افزایش پسرزایی در کلانشهرهای آلوده
سامان رضایی
نشریه گاردین با اشاره به پژوهش جدیدی که در آمریکا و سوئد انجام شده از افزایش شمار فرزندان پسر در کلانشهرهایی خبر میدهد که میزان برخی آلایندهها و استرس شهروندان در آنها بیشتر است. همچنین براساس یافتههای این پژوهش ارتباط معناداری میان رشد شمار فرزندان دختر و میزان فقر در جامعه آماری این پژوهش وجود دارد. پژوهش یادشده که نتایج کامل آن در مجله Plos Computational Biology منتشر شده است نخستین پژوهشی است که میزان تأثیرگذاری آلایندهها را روی حجم بالایی از جامعه آماری تحقیقاتی در بازه زمانی 30ساله بررسی میکند. حجمی برابر 150میلیون نفر در آمریکا و 9میلیون نفر در سوئد که اهمیت این پروژه را یادآوری میکند. بر این اساس اگرچه در پژوهشهای پیشین مشخص شده بود که آلایندههای هوای کلانشهرها تلفاتی بیش از تلفات مصرف دخانیات دارند اما سایر فاکتورهای آلاینده هم در تعیین جنسیت نوزادان نقش دارند. برای نمونه مطابق نتایج این پژوهش اخیر در آمریکا، در کلانشهرهایی که میزان آلایندههایی همچون اکسیدجیوه، اکسید آلومینیوم و اکسیدکروم بیش از حد مجاز است جمعیت آن مناطق بیشتر پسرزا میشوند.
اندرو ژتسکی، سرپرست تحقیقاتی این پروژه در دانشگاه شیکاگو در اینباره میگوید: در این پژوهش ما فقط ارتباط معناداری میان فاکتورهای یادشده ازجمله آلایندهها و محلههای فقیرنشین با پسرزایی و دخترزایی مادران یافتیم اما با اثبات رابطه این عوامل با این پدیدهها فاصله داریم و این موارد باید در آزمایشگاهها و توسط متخصصان اثبات شود. اما آنچه مسلم است ارتباط معنادار میان مجاورت جامعه آماری با آلایندهها و استرس با افزایش آمارهای نوزادان پسر است.
بر این اساس وجود اکسیدجیوه (که هنگام مصرف آب آشامیدنی آلوده، مصرف موادغذایی همچون ماهی و هنگام پر کردن دندان جذب بدن میشود) تا 3درصد پسرزایی را افزایش میدهد، یعنی در جمعیتی یک میلیون نفری 60هزار پسر بیش از حد معمول متولد میشوند.
دانشمندان در این پژوهش همچنین 2حادثه استرسزا یعنی طوفان کاترینا (سال 2005میلادی) و حادثه حمله مسلحانه سال 2007میلادی به دانشگاه فنی ویرجینیا را بررسی کردند و نتایج نشان داد درست 34هفته پس از این حادثه آمار دخترزایی زنان بیشتر شد. اگرچه پژوهشگران دانشگاه شیکاگو با محدودیتهای آماری که قوانین حریمخصوصی افراد و شرکتهای بیمهای آمریکا برای آنها ایجاد کرده بودند روبهرو شدند اما مواجهه با جمعیت کلی نوزادان دختران به دنیا آمده در این دوره زمانی، افزایش آمار نوزادان دختر را ثابت میکرد.