داعشیها با پاسپورت و ویزای جعلی در راه غرب
گاردین در گزارشی اختصاصی از تهیه ویزا و پاسپورت جعلی توسط اعضای داعش و سفر آنها از سوریه به آمریکا و اروپا خبر داده است
تجارت رو به رشد تهیه پاسپورتهای جعلی با ویزای رسمی و مهر سفر، به نیروهای داعش در سوریه این فرصت را داده است تا به انگلیس، کانادا و آمریکا سفر کنند.
به گزارش گاردین، یک شبکه تهیه این اقلام که توسط گروهی ازبک ساکن ترکیه اداره میشود، پاسپورتها را تا 15هزار دلار به متقاضیان میفروشد. این باند جاعلان، با گروههای افراطی ارتباط دارند. گاردین مطلع شده است که دستکم در 10مورد، افراد بعد از اینکه به صورت غیرقانونی از مرز ترکیه عبور کردهاند، از این پاسپورتها و ویزاها استفاده کرده تا از طریق فرودگاه استانبول به مقاصدی در غرب سفر کنند.
فروشندگان این مدارک جعلی گفتهاند که محبوبترین سفر برای خریداران، اتحادیه اروپاست اما گفتهاند که دستکم در 2مورد، خریداران موفق شدهاند با پاسپورتهای جعلی روس، به مکزیک هم سفر کنند و از آنجا به صورت غیرقانونی از مرز آمریکا بگذرند.
کار این گروه جاعل چنان رونق گرفته است که آنها اخیرا در پیامرسان تلگرام، کانالی با نام «گروه مشاورهای جهانی استانبول» ایجاد کردهاند. افزایش معامله این پاسپورتها به این معناست که نیروهای افراطی میتوانند بدون اینکه ردی در رادارهای نهادهای امنیتی دنیا بگذارند، به آسانی در سراسر دنیا پخش شوند و بدون اینکه به خاطر جنایات پیشین خود محاکمه شوند، به زندگی عادی خود ادامه دهند و یا بدتر از آن، برای فعالیتهای تروریستی در کشورهایی به جز سوریه برنامهریزی کنند.
یکی از جاعلان ازبک در چت با گاردین گفته است: «من از مشتریان نمیپرسم که عضو کدام گروه هستند. من مایلم که با هرکسی که میتوانم کار کنم. وظیفه من نیست که ببینم چه کسی خوب است و چه کسی نیست. این کار نهادهای امنیتی است.»
مقامهای امنیتی غربی در سال2015 هشدار داده بودند که داعش موفق شده است تجهیزات مشخصی مثل پاسپورتهای خام و چاپگرهای مخصوص آنها را به دست بیاورد تا پاسپورتهای سوریهای و عراقی بسازد و آنها را در اختیار نیروهای عملیاتی خود قرار دهد و آنها هم خود را در میان یک میلیون پناهجویی که به اروپا فرار کرده بودند به این قاره رساندهاند. کمی بعد از موج اصلی سفر مهاجران به اروپا، داعش مسئولیت چند حمله از جمله حمله به تئاتر باتاکلان در سال2015 در پاریس و بمبگذاری استادیوم منچستر در سال2017 را به عهده گرفت. از آن زمان، نیروهای مرزی اروپایی فناوریهای خود برای تشخیص پاسپورتهای جعلی را بالا بردهاند. به موازات آن اما فروشندگان این پاسپورتها هم در کار خود پیشرفت کردهاند و برای اینکه شانس لو رفتن محصولاتشان کمتر شود، از پاسپورتهای کشورهای متنوعتری استفاده میکنند.
گروه جاعلان ازبک در ویدئویی پاسپورتهای جعلی خود با ملیتهای فرانسوی، بلژیکی، بلغاری و روس را نشان دادهاند که به نظر میرسد همگی آنها هولوگرامها و مهرهای امنیتی واقعی دارند.
این پاسپورتها چنان شبیه پاسپورتهای واقعی هستند که نشانگرهای امنیتی آنها زیر نورهای نمایانگر، مشخص میشوند. حتی وقتی که زیر اسکنرهای موجود در فرودگاهها گرفته میشوند هم به درستی خوانده میشوند.
یک منبع در وزارت کشور آمریکا به گاردین گفته است: «یک فروشنده مشخص در ترکیه وجود دارد که برای اعضای داعش اسنادی با کیفیت بسیار بالا تهیه میکند...ما آگاه هستیم که اعضای داعش از پاسپورتهای جعلی استفاده میکنند تا وارد اروپا شوند و نهادهای امنیتی اروپایی هم در دستگیری آنها ناکام هستند.»
مشتری اصلی باند جاعلان ازبک در ترکیه، نیروهای وابسته به داعش هستند، اما این باند به دنبال بازارهای جدید هم میگردد.
در یک کانال تلگرامی، که مخاطبان آن اعضای کمپ الهول هستند، یکی از اعضای این باند خطاب به پناهجویان نوشته است: «اگر مدارک جعلی از روسیه، آسیای مرکزی، ترکیه و اروپا میخواهید به من پیام بدهید.» حدود 60هزار زن و مرد که با داعش در ارتباط بودهاند در این کمپ زندگی میکنند.
اعضای رده پایین داعش، معمولا پول خرید حتی یک مدرک را هم ندارند اما اعضای رده بالا معمولا چند پاسپورت و ویزا از چند کشور میخرند و با استفاده از آنها، آزادانه به کشورهای مختلف در سراسر دنیا سفر میکنند.
پاسپورتها، قیمتهای مختلفی دارند؛ پاسپورتهای روس، قزاقستانی و قرقیزستانی ارزانترین هستند و به همراه ویزای محدود شنگن، 5 تا 6هزار دلار قیمت دارند. پاسپورتهای گرانتر، پاسپورتهای اوکراین و مولداویایی هستند که سفر با آنها به اروپا، بدون ویزا امکانپذیر است.
گرانترین پاسپورتها، پاسپورت کشورهای اتحادیه اروپاست که 8هزار دلار آب میخورد. غربیها و اعرابی که فرانسوی بلد هستند، معمولا پاسپورت فرانسوی و بلژیکی میخرند. این پاسپورتها، در واقع پاسپورت غربیهایی است که بعد از سفر به استانبول، پاسپورت خود را حدود 2هزار و 500یورو میفروشند. جاعلان، عکس متقاضیان را روی این پاسپورتها میچسبانند و مهرهای آنها را جعل میکنند. فروشندگان پاسپورت هم به پلیس شکایت میکنند که پاسپورتشان دزدیده شده و از کنسولگری درخواست المثنی میکنند.