کشف مولکولهای آلی در دهانه جزرو مریخ
مریخنورد پرسویرنس(استقامت) ناسا در سنگهای دهانه جزرو مریخ «مولکولهای آلی» پیدا کرده است. پرسویرنس که در حال ادامه ماموریت تحقیقاتی هیجانانگیز خود در سیاره سرخ است تصاویر و اطلاعاتی را به زمین ارسال کرده که وجود مولکولهای ارگانیک را در این سیاره تأیید میکند. ابزار شرلوک این مریخنورد توانست با بررسی خاک و سنگ دهانه جزرو حضور مولکولهای ارگانیک و کربنی را تأیید کند. ابزار «پایش نواحی زیستپذیربا طیفسنج رامان و بازتابی (لومینانس) مواد آلی و معدنی» موسوم به شرلوک (SHERLOC) کشف کرده که مواد آلی نه فقط در داخل سنگ، بلکه در گردوغبار سایر سنگها نیز وجود دارند.
این کشف البته لزوما بهمعنای وجود حیات در مریخ نیست. دو فرایند زیستی و غیرزیستی وجود دارند که میتوانند عامل وجود این مواد آلی باشد.
مریخنورد کنجکاوی (Curiosity) ناسا که هماکنون در دهانه گیل مریخ به سر میبرد، قبلا توانسته بود ترکیبات ارگانیکی در این ناحیه از مریخ پیدا کند. چنین اکتشافاتی جالب بهنظر میرسد، اما جوابی برای وجود حیات در گذشته مریخ به ما نمیدهد.
لوتر بیگل، مدیر آزمایشگاه پیشرانش جت (JPL) ناسا، میگوید: «آنچه شرلوک به ماجرا اضافه میکند، توانایی نقشهبرداری توزیع سهبعدی از مواد آلی درون سنگها و ارتباطدادن این مواد آلی به مواد معدنی است که آنجا پیدا شده است. این به ما کمک میکند محیطی را که این مواد آلی در آن شکل گرفتهاند بشناسیم. برای مشخصشدن نحوه تولید مواد آلی شناسایی شده لازم است بررسی بیشتری انجام شود.»