خط قرمز ما آسیب دیدن سفره مردم است
رئیس دولت سیزدهم در چهارمین گفتوگوی تلویزیونی: من غافلگیری را نمیپسندم و در قاموسم نیست. اجمالا سعی کردیم در این مدت با سازوکارهایی، وضعیت اقتصادی را حفظ کنیم
رئیس دولت سیزدهم در چهارمین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم پاسخگوی سوالات صریحتر و شفافتری در رسانه ملی بود و به طیف گستردهتری از سوالات در مورد مشکلات کشور پاسخ داد. گزیدههایی از این گفتوگو را میخوانید.
سفر به روسیه مهمترین سفر از آغاز دولت سیزدهم تاکنون بوده است. منتقدان دولت این گسترش روابط با چین و روسیه را ناقض شعار قدیمی نهشرقی نهغربی میدانند. نظرتان چیست؟
ما در سیاست بینالمللی در جمهوری اسلامی فعالیت و تلاش بسیاری داشتیم و داریم، لکن در همه حوزهها این سیاست بهطور متوازن نبوده است. در حوزه تجاری و اقتصادی فعالیت نداشتهایم و نوعی عقبماندگی داریم. تاکنون آنچه عمل شده متوازن نبوده است. ما باید سیاست متوازن داشته باشیم. چرا به همسایگان توجه نکردهایم؟ کمبودها و کاستیها دارد جبران میشود. روابط تجاری ما با روسیه 3میلیارد دلار است که میتواند به 10میلیارد دلار برسد. کالاهای استراتژیکی در روسیه وجود دارد که میتواند به ایران وارد شود و محصولات کشاورزی ایران به روسیه صادر شود. در بخش ترانزیت، حملونقل، انرژی، صنعت و هوافضا میتوانیم همکاری مشترک داشته باشیم و ظرفیتهایش موجود است. ما مزیتهایی در کشور داریم که مورد نیاز روسیه است.
تعریفتان از سیاست متوازن چیست؟
ما در حوزههای مختلف فعالیم. ما مذاکرات را به همه چیز اتصال نمیدهیم. همه چیز ما مذاکرات نیست. ما در 2حوزه فعالیت میکنیم. اول خنثی کردن تحریمها است که با فعال کردن ظرفیت همسایگان پیش میرود. ما نمیتوانیم با روسیه به عنوان یک کشور توانمند در حوزههای مختلف ارتباط نداشته باشیم. ما با همه کشورهایی که بخواهند تعامل داشته باشند همکاری میکنیم.
دیدار شما با آقای پوتین حواشیای داشت. نظرتان چیست؟
اینکه محصول سفر لبخند باشد، چنین نیست. اینکه سفر بخواهد لبخند باشد اتفاقی نمیافتد. نتیجه آن باید در صنعت و منافع مردم آشکار شود. آنچه در دیدار 3ساعته مطرح شد مسائل دوجانبه و منطقهای و با محوریت منافع ملی ایران بود. بعد از دیدار من، آقای لاوروف به آقای امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه گفته بود که آقای پوتین به وزرا ماموریت داده تصمیماتی که در دیدار با رئیسجمهور ایران گرفته شده باید سریعا عملیاتی شود.
مذاکرات وین چگونه پیش میرود؟ زمزمههایی در خصوص مذاکره مستقیم با آمریکا مطرح میشود. موضع شما چیست؟
این درخواست مدتهاست دارد مطرح میشود. برخی کشورها پیام میدهند که آمریکا مستقیم میخواهد مذاکره کند. تا الان مذاکره مستقیم صورت نگرفته ولی الان اعلام میکنیم در صورتی که طرف مقابل بخواهد تحریم ظالمانه را برطرف کند، جای توافق وجود دارد.
مردم کنترل تورم را حس نمیکنند؟ مردم در مضیقه هستند و دیگر شاید بتوان گفت قشر متوسط معنا ندارد. این را چه میکنید؟
یک بخش تورم به سیاستهای پولی و مالی برمیگردد که در گرو این است که نقدینگی و کسری بودجه را مدیریت کنیم. باید رشد اقتصادی داشته باشیم. مثلا در بودجه1401 رشد اقتصادی 8درصد را هدفگذاری کردهایم. میخواهیم استقراض از بانک مرکزی نداشته باشیم. تلاش شده خلق نقدینگی مدیریت شود. من بنا ندارم به قبل بپردازم که چه تحویل گرفتیم. اجمالا کارهای زیادی باید شود که دولت آغاز کرده است. وقتی رشد اقتصادی داشته باشیم هم تورم کنترل میشود و هم فضای کسبوکار فعال میشود. خلق پول نباید افزایش پیدا کند. بانک مرکزی روی اینها حساس شده است. هفتهای 2جلسه اقتصادی داریم. الان در جامعه کنترل قیمتها بحث مهمی است که ستاد بازار موظف است قیمتها را کنترل کند. دولت در بخش فولاد و سیمان موفق شده قیمت ها راکنترل کند و حتی برخی قیمتها پایین هم آمده است. برخی کالاها هم افزایش قیمت داشته که دولت موظف است پیگیری کند.
