی علیه جمهوری‎اسلامی ایران وضع کرد؛ دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا اسامی ۲فرد و ۹شرکت را که ادعا می‌کند بخشی از «شبکه دور‌زدن تحریم‌ها علیه ایران» هستند، در فهرست تحریم‌ها قرار داد تا نشان دهد از اراده جدی برای به سرانجام رساندن مذاکرات هسته‎ای برخوردار نیست.

اعمال تحریم‎های جدید
براساس ادعای آمریکایی‌ها، این تحریم‎ها که گفته می‌شود واکنش واشنگتن درمقابل قطع دوربین‎های فراپادمانی آژانس در تهران است، «شبکه‌‌ای را که به ایران برای دورزدن تحریم‌ها و فروش محصولات پتروشیمی این کشور کمک می‌کنند» هدف قرار داده‎است.
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا در این زمینه آمده‎است: «امروز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌‌داری آمریکا شبکه‌ای از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی ایران و همچنین شرکت‌های صوری مستقر در جمهوری خلق چین و امارات‎عربی‎متحده را که حامی شرکت پتروشیمی تریلیانس و شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران هستند، در فهرست تحریم قرار داد. این دو شرکت در فروش محصولات پتروشیمی ایران در خارج از این کشور نقش اساسی دارند. این شبکه با حمایت از فروش محصولات پتروشیمی ایران به مشتری‌هایی در جمهوری خلق چین و سایر نقاط آسیای‎شرقی به انجام تراکنش‌های بین‌المللی و دورزدن تحریم‌ها کمک می‌کند.» درچنین شرایطی اما آمریکایی‎ها این تناقض‎های رفتاری در قبال جمهوری‎اسلامی را «دیپلماسی معنادار» می‎دانند و می‎کوشند با اعمال تحریم‎های جدید، ایران را بیش‎ از گذشته برای کوتاه‎آمدن از مطالبات برجامی بحق خود تحت‎فشار قرار دهند. با توجه به همین موضوع هم بود که برایان نلسون، دستیار وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی که از چهره‌های اصلی هدایت‎کننده جنگ اقتصادی علیه ایران نیز به‌شمار می‌رود، بعد از اعمال تحریم‎های تازه علیه تهران مدعی شد که «آمریکا، مسیر دیپلماسی معنادار برای بازگشت دوجانبه به پایبندی به برنامه جامع اقدام مشترک را دنبال می‌کند. بدون توافق، ما به استفاده از اختیارات تحریمی خود برای محدود‌کردن صادرات نفت، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی از ایران ادامه خواهیم داد.»
دلیل محکمی برای عدم‎اعتماد به آمریکا
اتخاذ چنین رویکرد دوگانه‎ای ازسوی واشنگتن با واکنش مقام‎های ارشد ایران نیز مواجه شد و رئیس‎جمهور ایران  دیروز در مراسم «اجتماع مردمی هسته‌های جهاد و پیشرفت» در حسینیه جماران گفت که «من از آمریکایی‌ها متعجبم که ازسویی پیغام مذاکره و توافق می‌فرستند و ازسوی دیگر بر فهرست تحریم‌ها می‌افزایند.» سید‌ابراهیم رئیسی با بیان اینکه دنیا باید به ما حق دهد به آمریکا اعتماد نکنیم چون میثاق‎شکن است، تأکید کرد که «وقتی آمریکایی‌ها رسما اعلام می‌کنند مفتضحانه در فشار حداکثری علیه ایران شکست خوردیم، یعنی انقلاب‎اسلامی راه پیروزی و پیشرفت را طی می‌کند. آنها حالا می‌خواهند ما را با تحریم‌ها محدود کنند؛ مگر تحریم‌ها توانسته ما را محدود کند؟»

