30بازارچه فعال در مرز با 7کشور همسایه
نگاهی به بازارچههای مرزی ایران که فرصتی برای توسعه تجارت منطقهای و روابط با کشورهای همسایه به شمار میروند
پرنیان سلطانی - خبرنگار
ایران در قیاس با سایر کشورهای دنیا، جزو کشورهایی بهحساب میآید که طول مرز قابل توجهی را با همسایگان دارد. ما در ایران 16استان مرزی داریم که 8هزارو574کیلومتر، مرز مشترک با کشورهای دیگر دارند؛ این در حالی است که بعد از چین و روسیه، سومین کشوری به شمار میآییم که با همسایگان متعدد در تعامل است. ما 15کشور همسایه داریم که با 7کشور مرز خشکی و با 8کشور دیگر مرز دریایی داریم. به این ترتیب مرزها در کشور ما نقاط استراتژیک و مهمی بهحساب میآیند که در حوزههای مختلف دارای اهمیت هستند.
یکی از این حوزهها، بحث تجارت با کشورهای همسایه است که این روزها در قالب بازارچههای مرزی نمود پیدا میکند. در تازهترین خبری که از مرزهای کشور به گوش میرسد، بحث فعالیت 30بازارچه مرزی مطرح شده است که سعی داریم در ادامه به بررسی آنها بپردازیم.
اینکه این بازارچهها در کدام استانها و در مرز چه کشورهایی فعالیت دارند و چشمانداز ما برای ایجاد بازارچههای مرزی در سالهای پیشرو چیست، سؤالاتی است که در این گزارش با ذرهبین اعداد بهدنبال پاسخی برای
آنها میگردیم.
مکث
افزایش مبادلات تجاری در دستور کار
اهمیت بازارچههای مرزی بر هیچکس پوشیده نیست. این بازارچهها که نقش بسزایی در توسعه تجارت منطقهای ایران دارند و باعث بهبود روابط با کشورهای همسایه میشوند، به مردمان مرزنشین امکان ارائه کالا و خدمات خود را داده و درنتیجه میزان اشتغال در استانهای مرزی را بالا میبرند؛ به همین دلیل از سالها پیش بحث ایجاد بازارچههای مرزی در مرزهای زمینی ایران و متعاقب آن فعالیت و توسعه آنها همواره در دستور کار مسئولان ذیربط بوده است؛ تا جایی که امروز 44بازارچه در مرزهای ایران مصوب شده که از این تعداد 30بازارچه فعالیت خود را آغاز کردهاند. در گپ کوتاهی که با حسین قاسمی، مدیرکل امور مرزی و دبیر کمیته امنیتی و اجتماعی ستاد مدیریت کرونا داشتیم، آخرین وضعیت بازارچههای مرزی کشور را با هم مرور کردیم.
هماکنون بهطور دقیق چند بازارچه مرزی در مرزهای ایران فعال است؟
ما عمدتا در تمام استانهای مرزیمان، به جز استان مازندران که مرز دریایی دارد، بازارچه مرزی داریم. بهطور کلی 44بازارچه مصوب هیأت دولت در مرزهای ما وجود دارد که از این تعداد هماکنون 30بازارچه فعال است.
مشکل 14بازارچه غیرفعال ما چیست؟
بخش عمدهای از دلایل غیرفعال بودن این بازارچهها به سیاستهای کشور مقابل برمیگردد. وقتی ما نقطهای را در مرز یکی از کشورهای همسایه بهعنوان بازارچه درنظر میگیریم، این موضوع مستلزم آن است که کشور همسایه هم با پذیرفتن آن نقطه بهعنوان بازارچه، پای کار آمده و با همکاری یکدیگر زمینه فعالیت آن را فراهم کنیم. تا به امروز ما در نقاطی از مرز با عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان و... این بازارچههای مرزی را دایر کردهایم و ایجاد بازارچههای بیشتر یا راهاندازی بازارچههای غیرفعال نیاز به مذاکرات دستگاه دیپلماسی با کشور مقابل دارد.
برای راهاندازی هرچه سریعتر این بازارچهها چه کارهایی میتوان انجام داد؟
بهطور کلی سیاست دولت و وزیر کشور بر این است که بازارچههای فعال، فعالتر شده و بازارچههای غیرفعال هرچه سریعتر به چرخه فعالیت اضافه شوند؛ به همین دلیل به استانداران مرزی ماموریت داده شده تا با مذاکراتی که با کشور مقابل انجام میدهند، زمینه فعال شدن این بازارچهها را فراهم کنند. این درحالی است که در حوزه ستادی نیز از طریق پیگیریهایی که از سوی سفارتهایمان در کشورهای مختلف انجام میدهیم، در تلاش هستیم تا هرچه سریعتر با هدف افزایش تعاملات و مبادلات تجاری با کشورهای همسایه، این بازارچهها نیز فعالیت خود را آغاز کنند.