بحران آبی و تنشی که در فصول خشک سال در 27استان کشور شکل گرفته، تشکیل ستاد ملی احیای قنوات کشور را به یک ضرورت تبدیل کرده است.
به گزارش همشهری از سازمان جنگلها، مدیرکل دفتر آبخوانداری این سازمان با تأکید بر ضرورت تشکیل ستاد ملی احیای قنوات گفت: احیای قنوات با آبخیزداری در قانون برنامه هفتم توسعه برجسته شود. قنات یکی از پیچیدهترین فناوریهای سنتی چندین هزار ساله است. قناتها بهعنوان شاهکار به جا مانده از اجداد و نیاکان ایرانی در مدیریت آب و با هدف شناخت عمیق از دانش آب زیرزمینی شکل گرفته و توانسته در طول دورههای چندینهزار ساله در استفاده از آب زیرزمینی بسیار موفق عمل کند. با این حال این علم نسل به نسل انتقال یافته و به دوره حاضر رسیده است. اما در کمال تأسف در طول دهههای اخیر مورد نهایت بیمهری و بیتوجهی قرار گرفته و این فناوری سازگار با طبیعت، کمکم در حال فراموشی و منسوخ شدن است و ضرورت احیای این میراث ملی که شهرت جهانی یافته، بیش از پیش حائز اهمیت است. ابوالقاسم حسینپور مدیرکل دفتر آبخوانداری و کنترل سیل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در اینباره از ضرورت احیای قنوات در کشور و نقش مؤثر آبخیزداری و آبخوانداری گفت: احیای هر قنات، احیای یک روستا و در حقیقت احیای زندگی در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران است و در اینباره نقش آبخیزداری و آبخوانداری بهعنوان مهمترین عامل پایدارساز و تقویتکننده آبدهی قنوات حائز اهمیت است. آبخیزداری و آبخوانداری در مناطق بالادست قنوات، موضوعی است که اجرای آن همواره مورد درخواست کشاورزان، مالکین و بهرهبرداران آب قنوات بوده است. ارزیابیها نشان میدهد قنواتی که حوضه آبخیز آن بهطور کامل تحت پوشش طرح آبخیزداری و آبخوانداری قرار گرفته است، بهطور متوسط بیش از 3برابر افزایش آبدهی داشتهاند. بنابراین لازم است همه موارد ضروری ازجمله اجرای طرح آبخیزداری و آبخوانداری در حوزه بالادست قنوات، مرمت و لایروبی قنات، کنترل سیل و ایمنسازی قنوات در برابر خسارات سیل و حفظ حریم قنات با حمایت دولت و مجلس در اولویت و دستور کار دست اندرکاران ذیربط قرار گیرد.
حسینپور با تأکید بر ضرورت تشکیل ستاد ملی احیای قنوات در کشور با محوریت وزارت جهادکشاورزی افزود: پیشنهاد میشود ستاد احیای قنوات کشور در سطح ملی با محوریت وزارت جهادکشاورزی و با دستور رئیسجمهور تشکیل شود و با تدوین طرح جامع احیای قنوات این موضوع مهم با پیشبینیهای لازم در برنامه هفتم توسعه کشور از طریق ارتقای بند ث ماده 35قانون برنامه ششم و همچنین اختصاص ردیف بودجه مستقل در قانون بودجه سال 1401مصوب و ابلاغ شود.
بدون تردید یکی از مهمترین بخشهای برنامه مدیریت آب در کشور با هدف رفع مشکلات خشکسالی و کم آبی بهخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک کشور، احیای قنوات با انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوضه بالادست آن با بهرهبرداری از ظرفیت بارشها و سیلابهای حوضه آبخیز بالادست است که میتواند نقش مؤثری در افزایش امید به زندگی و توقف مهاجرت روستاییان به شهرها و بهبود معیشت روستاییان داشته باشد و ضمن تعادل بخشی به سفرههای آب زیرزمینی، میلیاردها مترمکعب آب را به ظرفیت آبی کشور اضافه کند.
لزوم تشکیل ستاد ملی احیای قنوات کشور
در همینه زمینه :