حذف ارز 4200تومانی دغدغه زندگی مردم است. تصمیم چه خواهد بود؟
ما از شهریورماه که دولت را تحویل گرفتیم منبعی برای تامین ارز 4200تومانی نداشتیم. من غافلگیری را نمیپسندم و در قاموسم نیست. اجمالا سعی کردیم در این مدت با سازوکارهایی، وضعیت را حفظ کنیم ولی ارز 4200تومانی مشکلات جدی ایجاد کرده است. این مسئله
2تا 3سال قبل باید حل میشد و به دولت ما افتاد که باید حلش کند. در آن فساد و رانت و زمینههای ناسالم وجود دارد. 3نکته برایمان مهم است. اولا باید اجماع نسبت بین دولت و مجلس وجود داشته باشد. دوم باید اقناع نخبگانی و عمومی نسبت به آن وجود داشته باشد. سوم این که حذف ارز 4200تومانی در برخی کالاها جبران شود. خط قرمز ما در حذف ارز ترجیحی معیشت مردم است و به هیچ عنوان در اصلاحات اقتصادی راضی به آسیبدیدن سفره مردم نمیشویم.
یکی از 3اولویت شما رسیدگی به وضعیت بورس بود. تابلوهای قرمز بورس بسیاری از سهامداران را متضرر کرده است. برای بورس چه میکنید؟
یکی از بخشهایی که میراثدار دولت قبل شدیم مسئله بورس است. با یک تبلیغاتی عده بسیاری آمدهاند و سهامشان خرد است. آنها اکثریت سهامداران را تشکیل میدهند. من در همان هفته اول گفتم بورس نباید قلک تامین مالی دولت شود. دوم اینکه باید صندوقهای تثبیت و توسعه را بهعنوان پشتیبان مردم تقویت کنیم. نکته سوم اینکه من تیم اقتصادی را از همان اول مامور کردم راهکارهای برونرفت از مشکلات بورس را بررسی کنند.
برای آلودگی هوا و اجرای قانون پاک چه میکنید؟
نگرانی آلودگی هوا از نگرانیهای مهمی است که مردم در تهران و شهرهای بزرگ دارند و ما استانداران را موظف به برگزاری جلساتی کردیم تا راههای مقابله با این مسئله را با دستگاههای مربوط بررسی کنند. نوسازی ناوگان عمومی شهرداری هم به کمک مردم نیاز دارد و هم کمک دولت. اقداماتدولت میتواند به اجرای قانون هوای پاک کمک کند. بحث هوای پاک از حقوق مردم است. من هم الان به همکارانم در بخشهای مختلف بهخصوص استانداران تاکید میکنم تا نقص دستگاهها در این خصوص را
ارزیابی کنند.
انتصابات در دولت چه میزان بر مبنای شایستهسالاری است؟ گشت ارشاد دولت تا چه حد موفقیت داشته است؟
دولت منتقدانی دارد و ما از انتقاد استقبال میکنیم، اما برخی از اظهارنظرها با واقعیت همخوانی ندارد. گاهی نقاط قوت دولت طوری منعکس میشود که نقطه ضعف است. ما بنا را بر شایستهسالاری گذاردهایم. حزبی و گروهی عمل نکردهایم. من گفتم 5نفر را بگویید که آشنا بودهاند.
کندی در انتصابات را قبول دارم
رئیسجمهور درباره انتصابات در دولت سیزدهم گفت: تعدادی این انتقاد را دارند که انتصابات به کندی انجام میشود. شاید به این دلیل است که دولت ما احساس نمیکند باید فرد قبلی را کنار بگذارد. من گفتم هرکس بانی وضع موجود است کنار گذاشته شود ولی قرار نیست افراد کارآمد کنار گذاشته شوند؛ ما افراد کارآمد را نگه میداریم.