روایت صریح محسنیاژهای از تحول دستگاه قضایی
رئیس قوه قضاییه در بیش از 5ماه مسئولیت خود در نهاد قضایی، تلاش داشته علاوه بر بالابردن ظرفیت نقدپذیری، خودش هم زبان گویای مشکلات و نقص عملکردها باشد. غلامحسین محسنی اژهای هنوز 10روز از مسئولیتش نگذشته بود که از صداوسیما و مدیریت رسانهای قوه قضاییه خواست اصطلاح «سرزده» را برای بازدیدش از دادگستری شهرقدس بهکار نبرند، چون با برنامه قبلی بوده است.
او در ابعاد شخصیتی هم نسبت به اغراق و مبالغه درباره خودش واکنش نشان داده و در جلسه مسئولان قضایی یک استان تذکر داده بود که «آیتالله» خطابش نکنند. ملاقاتهای او با برخی محکومان امنیتی و دستور بررسی مجدد پرونده برخی از این متهمان در جریان اعتراضات آبان1398 نیز بخشی از رویکردهای جدید قوه قضاییه در دوره ریاست محسنیاژهای بوده است. او با آسیبشناسی عملکرد دستگاه قضایی، از رفتارهای خطای برخی قضات نیز پردهپوشی نکرد و با بیان اینکه بعضی از آلودگیها در دستگاه قضایی قابل تحمل نیست، بر تسریع در رسیدگی به این موارد تأکید داشت.
رئیس قوه قضاییه در جلسه روز دوشنبه این هفته مسئولان عالی قضایی اینبار به مسئله تحول در قوه قضاییه پرداخت و با اشاره به اهمیت کاهش زندانیان بهعنوان یکی از مصداقهای تحول در این نهاد گفت: بنده امروز اعتراف میکنم ما هنوز در قوه قضاییه هیچ تحولی ایجاد نکردهایم. درست است که به فکر هستیم و سندی هم نوشتهایم، ولی عملا تحولی ایجاد نکردهایم. فرض کنید تلاش میکنیم تعدادی زندانی را از زندان آزاد کنیم و تعداد زیادی که محکوم شدهاند را عفو میکنیم و آزادی مشروط میدهیم. این تحول نیست. تحول زمانی اتفاق میافتد که ما کاری کنیم زندانی نداشته باشیم و کسی زندان نرود. اگر کاری کردیم که سالی 10درصد، 20درصد، 50درصد و هرچه بیشتر زندان نروند، آن وقت تحول ایجاد شده است. اما اگر حکم بدهیم و از آن طرف هم پیوسته عفو و آزادی مشروط بدهیم، این تحول نیست. نمیخواهم بگویم این اقدام بد است، ولی تحول نیست. اگر نیروهای ما بر حسب وظیفهشناسی خودشان یا بر اثر فشاری که به آنها میآوریم یا هزینهای که میکنیم، پروندههای معوقه را به روز برسانند کار خوب و لازمی صورت گرفته است، اما اگر باز دوباره معوق شود و سرجایش برگردد، یعنی تحول ایجاد نکرده است. اگر کاری کردیم که ورودی به قوه قضاییه کم شد، تعداد پروندهها بسیار پایین آمد، رسیدگی بسیار کوتاه شد و رضایتمندی مردم بسیار زیاد شد، آنوقت تحول ایجاد کردهایم. اما اگر آنقدر به زیرمجموعهمان فشار آوردیم که فرسوده شد -یک تا 2سال میشود آنطور کار کرد- و از خانه و زندگیاش کسر گذاشت و بهکار پرداخت و همه شب و روز و روز تعطیلش را صرف کار کرد و همینطور کار زیاد هم تولید شد، تحول ایجاد نکردهایم.
تذکر درباره مصادیق متناقض اخلال ارزی
رئیس قوه قضاییه در بخشی از جلسه مسئولان عالی قضایی بار دیگر به موضوع متلاطمبودن بازار ارز اشاره داشت و گفت: «چند سالی است که موضوع تلاطمات بازار ارز در مقاطعی مطرح میشود و دولت و بانک مرکزی وقت رسما بهصورت مکتوب اعلام میکنند که اخلال در بازار ارز به وقوع پیوسته و باید دستگاه قضایی به این موضوع ورود کند؛ اما پس از ورود قضایی و تعقیب و محاکمه و مجازات متخلفان و مجرمان، بانک مرکزی مجددا در نامهای محتویات نامه پیشین خود را نفی و نقض میکند.» محسنیاژهای گفت: «اخیرا در تاریخ ششم آذرماه نیز صالحآبادی رئیسکل بانک مرکزی طی نامهای رسمی بر وقوع اخلال در مسائل ارزی کشور تأکید کردهاست؛ که من در تاریخ سیزدهم آذرماه طی نامهای به رئیسکل بانک مرکزی مشخصا از او خواستم که مصادیق و بخشهایی که بهواسطه آن اخلال در مسائل ارزی رخ داده را مشخص کنند. اینگونه نباشد که همچون سالهای ۹۶ و ۹۸ ابتدا مطرح شود که در نظام ارزی از سوی عدهای اخلال رخ داده و سپس اعلام شود که هیچگونه اخلالی به وقوع نپیوسته است!»