مبارزه با شکار در تالابهای آذربایجانغربی
اداره حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی در تلاش است با همراهی پلیس، جلوی شکار غیرمجاز در تالابها را بگیرد
سید مرتضی احمدپور-خبرنگار
طبیعت بکر و دستنخورده آذربایجان غربی و جنگلهای بلوط و تالابهای متعدد آن برای شکارچیان وسوسهانگیز است و از سوی دیگر، وفور نسبی سلاحهای شکاری در این استان مرزی موجب شده شکارچیان غیرمجاز بتوانند تهدیدی برای گونههای جانوری و پرندگان کمیاب محلی باشند. با وجود این، کوهستانی و صعبالعبور بودن اغلب مناطق به ویژه در سمت غربی استان موجب شده است کنترل این مناطق دشوار باشد.
به گفته مسئولان حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی، فقط در 6ماه امسال حدود 300تخلف زیستمحیطی توسط یگان حفاظت کشف و حدود 200نفر نیز دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدهاند. همچنین یگان حفاظت محیطزیست آذربایجان غربی در این مدت حدود 40اسلحه مجاز و غیرمجاز از شکارچیان متخلف کشف کرده است.
یکی دیگر از مشکلات خاص استان هم شکار غیرمجاز ماهیهای کمیاب تالابها با تجهیزات پیشرفته است که فقط در 6ماهه امسال حدود 1300قطعه انواع ادوات شکاری از جمله قایق، تور صیادی و ماهیگیری، الکترو شوکر، تورهای زندهگیری و سایر ادوات در این زمینه کشف شد.
خشکسالی و رونق فعالیت شکارچیان
یک کارشناس محیطزیست با بیان اینکه در سالهای اخیر و به دنبال خشکسالی در استان زمینه فعالیت برای شکارچیان بیشتر مهیا شده است به همشهری میگوید: حیوانات با کمبود مواد غذایی روبهرو هستند و بیشتر به سوی شهرها حرکت میکنند که خطر شکار را به دنبال دارد.اسد مجابی با بیان اینکه حیوانات به راحتی در دامهایی که صیادان پهن کردهاند میافتند، میافزاید: با کمتر شدن آب تالابها ماهیها در محیطی بسته گرفتار صیادان غیرمجاز میشوند و با توجه به کاهش آب و وسعت محیط تخمریزی، ماهیهای کمیاب بیشتر در معرض نابودی هستند.
ضرورت همراهی مردم
مدیرکل حفاظت محیطزیست آذربایجانغربی با بیان اینکه برای جلوگیری از شکار غیرمجاز به صورت گسترده با شکارچیان برخورد میشود، میگوید: در 6ماهه امسال با اقدامات پیشگیرانه 69شکارچی غیرمجاز پیش از اینکه بتوانند شکاری صید کنند، دستگیر شدند.
مهران نظری با بیان اینکه بخشی از شکارها به صورت زنده به خارج از استان فرستاده میشود، میافزاید: این شکارها در مبادی استان شناسایی میشوند و برای تقویت این بخش نیازمند همراهی نیروی انتظامی و دستگاههای مربوطه هستیم.
وی یکی از چالشهای آذربایجان غربی را صید غیرمجاز ماهی میداند و تاکید میکند که در این زمینه یگان حفاظت محیطزیست آذربایجانغربی از صیادان متخلف بیش از ۱۴هزار و ۶۴۷ قطعه، از انواع آبزیان شامل کپور، ماهی آزاد، سوف نیز کشف و متخلفان را به مراجع قضایی معرفی کردهاند.این مقام مسئول با تاکید بر اینکه استان مردمی با فرهنگ و دوستدار محیطزیست دارد که همراهی خوبی با مسئولان دارند، ادامه میدهد: شهروندان برای حفظ گونههای ارزشمند حیات وحش و تنوع زیستی در صورت مشاهده هرگونه تخلف زیست محیطی بدون درگیری شخصی، موضوع را به ادارات حفاظت محیطزیست سراسر استان یا از طریق سامانه رایگان۱۵۴۰ اطلاع دهند.
همافزایی در حراست از محیطزیست
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست آذربایجانغربی اما توانایی این اداره کل در برخورد با متخلفان را محدود توصیف و تاکید میکند که استفاده از ظرفیتهای پلیس در این بخش بسیار حیاتی است.
رضا خیری میگوید: در دیدار با مسئولان پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان خواستار همراهی در حفظ و حراست از عرصههای زیستمحیطی شدهایم، زیرا همکاری بین این دو ارگان اهمیت خاصی دارد. این همکاری میتواند در زمینه مقابله با پدیده زندهگیری، انتقال و خروج گونههای حیاتوحش و پرندگان شکاری توسط افراد سودجو و متخلف باشد.
وی با اشاره به آغاز شروع فصل مهاجرت پرندگان و فصل شکارهای غیرمجاز ادامه میدهد: علاوه بر شکار غیرمجاز با همکاری بیشتر پلیس پیشگیری و یگان حفاظت این اداره کل شاهد کاهش هرگونه تخلف احتمالی از جمله تخریب محیطزیست در استان هم خواهیم بود.
همراهی پیشگیرانه نیروی انتظامی
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی آذربایجانغربی هم یکی از محورهای اصلی نیروی انتظامی را پیشگیری از جرم به ویژه جلوگیری از وقوع تخلف در حوزه محیطزیست و کاهش تخلفات احتمالی میداند و میگوید: دراین زمینه دستورالعملهای متعددی ابلاغ شده است. از جمله دستورالعمل پلیس پیشگیری فرمانده انتظامی استان به عوامل اجرایی ناجا که شامل راهاندازی ایستگاههای بازرسی در پلیس راهور، پلیس راه، پلیس فرودگاه و راهآهن است.
حسین صمدپور میافزاید: در مقابله با انتقال و خروج غیرقانونی حیات وحش اقدامات خوبی صورت گرفته است و امیدواریم با همکاری بین بخشی پیشگیری و جلوگیری از بروز جرایم زیست محیطی افزایش پیدا کند.