فرود اضطراری در مستطیل سبز
شهرستان ایذه در خوزستان پد فرود بالگرد ندارد و در مواقع اضطراری، بالگردها در زمین فوتبال این شهر فرود میآیند
سیده زهرا عباسی- خبرنگار
شهروندان ایذهای میگویند این شهرستان آنقدر محروم است که اغلب مردم برای کارگری به شهرهای دیگر میروند، اما استعدادهای ورزشی منطقه هم آنقدر زیاد است که در فهرست نام بازیکنان فوتبال، کشتیگیران یا ورزشهای دیگر همواره نام چند ورزشکار ایذهای به چشم میآید. عارف آقاسی، علی کریمی، علی فرهادی یا ایمان مبعلی فقط چند مورد از چهرههای فوتبالی ایذه هستند که شاید هر کدام تجربهای از فرود بالگرد اورژانس وسط بازیشان در استادیوم تختی داشته باشند؛ تجربهای که این روزها فیلم آن هم در شبکههای مجازی دست بهدست میشود تا شاید مسئولان علوم پزشکی، ورزش و جوانان خوزستان بالاخره به فکر ایجاد پد فرود بالگرد در جایی خارج از زمین چمن باشند.
فرودهای درمانی و سیاسی
فرود بالگرد وسط زمین چمن استادیوم تختی ایذه بهعنوان تنها زمین چمن فوتبال این شهرستان فقط محدود به اورژانس نیست و همین چند وقت پیش هم که محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیسجمهوری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به ایذه سفر کرده بود، بازی تیمهای فوتبال ایذه لغو شد. یکی از بازیکنان پیشین تیم سپاهان ایذه در اینباره به همشهری میگوید: همه میدانند خوزستان استان محرومی است و ایذه هم یکی از محرومترین شهرستانهای آن محسوب میشود. همین محرومیت موجب شده است روستاها و شهرهای کوچک اطراف ایذه امکانات درمانی کافی نداشته باشند و همچنین بهدلیل وجود روستاهای صعبالعبور، بیماران یا مصدومان اورژانسی به ناچار با بالگرد به مرکز شهرستان منتقل میشوند. از آنجایی که پد فرود در ایذه تعبیه نشده است، بالگرد در زمین چمن استادیوم تختی فرود میآید. او البته توضیح میدهد که بیمارستان شهدای ایذه هم امکانات چندانی ندارد و در واقع یک مرکز درمانی است که نام بیمارستان را یدک میکشد، اما به هر حال بیماران اورژانسی با آمبولانس از زمین چمن به بیمارستان منتقل میشوند. این فوتبالیست، ایذه را یک روستای بزرگ توصیف و اظهار میکند: با همه این محرومیتها این شهر سرشار از استعداد، نه فقط در رشته فوتبال بلکه در کشتی هم معروف است. بسیاری از فوتبالیستهای بزرگ تیم ملی یا تیمهای باشگاهی مطرح کشور از همین زمین چمن تختی پیشرفت کردند. او توضیح میدهد: اهالی ایذه از کوچک و بزرگ هر روز از ساعت 7صبح بازی فوتبال را از زمین چمن، زمینهای چمن مصنوعی و مدرسههای فوتبال شروع و گاهی تا نیمه شب بازی میکنند. والدین با هزار امید و آرزو آنها را برای بازی به باشگاهها میفرستند، اما امکانات اولیه نه تنها در رشته فوتبال که در رشتههای دیگر هم بسیار محدود است.
یک زمین و چند کاربری
زمین چمن استادیوم تختی فقط برای بازی فوتبال یا فرود بالگرد کاربرد ندارد و حالا در نبود زیرساختهای مناسب، کاربریهای زیادی برای اهالی پیدا کرده است؛ محلی برای استقبال از مسئولان و چهرهها، محل تجمعهای مردمی و انتخاباتی و کاربریهای دیگر که گاهی منجر به مختل شدن تمرین یا بازیهای فوتبال باشگاههای شهرستان میشود.
خدایار زمزم، معلم بازنشسته اهل ایذه این موضوع را میگوید و به همشهری توضیح میدهد: ایذه شهری با بیش از 200هزار نفر جمعیت است که با جمع ساکنان شهرها و روستاهای اطراف به حدود 500هزار نفر میرسند، اما این شهرستان کمبودهای زیادی در بخش درمانی دارد.
