• یکشنبه 29 تیر 1404
  • الأحَد 24 محرم 1447
  • 2025 Jul 20
سه شنبه 25 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 16115
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/AmK9
+
-

سه‌راهی سرگردان

زیرگذر خطرناک و پر تصادف سه راهی شعبان نهاوند بدون آسفالت رها شده است

گزارش
سه‌راهی سرگردان




فرشاد سیفی| نهاوند- خبرنگار:

سه‌راهی شعبان شهرستان نهاوند پس از محور آورزمان و فیروزان یک از محورهای ارتباطی پرتردد و حادثه‌خیز شهرستان نهاوند است که در سال‌های اخیر با قطع اعتبارات سرنوشت نامعلومی پیدا کرده و تردد در آن با خطر و تصادف همراه است. در حال حاضر بیش از ۴۹۰ کیلومتر راه اصلی و فرعی در نهاوند وجود دارد. نهاوند به بروجرد، نهاوند به کرمانشاه و نهاوند به ملایر از محورهای اصلی تردد این شهرستان محسوب می‌شوند.

عزم مسئولان شهرستانی و استانی در سال‌های اخیر برای رفع مشکلات نقاط حادثه‌خیز این محورها جزم شده و جلسات مختلف و متعددی برگزار کرده‌اند. اما به دلایل نامعلوم وعده‌های داده شده برای حل این مشکلات در ترافیک بی‌برنامگی و بی‌تعهدی مسئولان معطل مانده است.


اصلاح شیب

حدود 2 سال پیش عملیات اصلاح شیب زیرگذر سه‌راهی شعبان که یک دسترسی محلی به چندین روستای بخش مرکزی نهاوند محسوب می‌شود، آغاز شد. در حالی که 20 ماه از اجرای این پروژه می‌گذرد خروجی قابل‌ توجهی نداشته و حاصل آن پس از ماه‌ها بدون آسفالت رها کردن این منطقه است.سرپرست اداره راه و شهرسازی نهاوند در گفت‌وگو با همشهری در رابطه با این موضوع می‌گوید: سال گذشته قبل از عید آسفالت این سه راهی برای پیشگیری از تصادفات و اصلاح شیب زیرگذر کنده و بلااستفاده شد. 
حسین متین در ادامه بیان می‌کند: شیب جاده در این زیرگذر به‌ جای آنکه به داخل باشد، به خارج از قوس است بنابراین به برخورد و پرت شدن خودرو به سمت ترانشه‌ها منجر می‌شود که به ساماندهی نیاز دارد.


عدم تخصیص اعتبار

متین با اشاره به عدم تخصیص اعتبار برای ساماندهی این نقطه تاکنون می‌افزاید: اعتبار خوبی برای این زیرگذر در نظر گرفته‌ شده اما تاکنون تخصیصی انجام نشده است.

وی اعتبار این سه‌راهی را ۳ میلیارد تومان عنوان می‌کند و می‌گوید: در صورت تخصیص اعتبارات، طی سال جاری این پروژه به پایان خواهد رسید.
سرپرست اداره راه و شهرسازی نهاوند اضافه می‌کند: به‌رغم مشکلات اعتباری در سال گذشته اقدامات خوبی در حوزه راه‌های مواصلاتی شهرستان انجام شد که به کاهش تصادفات در این حوزه انجامید، از جمله چهاربانده شدن 8 کیلومتر از محور نهاوند به آورزمان که نقش بسزایی در کاهش آمار تصادفات این محور داشته است. با توجه به اینکه اعتبارات آن دارای ردیف ملی است، چهاربانده کردن و رفع نقاط حادثه‌خیز این محور همچنان ادامه دارد.


جاده خاکی

رئیس پلیس‌راه نهاوند نیز با اشاره به اینکه بیش از 15 ماه است زیرگذر شعبان به‌ صورت خاکی رها شده، ادامه می‌دهد: متأسفانه به سبب خاکی بودن زیرگذر شعبان که دسترسی محلی چندین روستا از سمت کمربندی بروجرد است، برخی افراد برای اینکه از راه خاکی عبور نکنند، به سمت جاده شرکت نفت نهاوند می‌روند و با گردش به چپ در یک محور پرتردد برای ورود به شیب‌راه ورودی روستای جهان‌آباد راه را می‌بندند که موجب تصادف می‌شود.
سروان روح‌الله گمار با اشاره به وقوع ۳ تصادف از ابتدای سال جاری در این محل اضافه می‌کند: سه‌راهی شعبان در صورتی ‌که به همین شکل رها شود، تصادفات و خسارات جانی بیشتری به بار می‌آورد.

