سید محمد فخار
طب سنتی ایرانی برخلاف ما روی تقویم حسابی باز نمیکند. هر چند تقویمدانان، تابستان را از شروع تیر تا پایان شهریور میدانند اما از نظر طب سنتی، تابستان مدتی از سال است که درآن هوا گرم است و مردم محتاج به خنککردن هوا هستند. ماه خرداد شروع شده اما وقتی هوا گرم باشد، دیگر فرقی نمیکند تقویم چه بگوید. در این زمان باید تدابیرماه تموز (نخستین ماه گرم هر سال) را بدون توجه به ماهی که در آن قرار داریم، اجرا کرد. طبق طب سینوی تابستان متناظر با عنصر آتش است و مزاجی گرم و خشک دارد بنابراین توصیه میشود برای پیشگیری از آفات فصل گرم، تغذیه را اندکی به سمت خنکی و رطوبت پیش برد. بنابراین مصرف انواع ادویه، چربیها، شیرینیها، نمک، موز، خرما، کاکائو، انواع سسها، سیر، و دمنوشهای گرم مانند نعناع و بابونه باید کاهش یابد. در مقابل مصرف سبزیجات تازه، آشهای خنک مانند آش سماق، آش دوغ، آش گشنیز، آش گوجه و آش جو، آبدوغ خیار و عرقیجات خنک مانند عرق کاسنی و بید در کنار دمنوشهایی مثل بنفشه، عناب و زرشک توصیه میشود. همچنین استفاده از میوههای با طبع خنک که تامین کننده طبیعی آب بدن هستند توصیه میشود.
تدابیر تموز
در همینه زمینه :
حکیمباشی