او با اشاره به کمبود مراکز درمانی، تجهیزات و پزشکی میگوید: در اطراف ایذه روستاهای صعبالعبور زیادی وجود دارد و از مرکز شهرستان تا اهواز 2 تا 3ساعت فاصله است. اگر بیمار اورژانسی داشته باشیم نمیتوانیم او را بموقع تا اهواز برسانیم و به همین دلیل بالگرد برای انتقال بیماران، بهترین گزینه است. یک زمین کشاورزی روبهروی فرمانداری است، اما تا بیمارستان ایذه فاصله زیادی دارد و برای انتقال بیماران بدحال، مناسب نیست. در نتیجه زمین چمن استادیوم تختی، بهترین گزینه موجود برای فرود بالگرد است، اما سؤال ما این است که چرا باید امکانات درمانی ایذه به قدری محدود باشد که نیاز به اعزام بیماران داشته باشیم؟
یک زمین چمن برای 32 باشگاه
شهرستان ایذه براساس اعلام اداره ورزش و جوانان، 32 باشگاه، 12مدرسه فوتبال و 13تیم فوتبال و فوتسال در لیگهای مختلف استانی و کشوری دارد که تمرین، مسابقات شهری، استانی، کشوری و همه اتفاقات مربوط به این رشته در تنها زمین چمن طبیعی آن یعنی زمین استادیوم تختی برگزار میشود.
رئیس اداره ورزش و جوانان ایذه با بیان اینکه در کنار زمین چمن طبیعی 6 زمین چمن مصنوعی هم در ایذه فعال است، به همشهری میگوید: همه فرودهای بالگرد، بازی فوتبال را کنسل نکرده و فقط فرودهای خیلی اورژانسی این اتفاق را رقم میزند؛ در غیراین صورت فرودهای دیگر اغلب با هماهنگی قبلی انجام میشود.
کورش احمدی در پاسخ به کمبود زیرساختهای ورزشی هم توضیح میدهد: اعتبار خوبی در کمیته برنامهریزی شهرستان درنظر گرفته شده است که به محض تصویب و طی مراحل اداری، برگزاری مناقصه و تعیین پیمانکار برای کشت زمین چمن و حفاری چاه عمیق، زمین چمن دوم شهرستان در کلدوزخ، راهاندازی میشود و بخشی از مشکلات زیرساختی را رفع میکند.
او همچنین درباره کمبود زیرساختی در بخش کشتی نیز اظهار میکند: رشته کشتی هم یکی از رشتههای دارای پتانسیل است که قهرمانیهای جهانی زیاد و همچنین یک باشگاه مطرح به نام سیناصنعت دارد که در لیگ برتر کشور حاضر است. با وجود این استعداد اما شهرستان قهرمانخیز ایذه فعلا یک سالن اختصاصی برای کشتی دارد.
بهگفته احمدی، خانه کشتی ایذه در حال ساخت است، فاز اول آن تکمیل شده، فاز دوم در حال کار است و فاز سوم به محض تامین اعتبار آغاز میشود.
او تأکید میکند که از محل توسعه توازن، 8میلیارد تومان به این خانه اختصاص یافته و قرار است از محل ارزش افزوده هم اعتبار بگیرد که درصورت پرداخت اعتبار تا پایان سال 1401به بهرهبرداری میرسد.
مکث
4قطعه زمین برای احداث پد فرود
رئیس شبکه بهداشت ایذه با بیان اینکه مجوز پد فرود بالگرد برای ایذه یک سال پیش دریافت شده است به همشهری میگوید: 20روز پیش که نماینده شهرستان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی خوزستان به ایذه آمده بودند، نامهنگاریهایی انجام و قرار شد یک محل و زمینی برای ساخت پد بالگرد درنظر گرفته شود.
امیریاراحمدی از انتخاب 4مکان برای ایجاد پد فرود بالگرد خبر میدهد و میافزاید: روز گذشته یکی از زمینها را بازدید کردیم، اما باقی زمینها را خود فرمانداری بررسی میکند و در نهایت از بین این 4مورد یک زمین دولتی با جاده دسترسی مناسب که ساختمان در اطرافش نباشد، انتخاب میشود. بهگفته وی، ایذه شهرستان محرومی است که از سالها پیش با کمبود پزشک و تجهیزات مواجه بوده و دانشگاه علوم پزشکی خوزستان وعده داده است که امسال اعتبار و تجهیزاتی به آن اختصاص دهد.