وی اظهار می‌کند: در حال حاضر برای رفع این نقطه حادثه‌خیز که باید زیرگذر آسفالت و پل آن تکمیل شود، کار چندانی باقی نمانده اما مشخص نیست متولی این محور کیست و چرا کار را به اتمام نمی‌رساند؟ متأسفانه اداره راه و شهرسازی در حوزه راه و به سرانجام رساندن پروژه‌های شهرستان نهاوند تلاش نمی‌کند.

سروان گمار با اشاره به حادثه‌خیز بودن ورودی ابتدایی محور آورزمان نیز می‌گوید: ورودی محور نهاوند به آورزمان حدفاصل میدان دام و نمایندگی ایران‌خودرو و همچنین میدان دام و قلعه باروداب یکی دیگر از نقاط حادثه‌خیز است که پروژه رفع آن، به‌رغم دارا بودن مشکل، به پایان و بهره‌برداری رسید. در حال حاضر نیز در این محور، با توجه به نامرغوب بودن آسفالت و زیرسازی نشدن مناسب، چاله‌ها و برآمدگی‌هایی ایجاد شده است که می‌تواند به ویژه در شب موجب ایجاد مشکل برای خودروها و نهایتا واژگونی آنها و حادثه شود.


دوربین‌های غیرفعال 

رئیس پلیس‌راه نهاوند در ادامه با اشاره به نصب ۶ دستگاه دوربین کنترل سرعت و تخلفات رانندگی در محورهای اصلی نهاوند تصریح می‌کند: متأسفانه این دوربین‌ها بدون کارایی و غیرفعال هستند و متولی فعال‌سازی آنها نیز اداره راهداری و حمل ‌و نقل جاده‌ای است.
وی با بیان اینکه در محورهای فرعی پرتردد همچون گیان و برزول به‌ صورت دائم اکیپ مستقر داریم، عنوان می‌کند: خوشبختانه در محورهای اصلی رعایت قوانین وضعیت مناسبی دارد اما در محورهای فرعی، اگر پلیس مستقر نباشد، قوانین رعایت نمی‌شود. 


43 کشته 

رئیس پلیس‌راه نهاوند در خصوص آمار تصادفات و تلفات جانی در محورهای نهاوند به همشهری می‌گوید: متأسفانه سال گذشته در محورهای مواصلاتی شهرستان نهاوند ۴۳ نفر جان خود را از دست دادند.سروان روح‌الله گمار می‌افزاید: از ابتدای سال جاری تا پایان فروردین‌ماه نیز یک نفر از هموطنان را به علت تصادف در محورهای نهاوند از دست داده‌ایم. فروردین‌‌ماه ۱۵ نفر مجروح داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش ۳ نفری و حدود ۱۷ درصدی بوده‌ایم.وی با اشاره به اینکه طی ماه جاری تاکنون تصادف منجر به جرح یا فوت صورت نگرفته است، عنوان می‌کند: امیدواریم این روند تا پایان ماه تداوم داشته باشد.

سروان گمار با بیان اینکه حوزه استحفاظی پلیس‌‌راه نهاوند شامل ۵۰۱ کیلومتر راه اصلی و فرعی است، می‌گوید: بیشتر محورهای مواصلاتی نهاوند فرعی هستند که متأسفانه بیشترین تصادفات را در همین محورهای فرعی داریم.رئیس پلیس‌راه نهاوند با اشاره به اینکه بیشتر تصادفات این شهرستان توسط افراد بومی اتفاق می‌افتد، اظهار می‌کند: در وقوع تصادفات شرایطی چون راه، وسیله نقلیه و خطای انسانی تأثیر دارد که متأسفانه سهم عامل انسانی بیشتر است، همچنان که محورهای پرخطر و غیراستاندارد نیز بی‌تأثیر نیستند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید