• یکشنبه 15 مهر 1403
  • الأحَد 2 ربیع الثانی 1446
  • 2024 Oct 06
چهار شنبه 28 اردیبهشت 1401
کد مطلب : 161035
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/2kjWj
+
-

کتاب و شکوفایی دنیای کودکانه

مرجان آقبلاغی-مترجم
درست است که مطالعه، دروازه‌های دنیای جدیدی را به روی کودکان می‌گشاید و توانایی‌های یادگیری آنها را افزایش می‌دهد اما این وظیفه والدین است تا کلید این دروازه باشکوه را به‌دست فرزندانشان بدهند. شیوه‌های گوناگونی وجود دارد تا پدر و مادر روش خود را تغییر داده و علاقه به مطالعه را در کودک شکوفا کنند.

1- ابتدا پدران و مادران کتاب بخوانند‌
کودکان از نگاه کردن می‌آموزند، و همان کار را انجام می‌دهند. با دیدن کتاب در دست پدر و مادر،کودک به مطالعه تشویق می‌شود و همان کار را انجام می‌دهد، این علاقه را بهتر است والدین در 4سال اول زندگی کودک به‌وجود آورند؛ یعنی همان سال‌هایی که شخصیت وی را در بزرگسالی شکل می‌دهد.

2- برای کودک‌تان کتاب بخوانید
آوای صدا و کلمات و بیان شما حین کتاب خواندن برای کودک، ارتقای توانایی برقراری ارتباط را در نوجوانی به‌دنبال دارد. با گوش کردن به کتاب، دامنه لغات کودک افزایش می‌یابد. از کتاب خواندن نباید تنها به‌عنوان زمانی یاد شود که در آن سکوت بوده و پدر و مادر در کنار کودکشان هستند، بلکه باید علاوه بر خواندن کتاب برای کودک آنها را با نویسندگان و انواع کتاب آشنا کرد.

3- با فرزندان‌ بخوانید
 راه‌های زیادی وجود دارد برای اینکه فرزندتان را تشویق کنید تا مطالعه با شما را تجربه کند. زمان خواندن کتاب از کودکتان درباره عکس‌های کتاب و استنباط او از این عکس‌ها بپرسید. از او بخواهید تا داستان را برای شما دوباره بازگو کند و به فرزندتان اجازه بدهید که بگوید به‌نظر او در پایان داستان چه اتفاقی خواهد افتاد. عکس‌های کتاب‌های مصور جایگزین خوبی به جای کلمات است و اجازه می‌دهد تا فرزندانتان از کلمات خودشان برای توضیح عکس‌های این داستان استفاده کنند. والدین می‌توانند در کتاب‌های مصور به جای هر شخصیتی با صداهای مختلف صحبت کنند. اگر والدین بیش از یک فرزند دارند می‌توانند هر یک از بچه‌ها اجرای یکی از نقش‌های کتاب را بر عهده بگیرند. این کار باعث می‌شود تا داستان با تمام جنبه‌های مثبتش در ذهن کودک برای همیشه نقش ببندد.

4- پس از من، تو برایم بخوان
 پس از آنکه کتاب را برای فرزندتان خواندید و درباره آن با او صحبت کردید از پسر یا دخترتان بخواهید که او هم برای شما کتاب بخواند. این کار علاوه بر کمک به پویایی ذهنش به او اعتماد به نفس می‌دهد. با این کار او را تشویق می‌کنید تا بتواند در جمع به راحتی و با کلمات مختلف صحبت کند.

5- به سلیقه کودک احترام بگذارید
عجیب نیست که کتابی برای کودکی جالب نباشد و او تمایلی به شنیدن داستان آن نداشته باشد. در اینگونه موارد او را توبیخ نکنید و اصرار نکنید که شنونده آن کتاب باشد. والدین باید به کتاب از دید کودک نگاه کنند. برای کودکان برخی از کتاب‌ها جذاب نیست. شاید آنها از نوع چاپ کلمات، عکس‌های کتاب یا طراحی جلد کتاب خوش‌شان نیاید و کتاب برایشان کسل‌کننده باشد. باید به سلیقه کودک احترام گذاشت، حتی اگر آن کتاب یکی از شاهکارهای ادبی باشد.
کتاب‌هایی که فرزندتان را مجذوب خود می‌کند باید با انتخاب خود آنها باشد نه با اصرار والدین. باید این را درنظر بگیریم که آنها هم از خواندن و شنیدن لذت ببرند.
در پایان باید گفت این شما هستید که تمایل کودکتان را به مطالعه تقویت یا تضعیف می‌کنید. نکات ظریف و کوچکی وجود دارد تا والدین با رعایت آنها دنیای کودک را شکوفا کنند و عشق به کتاب بهترین آنهاست.
نویسنده: ژاکوییلین کاندیل، منبع: اورنج ویل

 

این خبر را به اشتراک بگذارید