تحریم؛ ابزار دیپلماسی آمریکایی
درچنین شرایطی وزیر امورخارجه آمریکا با اذعان به اینکه واشنگتن «در نبود توافق، از ابزار تحریم علیه ایران استفاده می‌کند»، در بیانیه‎ای ادعا کرد که دولت بایدن در پیگیری مسیر «دیپلماسی هدفمند» برای رسیدن به بازگشت دوجانبه به اجرایی‌شدن کامل توافق هسته‌ای، «صادق» و «ثابت‌قدم» بوده‎است؛ «در نبود یک توافق، ما از اختیارات تحریمی‌مان برای محدود‌کردن صادرات نفت و محصولات نفتی و محصولات پتروشیمی به خارج از ایران استفاده خواهیم کرد.» آنتونی بلینکن در این بیانیه تاکید کرده‎است که «آمریکا تحریم‌هایی را علیه شبکه‌ای از تولیدکنندگان ایرانی در زمینه صنایع پتروشیمی و شرکت‌های صوری در جمهوری خلق چین، امارات‎متحده‎عربی و ایران اعمال کرد که از شرکت پتروشیمی تریلیانس و شرکت تجارت پتروشیمی ایران حمایت می‌کنند. آمریکا نهادهایی را که در وساطت معاملات مواد پتروشیمی ایران در خارج از کشور نقش داشته‌اند، تحریم کرد.» ازسوی دیگر سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا نیز در آخرین نشست‎خبری خود با تکرار این ادعا که واشنگتن برای سناریوهای مختلف در زمینه مسئله هسته‌ای ایران آماده‌ می‌شود، بار دیگر مسیر «فرار به جلو» را درپیش گرفت و مدعی شد که آمریکا هنوز معتقد است پتانسیل به نتیجه رسیدن بازگشت دوجانبه به پایبندی به برجام وجود دارد؛ «البته اگر ایران مسائل فرابرجامی را کنار بگذارد و روی طرح توافقی که مدتی می‌شود روی میز است، تمرکز کند.» ند پرایس همچنین در پاسخ به اینکه با توجه به تحریم‌هایی که اخیرا آمریکا علیه ایران اعمال کرده است، واشنگتن چه کاری برای ترغیب ایران به بازگشت برسر میز مذاکره انجام می‌دهد و آیا ضرب‌الاجلی برای توافق وجود دارد، گفت: «ضرب‌الاجل وجود دارد. این ضرب‌الاجل روزی است که مزایای بازگشت به برجام بر اثر توسعه‌های برنامه هسته‌ای ایران رنگ ببازد. دلیل اینکه ما به‎دنبال بازگشتی دوجانبه به برجام هستیم، این است که همچنان در راستای منافع‎ملی آمریکا و منافع جمعی شرکا و متحدان بین‌المللی ماست. همیشه این‎طور باقی نخواهد ماند، به‎ویژه به‎خاطر اینکه ایران درحال انجام‌دادن اقدام‎هایی است که ذیل برجام ممنوع بود.» چنین ادعاهایی از سوی مقام‎های آمریکایی که در ماه‌های اخیر به‎دفعات مطرح شده، درحالی‎است که پایبندی جمهوری‎اسلامی به تعهدات هسته‎ای‎اش ذیل برجام به تأیید آژانس هم رسیده‎است و ‎اکنون تقریبا همه طرف‎ها اذعان دارند که توپ مذاکرات در زمین واشنگتن است و آنها هستند که باید برای بازگشت به برجام و لغو تحریم‎های ظالمانه علیه ایران تصمیم‎گیری کنند.

مکث
برای موفق نشان‌دادن خود، از خطوط قرمز عبور نمی‎کنیم

معاون سیاسی وزیر امورخارجه در «اجلاسیه کانون دانشگاهیان ایران اسلامی» گفت: سرعت و شتاب «قطار دیپلماسی» در گرو‌ «هم‌افزایی ملی» در موضوع‎های سیاست‎خارجی است، لذا دستاوردهای سیاست‎خارجی طی 10ماه گذشته پیش‎از آنکه مرهون تلاش انفرادی وزارت خارجه در میدان‌های منطقه‌ای و جهانی باشد، ناشی از رویکرد هوشمندانه دستگاه دیپلماسی در استفاده حداکثری از همه ظرفیت‌های ملی و فراملی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی است. علی باقری‎کنی با تأکید بر اینکه باورمندی به اصول سیاست‎خارجی مندرج در قانون‎اساسی و تعهد به عملی‌کردن آموزه‌های امامین انقلاب‎اسلامی در عرصه سیاست‎خارجی ازجمله رویکردهای راهبردی وزارت امورخارجه در دولت سیزدهم است، افزود: اهتمام جدی برای پرهیز از هزینه‌کردن از گنجینه سیاست‎خارجی برای موفق نشان‌دادن دیپلماسی، ازجمله ویژگی‌های راهبردی دستگاه سیاست‎خارجی در دولت سیزدهم است. به‌عبارت دیگر برای اینکه خود را مردان موفق در میدان دیپلماسی نشان دهیم، حاضر نیستیم در قبال اصول و مبانی سیاست‎خارجی و خطوط قرمز نظام تساهل و تسامح کنیم، بلکه هنر دیپلماسی آن است که مردان خود را فدا کنند تا اهداف سیاست‎خارجی محقق شود. وی با بیان اینکه خسارت شعورزدایی در سیاست‎خارجی به اندازه شعارزدایی از سیاست‎خارجی است، گفت: در وزارت امورخارجه به اصل کنشگری فعال در عرصه سیاست‎خارجی به‌شدت باورمند و پایبندیم؛ بنابراین هرگونه رویکرد تعاملی را با «پاداش» متقابل ترویج و هرگونه رویکرد تقابلی را با «هزینه‌مندسازی» منزوی می‌کنیم.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید