با وجود اینکه ناظران بینالمللی معتقدند مذاکرات هستهای جمهوریاسلامی ایران و 1+4 در وین به پیشرفتهای قابلتوجهی دست پیدا کرده و اکنون زمان برای تصمیمگیری سیاسی در واشنگتن در زمینه انجام تعهدهای برجامیاش در قبال ایران فرارسیده، اما بهنظر میرسد آمریکاییها با ادامه فرافکنیها در این حوزه، میکوشند از اجرای تعهدات خود شانه خالی کنند.
رویکرد متناقض آمریکاییها در مواجهه با گفتوگوهای هستهای در وین در روزهای اخیر در مواضع مقامهای مختلف این کشور نمود یافتهاست و میکوشند توپ مذاکرات را به زمین ایران بیندازند و با شانه خالیکردن از بار مسئولیت خود، چنین القا کنند که «اگر ایران تصمیمهای سیاسی مهمی بگیرد، امکان رسیدن به توافق وجود دارد.»
این درحالیاست که بهنظر میرسد اختلافها پیرامون احیای توافق هستهای2015 در دورن ایالات متحده بیش از گذشته درحال عیانشدن است. درچنین شرایطی بود که در روزهای اخیر رئیس دمکرات کمیته روابط خارجی سنا ضمن مخالفت با مذاکرات وین، از دولت بایدن خواست تحریم علیه ایران و شرکتهایی که با ایران تعامل دارند، را تشدید کند.باب منندز در جلسهای در کنگره ضمن ابراز نارضایتی از افزایش واردات نفت ایران ازسوی چین اعلام کرد که این کشور در سالگذشته ۳۵۰ تا ۶۵۰هزار بشکه نفت خام در روز از ایران خریداری کرده که معادل انتقال ۱۰میلیارد دلار به ایران میشود؛ موضوعی که سناتور دمکرات آن را در تناقض با تحریمهای فعلی میداند.
منندز از طرفهای مذاکرهکننده و اتحادیه اروپا نیز خواست تا تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کنند؛ «ما گروه 1+5 را ترغیب میکنیم تا براساس پارامترهای برجام، مکانیسم ماشه برای اجرای تحریمها علیه ایران را فعال کنند.»
اثبات حسننیت ایران
تلاش آمریکاییها برای به انحراف کشاندن روند مذاکرات هستهای در وین درحالی است که جمهوریاسلامی ایران همواره بر مواضع اصولی و قانونی خود در این عرصه تأکید و اعلام کرده ایالاتمتحده باید نسبت به رفع تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران پایان دهد، آنوقت است که راه برای احیای توافق هستهای2015 گشوده میشود. ازسوی دیگر جمهوریاسلامی ایران با تسهیل فعالیتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حسننیت خود را در زمینه صلحآمیزبودن فعالیتهایش در این حوزه به اثبات رساندهاست؛ موضوعی که در تازهترین گزارش این نهاد بینالمللی نیز نمایان است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش جدید خود از تحول دیگری در برنامه هستهای ایران خبر داد و اعلام کرد ایران قصد دارد قطعات سانتریفیوژ را بهجای تسای کرج، در اصفهان تولید کند. با توجه به این گزارش، ایران به این نهاد بینالمللی اطلاع دادهاست که قصد دارد تا به تولید لولههای روتور و Bellows (قطعات میانی میان لولههای روتور) ماشینهای سانتریفیوژ در مکان جدیدی در اصفهان بپردازد.
محمدرضا غایبی، سرپرست نمایندگی دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این زمینه در گفتوگو با رسانهها با تأکید بر اینکه ایران نظارت آژانس بر تولید قطعات سانتریفیوژ را تسهیل کردهاست، گفت: ایران به آژانس اطلاع داده قصد دارد تولید قطعات سانتریفیوژ را بهجای مجتمع تسای کرج، در مجموعه جدیدی در اصفهان تولید کند که هنوز آغاز نشدهاست.
همچنین آژانس هم قادر خواهد بود موازین نظارتی خود را بر این اساس تنظیم کند؛ هرچند که اطلاعات مربوط به این نظارت نزد ایران باقی خواهد ماند و آژانس تا زمانیکه ایران تعهدهای هستهای خود تحت برجام را ازسر نگیرد، به آن دسترسی نخواهد داشت.
آمریکا و سیاست شکستخورده «مقصرنمایی ایران»
در همینه زمینه :