حسین قربانزاده، رئیس سازمان خصوصیسازی که این روزها از واگذاری سهام 2 باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس مدام خبر میدهد، درباره واگذاری سهام دولت در 2 کارخانه خودروسازی ایرانخودرو و سایپا میگوید این سهام فعلاً قابل واگذاری نیست زیرا همه سهام دولت در این دو واحد صنعتی، در وثیقه است و ابتدا باید وثایق برداشته شود.
خصوصیسازی و کاهش سهم دولت در اقتصاد سالهاست که در دستور کار قرار گرفته؛ اما نتیجه سیاستگذاریهای انجام شده برای تحقق این هدف، کمتر به نتیجه مطلوب رسیده است. از یکسو برخی از بنگاهها برخلاف نظر قانونگذار به بخش خصوصی واگذار نشد و نتیجه آن ایجاد بخش جدیدی در اقتصاد ایران به نام خصولتی شد؛ بخشی که نه خصوصی بود و نه دولتی. از سوی دیگر، برخی دیگر از بنگاههای دولتی که به بخش خصوصی واگذار شد سرانجام دردناکی داشت و در چند مورد به فسخ واگذاری منجر شد.
واقعیت این است که واگذاری بخشی از سهام به مردم، هرگز بهمعنای خصوصیسازی نیست بلکه بیشتر بهمعنای انتقال دارایی است. از این جهت تا زمانی که مدیریت بنگاهها از ورزش گرفته تا صنعت واگذار نشود و مهمتر اینکه دولت دست از دخالت در سیاستگذاری ورزشی و اقتصادی برندارد، خصوصیسازی واقعی رخ نخواهد داد. فرض کنید دولت تمام سهام خود در 2 باشگاه استقلال یا پرسپولیس را واگذار کند یا یکی پیدا شود و همه سهام وثیقه را آزاد کند، تصور اینکه دولت دست از دخالت برمیدارد و اجازه میدهد این بنگاهها خودشان به حیات ادامه دهند، دستکم در افق میانمدت بعید است.
قربانزاده اگر میخواهد خصوصیسازی واقعی شود، بهتر است به وزیر اقتصاد پیشنهاد کند تا ساختارها اصلاح شود و پنجره دخالت دولت در نقل و انتقالات مدیریتی بسته شود تا رایحه خوش خصوصیسازی در فضای اقتصاد بپیچد. رئیس سازمان خصوصیسازی مأموریت دشواری برای تغییر نگرش دولت و مجلس درباره خصوصیسازی بر دوش خود احساس میکند. او میتواند اگر دولت بخواهد.
اول ساختار را اصلاح کنید
در همینه زمینه :