• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 7 آذر 1400
کد مطلب : 146680
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/31N5n
+
-

سوءاستفاده آمریکایی‌ها از حوادث داخلی

سوءاستفاده آمریکایی‌ها از حوادث داخلی

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر مسائل بین‌الملل معتقد است که اعتراضات و ناآرامی‌های اخیر در ایران ممکن است مورد سوءاستفاده طرف‌های غربی در مذاکرات احیای برجام قرار گیرد. این تحلیلگر البته تأکید می‌کند که نمی‌توان گفت بر مذاکرات اثر‌گذار هم خواهد بود یا خیر، اما طرف‌های غربی از همه ابزارها برای پیشبرد اهداف خود در مذاکرات استفاده خواهند کرد و این ناآرامی‌ها هم می‌تواند بخشی از ابزارهای آنها باشد. این گفت‌وگوی کوتاه را بخوانید.

با توجه به اینکه مذاکرات احیای برجام قرار است 8آذر در وین آغاز شود آیا تجمعات و ناآرامی‌های اخیر در استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری می‌تواند بر روند مذاکرات مؤثر باشد؟
 نمی‌دانم. راستش این از موضوعاتی است که در تخصص کاری من نیست چون بخشی از آن مسائل داخلی است که من تخصص آن را ندارم و نمی‌توانم اظهارنظر هم بکنم که آیا تأثیر دارد یا ندارد و اظهارنظر هم نکنم بهتر است.
در مورد بحث خارجی آن و اینکه طرف‌های خارجی بخواهند ازاین ناآرامی‌ها در مذاکرات به‌عنوان اهرم فشار علیه ایران استفاده کنند چه نظری دارید؟
ببینید طرفین یک مذاکره از همه ابزارها استفاده می‌کنند. این هم طبیعی است و از هر آنچه فکر کنند می‌تواند به پیشبرد اهدافشان کمک کند، استفاده می‌کنند. بخشی از روند مذاکرات هم مباحث تبلیغاتی، جنگ روانی و جنگ روایت‌ها و اعمال فشار بر طرف مقابل است. حال این فشار می‌تواند انواع و اقسام موضوعات را در بر بگیرد. اینکه طرف مقابل از این ناآرامی‌ها سوءاستفاده بکند قطعا این کار را می‌کنند و در این 40 سال هم این کار را کرده‌اند. اما اینکه اثر هم بگذارد یا خیر را نمی‌دانم.
دلیل این تردید در مورد اثر‌گذاری چیست؟
اختلافات ایران و آمریکا در مسائل هسته‌ای آنقدر زیاد است که با اعتراضات در اصفهان و دیگر شهرها نه چیزی به آن اضافه می‌شود و نه از آن کم می‌شود. یعنی بدون این اعتراضات هم اختلافات خیلی زیاد بود و با این اعتراضات هم باز اختلافات زیاد است. از این‌رو من هیچ ارزیابی‌ای از اثرگذاری احتمالی آنها ندارم.
درمورد استفاده یا بهتر بگوییم سوءاستفاده از این ناآرامی‌ها چه؟
اینکه طرف مقابل استفاده می‌کند یا خیر، به‌نظر می‌رسد که بله استفاده می‌کند.
 آیا در مذاکرات قبلی هم سابقه داشته که از این اعتراضات به‌عنوان اهرم فشار استفاده کنند؟
 ببینید اصلا هدف از فشار حداکثری که دونالد ترامپ انجام داده یا تحریم‌های کمرشکنی که در زمان باراک اوباما انجام می‌شد، تماما به این دلیل بود که فشار اقتصادی آنقدر بر مردم افزایش پیدا کند که دست به اعتراضات و ایجاد ناآرامی بزنند و بتوانند جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار دهند که برای فرونشاندن این بحران‌ها به سمت مصالحه با آمریکا پیش برود.
 این هدف‌گذاری اصلی آمریکایی‌ها بوده و برای همین هم نام آن را فشار حداکثری گذاشتند و خیلی از موضوعاتی که مربوط به کسب‌وکار و زندگی روزمره مردم بوده را هدف قرار داده‌اند. پیش از این هم بوده.
من نمی‌دانم که در دوره‌های قبل هم مؤثر بوده است یا نه! اما در دوره‌های قبل نیز چه از سوی مقامات ایرانی و چه از طرف مقامات آمریکایی داشته‌ایم که تجمعات ، اعتراضات و ناآرامی‌هایی را که ناشی از مسائل مختلف بوده  مطرح می‌کردند. ‌
موضوع اعتراضات چگونه در مذاکرات مطرح می‌شد؟
 ایرانی‌ها پیش از این و در جریان مذاکرات قبلی اذعان داشتند که این تجمعات و اعتراضات باعث شده که دشمن دست بالا را داشته باشد و ایران را تحت فشار قرار دهند. ‌اینها گفته می‌شد، اما من نمی‌توانم بگویم واقعا اثر داشته است، اما قطعا از ناآرامی‌ها سوءاستفاده خواهد شد.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید