سیدهزهرا عباسی ـ خبرنگار
بازگشت زائران بعد از گذشت 2روز از اربعین به اوج خود رسیده؛ حالا علاوه بر مرز مهران در استان ایلام که از پیش برای بازگشت زمینی زائران تعیین شده بود، چذابه و شلمچه هم در خوزستان به این جمع اضافه شدهاند و با راهاندازی 70موکب پذیرای افرادی هستند که تردد زمینی را برای ورود به کشور انتخاب کردهاند. بهگفته داریوش امانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای، براساس آمار غیررسمی بیش از ۲۰۰هزار زائر برای شرکت در آیین بزرگ اربعین حسینی به کربلای معلی رفتهاند و تاکنون بیش از ۲۰هزار نفر از زائران از ۲مرز خوزستان و حدود 12هزار نفر از مرز مهران وارد کشور شدهاند. پیشبینی مسئولان استانی از برنامهریزی بازگشت زائران نشان میدهد اوج تردد برای ورود به کشور تا جمعه، 9مهر خواهد بود و احتمالا بازماندگان هم تا یکشنبه، 11مهر به کشور بازگردند.
فعالیت مواکب تا بازگشت آخرین زائر
معاون عمرانی استاندار ایلام و رئیس قرارگاه اربعین مرز مهران با بیان اینکه تاکنون حدود 12هزار نفر از پایانه مرزی مهران وارد کشور شدهاند به همشهری میگوید: پیشبینی ما این است که تا ظهر امروز(پنجشنبه) حدود ۲۰هزار زائر وارد کشور شوند.
احمد کرمی با اشاره به فعالیت 20موکب در پایانه مرزی مهران میافزاید: عراق موکبهای خود را جمعآوری کرده است، اما ما 2موکب آن سوی مرز و در پایانه عراق داریم که به زائران ایرانی خدماترسانی میکنند. مواکب تا زمانی که آخرین زائران به کشور وارد شوند، فعال هستند که پیشبینی میشود این زمان تا نیمههای هفته آینده باشد. وی با بیان اینکه مرز مهران هیچ محدودیتی برای ورود زائران ندارد، میگوید: هماکنون با توجه به تعداد زائران حدود 30هزار پرس غذا در هر وعده توزیع میشود و آمادگی افزایش این تعداد را تا 50هزار پرس هم داریم. بهگفته رئیس قرارگاه اربعین مرز مهران، تغذیه، حملونقل و کنترلهای بهداشتی در مرز در حال انجام است و زائران در بدو ورود بعد از کنترل مدارک و کنترلهای بهداشتی از سوی نیروهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علومپزشکی استان، پذیرایی میشوند و بعد از آن در پایانه اتوبوس، تاکسی و ون برای حملونقل آنها به شهرها و استانهای مقصد تعبیه شده است.
3بیمارستان آمادهباش در مهران
فرماندار مهران هم با بیان اینکه موج بازگشت زائران به پایانه مرزی مهران از دوشنبهشب آغاز شده است به همشهری میگوید: با توجه به اینکه تمهیدات لازم پیشبینی شده است، زائران در پایانه ساماندهی و به استانهای مورد نظر اعزام میشوند. البته بیشترین زائران مربوط به تهران، قم، اصفهان، همدان، کرمانشاه، کردستان، خوزستان، لرستان و... هستند.
مجید کاکی با تأکید بر تدابیر مسائل درمانی و خدماتی میافزاید: 2بیمارستان صحرایی در پایانه مرزی مهران راهاندازی شده و بیمارستان امام حسین(ع) مهران هم در حالت آمادهباش است تا اگر زائران نیاز به درمان یا بهدلیل کرونا مشکلی داشته باشند به آنها خدماترسانی شود.
اسکان موقت زائران در مدرسه
دبیر کانونهای خدمت رضوی استان ایلام نیز با بیان اینکه وضعیت اربعین امسال استثنا بود و همه مسئولان را غافلگیر کرد، به همشهری میگوید: برنامهریزی این بود که امسال همان 60هزار نفر که عراق اعلام کرده بود بهصورت هوایی تردد کنند، اما مدتی که گذشت گفتند برخی از افرادی که هوایی رفتند، زمینی برمیگردند و به همین دلیل برنامهریزی برای خدماترسانی به تعداد معدودی از زائران انجام شد.
محمدکریم رحیمی با اشاره به باز شدن مرز زمینی از سوی عراق و اجازه ورود به زائران میافزاید: بعد از این اتفاق زائران بسیاری از نقاط مختلف کشور به مهران آمدند و وقتی این اتفاق افتاد، مسئولان اعلام کردند هر که میتواند موکب فعال کند.
او با بیان اینکه موکب آستان قدس رضوی از ظهر شنبه(3مهر) فعال شد، میافزاید: از همان روز نخستین سرویسدهی را داشتیم و از روز دوم نیز روزانه ۱۵هزار پرس ناهار و ۱۵هزار پرس شام و همچنین صبحانه بین زوار توزیع میشود.
دبیر کانونهای خدمت رضوی ایلام در بخش دیگری از سخنان خود به اسکان موقت زائران با 3وعده پذیرایی در مدرسه استیجاری آستان قدس رضوی در پل زائر مهران اشاره میکند و میگوید: مدیرعامل بنیاد کرامت رضوی هم چندبار از محل پایانه مرزی، گیتهای خروج از کشور و قرنطینه بازدید و از نزدیک در جریان نحوه خدمترسانی به زائران قرار گرفت.
وی با تأکید بر اینکه موکب امام رضا(ع) از ابنسبیل و زائران افغانستانی هم پذیرایی میکند، توضیح میدهد: پیشبینی این است که روزهای۶، ۷ و ۸ مهر شاهد اوج بازگشت زوار اربعین از مرز مهران باشیم و به همین دلیل تا جمعه، 9مهر در پایانه بهصورت کامل خدماترسانی میکنیم.
رحیمی تأکید میکند که با وجود نداشتن برنامهریزی قبلی، خدماترسانی و تردد زائران با نظم پیش میرود و به روال طبیعی هر سال در حال انجام است.
ناهماهنگیهای همیشگی
با اینکه از چند روز پیش اعلام شده بود که زائران فقط از پایانه مرزی مهران امکان بازگشت زمینی به کشور را دارند، اما از روز دوشنبه، 5مهر مرزهای چذابه و شلمچه در خوزستان هم به مرز مهران اضافه شدند؛ هرچند جمعیت زائرانی که این دو مرز را انتخاب میکنند بسیار کمتر از جمعیتی است که از مرز مهران وارد کشور میشوند، اما موکبهای خدماترسانی در شلمچه و چذابه هم فعال است.
یکی از موکبداران حاضر در شلمچه در نقطه صفر مرزی به همشهری میگوید: کار پیشبینی نشده بود و ما تازه 4روز است که در این منطقه موکب حضرت فاطمه زهرا(س) را با کمک خیران خرمشهر، تهران، کاشان، قم، یزد و... راهاندازی کردهایم، اما خدماتدهی روی روال پیش میرود و تا غروب جمعه هم پذیرای زائران خواهیم بود.
محمدجلال زارع اما به نکته دیگری هم اشاره میکند و آن ناهماهنگی بین دستگاهها و مشکلات زیرساختی است که از سالهای قبل وجود داشته و امسال بیشتر به چشم آمده است.
او توضیح میدهد: چند سال است قرار شده جاده اضطراری ایجاد شود، اما با وجود تأکیدهای فراوان هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. از سوی دیگر آبرسانی به شلمچه، ارائه زمین به موکبها، ایجاد سرویسهای بهداشتی و... هم با وجود وعدههای فراوان هنوز محقق نشده است. ما باید روزانه 3500لیتر آب بخریم تا بتوانیم با شربت پذیرای زائران باشیم یا برای حمل غذا و وعدههای پذیرایی مشکلات زیادی داریم.
زارع تأکید میکند: موکبداران از این شرایط ناراضی هستند و این انتظار وجود دارد که مسئولان حداقل زیرساختها را برای سالهای آینده آماده کنند تا هم زائران رفتوآمد راحتی داشته باشند و هم موکبداران بتوانند خدماترسانی را بهدرستی انجام دهند.
چذابه تا پایان صفر، پذیرای زائران است
در چذابه هم گرچه آمار ورود زائران بسیار کمتر بوده، اما همهچیز مهیای ورود است. جواد چنانی،مسئول روابطعمومی گمرک چذابه با بیان اینکه بیشترین زائران بازگشتی از این مرز از شهرهای مختلف خوزستان چون آبادان و خرمشهر و همچنیناصفهان، قم و مشهد هستند، تأکید میکند که در زمان ورود گذرنامه بررسی و همچنین کنترلهای بهداشتی انجام میشود.
فرماندار دشتآزادگان هم در اینباره توضیح میدهد: بعد از اربعین یعنی دوشنبه، 5مهر ما اعلام کردیم که آمادگی لازم برای پذیرش زائران از مرز چذابه را داریم و پس از آن همهچیز با استقرار تیمهای پزشکی و بهداشتی، اتوبوس حمل زوار، فعالیت موکبها و... مهیای ورود زائران شد.
حمید سیلاوی با بیان اینکه ورود زائران از مرز چذابه از روز دوشنبه آغاز شده است، میافزاید: نخستین گروه شامل 92زائر روز دوشنبه و دومین گروه شامل 150نفر روز سهشنبه از این مرز وارد کشور شدند. روز گذشته این آمار افزایش قابلتوجهی داشت که هنوز جمعبندی نشده است. وی با بیان اینکه هماکنون 15اتوبوس بروناستانی و 5اتوبوس دروناستانی آماده خدماترسانی به زائران است، ادامه میدهد: با افزایش ورود زائران آمادگی افزایش این تعداد را تا 150اتوبوس داریم. سیلاوی به فعالیت 20موکب هم در این مرز اشاره میکند و میگوید: گیتهای بازرسی گذرنامه و کنترلهای بهداشتی از 6به12مورد افزایش یافته است و خدماترسانی به زائران در مرز چذابه تا پایان ماه صفر ادامه دارد.
به گزارش قرارگاه اربعین ناجا، تردد زائران در هر سه مرز بدون مشکل خاصی و آرام در جریان است و خدماترسانی تا پایان بازگشت همه زائران اربعین در مرزها ادامه دارد؛ این در حالی است که اغلب زائران سهشنبه و چهارشنبه را برای ورود به کشور انتخاب کردهاند و حجم تردد تا جمعه قابلتوجه خواهد بود. پیشبینیها نشان میدهد حدود 70تا80درصد زائران از مرزهای زمینی و بهویژه پایانه مرزی مهران به کشور بازگردند.
مکث
تست سریع در مرزهای عراق
زائران اربعین که از 3مرز شلمچه، چذابه و مهران قصد ورود به کشور را دارند باید در گیتهای ورودی تست سریع کرونا را انجام دهند. با توجه به استقرار تیمهایی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین دانشگاههای علومپزشکی در صورت شناسایی، بیماران مبتلا یا افراد مشکوک با خودروهای جداگانه به استانهای خود اعزام میشوند.
رئیس دانشگاه علومپزشکی اهواز در اینباره به همشهری میگوید: علاوه بر توزیع پکهای بهداشتی، تست سریع کرونا برای تکتک مسافران انجام میشود و اگر موردی مشکوک یا مبتلا شناسایی شود، ابتدا قرنطینه و بعد، علاوه بر ثبت در سامانه سیب به دانشگاههای علومپزشکی استانهای مقصد اعلام خواهد شد. بهدلیل اینکه تست سریع ممکن است تا روز سوم ابتلا منفی باشد از همه زائران میخواهیم چند روز بعد از بازگشت دید و بازدید نداشته باشند؛ حتی در خانه ماسک استفاده و نکات بهداشتی را رعایت کنند.
فرهاد ابولنژادیان با بیان اینکه بیمارستان 32تختخوابی صحرایی در مرز شلمچه، بیمارستان ولیعصر(عج) درخرمشهر و بیمارستان شهدای سوسنگرد در صورت نیاز به زائران خدماترسانی میکنند، میافزاید: برای قرنطینه بیماران کرونایی هم یک محل در شلمچه و بیمارستان بستان در چذابه درنظر گرفته شده است.
در مرز مهران هم روال به همین شکل است و طبق اعلام محمد کریمیان، رئیس دانشگاه علومپزشکی ایلام 50گیت نمونهگیری در مرز مهران برپاست و برای فعال کردن گیتها از ظرفیت سپاه، ارتش و همچنین دانشگاههای علومپزشکی کرمانشاه و همدان استفاده شده است.
همچنین علاوه بر 2بیمارستان صحرایی فعال و آمادهباش، بیمارستان امام حسین مهرانو سامانه ثابت اورژانس اتوبوسی در مرز مهران مستقر شده و همچنین ارتش هم یک پست اورژانسی را در مرز مهران برپا کرده است.
پنج شنبه 8 مهر 1400
کد مطلب :
141861
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/DknPq
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved