افراطیها، همراه جنبش ضدواکسن کانادا
اعتراض طرفداران جنبش ضدواکسن در اتاوا، با استقبال راستهای افراطی در سراسر جهان مواجه شده است
اعتراضهای کامیونداران کانادایی به قانون جدید واکسن کرونا در پایتخت کانادا هنوز به 2 هفته نرسیده اما همین اعتراض کوچک، به همبستگی جهانی راستهای افراطی و جنبشهای ضدواکسن در سراسر دنیا تبدیل شده است.
بهگزارش نیویورکتایمز، اعتراضها کمتر از 2 هفته پیش در انتهای ماه ژانویه، با حرکت کامیونها از سراسر کشور به سمت اتاوا برای اعتراض به واکسیناسیون اجباری رانندگانی که از مرز کانادا و آمریکا عبور میکنند شروع شد. خیلی زود این حرکت، دیگر کاناداییها را هم بهخود جلب کرد.
این جمع کوچک اما پر سر و صدا، خیلی زود به یک دردسر برای ساکنان اتاوا و دولت تبدیل شد؛ از بلند کردن پرچم صلیب شکسته (پرچم نازیهای آلمان) گرفته و تخریب مکانهای عمومی و رقص روی مزار یک سرباز گمنام آمریکایی این گروه از معترضان، هرکار مگویی را در اتاوا انجام دادهاند.
مقامات شهری در پایتخت کانادا، سرانجام همین شنبه در این شهر وضعیت اضطراری اعلام کرده و رئیس پلیس شهر هم گفت که نیروهایش بدون مرخصی و استراحت کار میکنند اما با توجه به وضعیت موجود، بهزودی از پا میافتند.
پیام این معترضان با وجود تعداد اندک آنها، بازتاب جهانی داشته و فراتر از مرزهای کانادا، با استقبال زیاد راستهای افراطی مواجه شده است. میلیونها دلار کمک برای آنها جمعآوری شده و تصاویر و عکسهایشان با محتوای همدلانه در شبکههای اجتماعی مختلف باز نشر داده شده است. این اعتراضها برای رانندگان در آمریکا هم الهامبخش بوده و کامیونداران آمریکایی هم به فکر این هستند که کاروان خودشان را از کالیفرنیا تا واشنگتن، راه بیندازند.
چهرههای راست افراطی در کشورهای مختلفی از جمله آمریکا، استرالیا و آلمان، این معترضان را ستوده و باعث شدهاند تا توجه و تمجید از این افراد، بیشتر شود.
هشتگ مورد استفاده این معترضان FreedomConvoy # (کاروان آزادی) خیلی زود در شبکههای اجتماعی گسترش یافته است. برای نمونه، در فیسبوک این هشتگ از 24ژانویه بیش از 1.2میلیون بار مورد استفاده قرار گرفته است. یک گروه هم که برای حمایت از این حرکت و اعتراض در فیسبوک بهراه افتاده، 700هزار عضو جذب کرده است.
چهرههای افراطی سرشناس آمریکایی هم در تلگرام به ترویج این حرکت پرداخته و برای جذب کمک مالی برای آنها فعالیت کردهاند.
گروههای ضدواکسن آمریکایی تلاش کردهاند تا این شکل اعتراض را در آمریکا پیاده کنند و از کامیونداران خواستهاند از تاکتیک کاناداییها برای تدارک اعتراضهای عمومی در شهرهای مختلف استفاده کنند.
جذب حمایتهای مالی آنلاین برای این اعتراض، در آمریکا جنجالی شده و پای چند سناتور را هم به ماجرا کشانده است. یک صفحه جمعآوری کمک که ماه پیش راه افتاده بود، بیش از 7.8میلیون دلار جمعآوری کرده بود اما جمعه، بعد از مشورت با پلیس به یکباره بسته شد و در بیانیهای گفت که اهداکنندگان میتوانند با درخواست رسمی، پولشان را پس بگیرند.
اما تا دیروز حدود 800 هزار دلار از پول مردم به آنها برگردانده شده بود. چند سناتور آمریکایی ازجمله تد کروز، از کمیسیون تجارت فدرال آمریکا خواستهاند تا این مسئله را بررسی کنند و به تعداد زیادی از سیاستمداران و چهرههای حقوقی در آمریکا پیوستهاند که معتقدند این صفحه جمعآوری کمکهای مردمی آنلاین، اهداکنندگان را فریب داده است. از وقتی این سایت بسته شده، اهداکنندگان از طریق صفحات دیگر، 5میلیون دلار دیگر کمک کردهاند.
سخنگوی یکی از این صفحات گفته است که این پول اهدایی، برای فراهم کردن کمکهای حقوقی و امدادی به کامیونداران کانادایی و خانوادههای آنها استفاده خواهد شد.
این اعتراضها در داخل اتاوا اما چندان الهامبخش نبوده و پایتخت کانادا را به هم ریخته است. مرکز سیاسی شهر، عملا روز و شب ندارد و ساکنان این منطقه گفتهاند بهخاطر خشم و اضطراب و سروصدا، شبها خواب ندارند. بسیاری از کسبوکارهای این شهر که دهها میلیون دلار ضرر کردند مجبور شدند تعدیل نیرو کنند.
اما هرچه سیاستمداران و چهرههای بیشتری این اعتراضها را محکوم میکنند، معترضانی که روبهروی پارلمان بست نشستهاند هم مصممتر میشوند که سفتتر از قبل سر جایشان بنشینند.
رئیس پلیس اتاوا گفته است که به 1800افسر پلیس جدید نیاز دارد تا اشغال این منطقه را خاتمه بدهد. پلیس اتاوا در حال حاضر، 1200افسر دارد و معلوم نیست نیروهای اضافی تامین شوند یا نه. پیتر اسلالی، بهخاطر اینکه نیروهای تحت امرش همان اول اجازه دادهاند که معترضان این بخش از شهر را به اشغال خود دربیاورند بهشدت مورد انتقاد است. معترضان کامیونهایشان را به مرکز شهر آوردهاند و شبها با صدای بلند بوقهای کامیونهایشان، آسایش را از مردم سلب کردهاند.
2سال بعد از شروع همهگیری، هنوز بخشهایی از کانادا در قرنطینه است و رستورانها به تازگی در2 استان بزرگ اونتاریو و کبک، بازگشایی شدهاند که قوانین قرنطینه، استان به استان متفاوت است.
رهبران اعتراض در اتاوا از جاستین ترودو نخستوزیر این کشور خواستهاند تا قوانین و محدودیتهای کرونایی ملی و همینطور برخی از محدودیتهای محلی را لغو کند.