امروز؛ آغاز مجدد بررسی طرح صیانت
عمادالدین قاسمیپناه- روزنامهنگار
امروز سیزدهمین نشست کمیسیون بررسی طرح «نظام تنظیم مقررات فضای مجازی» برگزار میشود. این طرح که تاکنون چندینبار تغییر نام یافته، بیشتر با عنوان «طرح صیانت» در میان مردم مشهور است. حدود یکماه پیش، این طرح پس از حواشی شکلگرفته درباره آن، دوباره به مرکز پژوهشها ارجاع شد. مرکز پژوهشها هم هفته گذشته پس از بررسی مجدد طرح، نتیجه کار خود را بهصورت محرمانه برای کمیسیون ارسال کرد تا اینبار مانع از رسانهای شدن آن شود. دفعه پیش مرکز پژوهشها ایرادات وارده به طرح را در قالب یک متن ارائه کرد، اما اینبار از مرکز پژوهشها خواسته شده که علاوهبر ایرادات، پیشنهادهای خود را هم مطرح کند.
اهمیت رأی اکثریت
لطفالله سیاهکلی، سخنگوی کمیسیون بررسی طرح در گفتوگو با همشهری در مورد شرایط فعلی طرح میگوید: «ما منتظریم جلسه فردا(سهشنبه) تشکیل شود تا ببینیم چه اتفاقی میافتد.» سیاهکلی در مورد تفاوت نظر رئیس کمیسیون(رضا تقیپور) و یکی از اعضا(جلال رشیدی) در مورد رفع ایرادات مرکز پژوهشها میگوید: «قرار نیست 2نفر این طرح را بررسی کنند. این کمیسیون از 23نفر تشکیل شده و رأی اکثریت مهم است. مسئله در جلسات مطرح و ایرادات و اختلافات رفع میشود. اگر ایرادات مرکز پژوهشها به طرح وارد باشد، آنها را رفع میکنیم.» سیاهکلی با اشاره به اینکه الان بحثهای ابتدایی مطرح میشود و هنوز چیزی مصوب نشده، میگوید: «باید صبر کنیم تا یک موضوع، ماده، تبصره یا متن از سوی کمیسیون مشترک تصویب شود تا بتواند معیار قضاوت و پاسخگویی قرار بگیرد.»
بهگفته او «فردا(امروز) اصلاحاتی را که مرکز پژوهشها مطرح کرده مورد بحث و بررسی قرار میدهیم، اما احتمالا زمان به رأیگیری برای کلیات نخواهد رسید».
ایرادات پابرجاست؟
رضا تقیپور، رئیس کمیسیون در حالی به «پیوست» گفته که از نظر اعضای کمیسیون، ایرادات قانوناساسی به طرح در جلسات مشترک بین کمیسیون و مرکز پژوهشها رفع و به تکتک آنها پاسخ داده شده که جلال رشیدی، عضو کمیسیون طرح صیانت عنوان کرده، ایرادی که در مورد تضاد با قانوناساسی وجود داشت، همچنان پابرجاست.
با این حال، رشیدی با اطمینان دادن به مردم مبنیبر اینکه در این کمیسیون اتفاقی برخلاف خواسته بحق آنها رخ نخواهد داد، میگوید: «2ماده از موادی که خیلی هم جنجالی بود حذف شده است.»
غلامرضا نوریقزلجه، عضو دیگر کمیسیون مشترک هم چندی پیش گفته بود: «مرکز پژوهشها به تفصیل تعارضات طرح را با حداقل ۱۲اصل از اصول قانوناساسی و 4بند از سیاستهای کلی نظام، ذکر کرده است.»
بهگفته او «از مهمترین این تعارضات، ورود به حیطه مصوبات شورایعالی فضای مجازی و تغییر وظایف و اختیارات کمیسیون پیشبینیشده در این طرح است که قبلا به شکل دیگری در شورایعالی فضای مجازی تصویب شده بود».