وام ودیعه مسکن در ایستگاه پایانی
آخرین آمارهای وزارت راه و شهرسازی از پرداخت 85درصد منابع اختصاص یافته به وام ودیعه مسکن حکایت دارد
آمارهای وزارت راه و شهرسازی که تاکنون پرداخت ارقام قابلتوجه بهعنوان وام ودیعه مسکن به مستأجران را نفی میکرد، حالا در چرخشی عجیب، ضمن تأیید آمارهای شبکه بانکی از پرداخت 8.5هزار میلیارد تومان تسهیلات ودیعه مسکن به مستأجران واجد شرایط در سال1400 خبر میدهد.
به گزارش همشهری، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در تشریح عملکرد سهماهه این معاونت در دولت سیزدهم، از مواضع قبلی خود مبنی بر کاهلی بانکها در پرداخت تسهیلات وام ودیعه عقبنشینی و اعلام کرده است که بهدنبال مصوبه امسال ستاد مقابله با کرونا برای پرداخت وام ودیعه مسکن، ۳۲۲هزار فقره تسهیلات به مبلغ 8.5هزار میلیارد تومان به مستأجران واجد شرایط پرداخت شده است.
وام پرحاشیه
ستاد مقابله با کرونا برای نخستینبار در جلسه ۱۱مرداد۱۳۹۹ با پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن موافقت کرد و مصوبه آن نیز برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ شد. در آن زمان مقرر شده بود تا سقف ۲۰هزار میلیارد تومان از منابع اختصاص یافته به مقابله با آثار و تبعات اقتصادی شیوع کرونا در قالب این وام به مستأجران واجد شرایط پرداخت شود و سقف این تسهیلات در شهر تهران مبلغ ۵۰میلیون تومان، در سایر کلانشهرها ۳۰میلیون تومان و در سایر مناطق شهری ۱۵میلیون تومان بود.
براساس آمارهای وزارت راه، بهدنبال این مصوبه در سال1399، بالغبر 225هزار فقره وام ودیعه مسکن به مستأجران پرداخت شده است. البته این وزارتخانه حرفی از کل اعتبار هزینه شده برای پرداخت این تسهیلات نزده و مشخص نیست چه میزان از اعتبار 20هزار میلیارد تومانی اختصاص یافته با این سرفصل مصرف شده است؛ اما امسال ستاد مقابله با کرونا بار دیگر مصوبه پرداخت وام ودیعه مسکن را ابلاغ کرد و 10هزار میلیارد تومان اعتبار به این کار اختصاص داد که میتواند بهمعنای هزینه شدن نیمی از اعتبار کلی این سرفصل برای پرداخت تسهیلات به مستأجران سال1399 باشد.
بهگزارش همشهری، ستاد مقابله با کرونا در جلسه خرداد امسال نیز بار دیگر مصوبه پرداخت وام ودیعه به مستأجران واجد شرایط را بهروزرسانی و ابلاغ کرد که براساس آن شبکه بانکی موظف شد 10هزار میلیارد تومان از منابع اختصاص یافته به مقابله با پیامدهای اقتصادی کووید-19 را به این سرفصل اختصاص دهد؛ بهگونهای که مستأجران واحد شرایط در شهر تهران تا سقف ۷۰میلیون تومان، در سایر کلانشهرها ۴۰میلیون تومان و در سایر مناطق شهری کشور تا سقف ۲۵میلیون تومان تسهیلات بانکی دریافت کنند.
پیرو این مصوبه، ثبتنام از متقاضیان وام ودیعه مسکن در سامانه وزارت راه و شهرسازی آغاز شد؛ اما حدود یکماه پیش در شرایطی که بانکها مدعی بودند مبالغ قابلتوجهی بابت تسهیلات در این سرفصل پرداخته کردهاند و منابع تخصیص داده شده رو به پایان است، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد از مجموع 1.3میلیون متقاضی ثبتنام شده برای وام ودیعه مسکن، 360هزار نفر برای دریافت تسهیلات به بانکهای عامل معرفی شدهاند که از این تعداد فقط 10درصد تسهیلات خود را دریافت کردهاند. حتی قبل از آن، محمد اسلامی، وزیر پیشین راه و شهرسازی نیز در شهریور امسال با اشاره به اینکه فقط 8هزار فقره وام ودیعه مسکن به مستأجران پرداخت شده، گفته بود: خروجی پرداخت این تسهیلات به مستأجران قابلقبول نیست.
تحقق 85درصدی پرداخت وام ودیعه
همچنان رسانهها از نارضایتی مستأجران و سختگیری بانکها در پرداخت وام ودیعه خبر میدهند؛ اما براساس آخرین اعلام معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، از خردادماه تاکنون یکمیلیون و ۵۴۰هزار متقاضی برای دریافت تسهیلات وام ودیعه مسکن در سامانه مربوطه ثبتنام کردهاند که تقریبا ۳۲۲هزار نفر از آنها پس از معرفی به بانک موفق به دریافت تسهیلات شدهاند. طبق این آمار، در این بازه زمانی مجموعا 8.5هزار میلیارد تومان تسهیلات در این سرفصل پرداخت شده است.
بررسی اطلاعات حاکی از این است که سرانه هر متقاضی وام ودیعه در سالجاری حدود 26میلیون و 400هزار تومان بوده و با توجه به مبالغ تعیین شده برای پرداخت این تسهیلات در تهران، کلانشهرها و سایر مناطق شهری، بخش عمده این تسهیلات برای متقاضیان خارج از تهران و کلانشهرها پرداخت شده است. فعلا براساس آمارهای نظام بانکی و وزارت راه و شهرسازی، از مجموع اعتبار 10هزار میلیارد تومانی وام ودیعه مسکن، فقط 15درصد معادل 1.5هزار میلیارد تومان باقی مانده و احتمالا این منابع نیز صرف پرداخت تسهیلات افرادی خواهد شد که به بانک معرفی شده و در صف تکمیل پرونده باقی ماندهاند.
بر این اساس، هرچند طبق مصوبه جلسه۸۶ ستاد مقابله با کرونا در تاریخ ۳مهر1400 زمان ثبتنام تسهیلات ودیعه مسکن تا پایان آذرماه سالجاری تمدید شده و زمان پرداخت تسهیلات نیز تا پایان بهمن سالجاری ادامه دارد؛ اما شانس چندانی برای جاماندگان متصور نیست بهخصوص که شهرزاد دانشمندی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی میگوید: تقاضای ثبت شده برای وام ودیعه حدود 13هزار میلیارد تومان بیش از سهمیه تعیین شده در ستاد مقابله با کروناست و بانکها هیچ تعهدی برای پرداخت تسهیلات بیش از سهمیههای تعیین شده ندارند.