• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 9 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 14058
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/zXxy
+
-

پیشنهاد مذاکره مستقیم ایران و اروپا در حوزه اقتصاد

وزیر راه و شهرسازی و عضو شورای پول و اعتبار ایران: در حوزه مسائل بانکی و اقتصادی نیاز به مذاکره با اتحادیه اروپا داریم

«مذاکره مستقیم بانکی ایران با اروپا» این پیشنهاد یکی از وزرای دولت حسن روحانی برای گشایش در روابط بانکی ایران با کشورهای اتحادیه اروپاست که دیروز در ششمین همایش تجاری و بانکی اروپا و ایران در تهران مطرح شد تا بلکه گره‌های باقی‌مانده پسابرجام باز شود. اظهارنظری که 2هفته مانده به تصمیم احتمالی دولت آمریکا درباره ماندن یا نماندن در برجام مطرح شده و این احتمال مطرح است که در صورت خروج آمریکا از برجام، سطح روابط بانکی ایران با اتحادیه اروپا دشوارتر شود. هرچند ولی‌الله سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران می‌گوید: انتظار ما از دولت‌های اروپایی این است که متناسب با حجم عملیات تجاری میان ایران و اروپا، کانال‌های بانکی مطمئن ایجاد کنند تا با استفاده از این ظرفیت، فضای کافی برای بسط و گسترش روابط ایجاد شود. به گفته این مقام ارشد بانک مرکزی، با استفاده از این کانال‌ها، بانک‌ها می‌توانند به‌تدریج روابط خود را گسترش دهند و این امر می‌تواند راهگشای روابط بهتر ایران و اروپا باشد. وی اطمینان داد بانک مرکزی و دولت با شناخت صحیح از مشکلات موجود در مسیر گسترش روابط تجاری، برنامه‌ای دقیق، گام‌ به گام، پیوسته و جامع را برای حل مسائل پولی و بانکی طراحی کرده‌ و با تعهد بالا آن را دنبال می‌کند، هرچند که اقتضائات اجرایی باعث می‌شود تا برای به ثمر نشستن همه این اصلاحات ضروری، تلاش و زمان بیشتری صرف شود.

به گزارش همشهری، با اجرایی شدن برجام و تحقق تعهدات ایران در برابر جامعه بین‌المللی همچنان روابط بانکی ایران با بانک‌های بزرگ دنیا به‌ویژه اروپا به شرایط عادی برنگشته است و به‌نظر می‌رسد اصلاحات بنیادین در بازار پولی و بانکی ایران ازجمله ارتقای شاخص کفایت سرمایه و شفافیت بانک‌ها و تصمیم دولت و مجلس برای تصویب هرچه زودتر لایحه جدید مبارزه با پولشویی و استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی موسوم به FATF می‌تواند راه همکاری بانکی ایران را با بانک‌های بزرگ دنیا هموارتر سازد.



پیشنهاد آخوندی برای برجام بانکی

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی هم در این همایش با بیان اینکه اروپا باید به تردیدهای خود برای همکاری با ایران پایان دهد اظهار کرد: سؤالی که مطرح می‌شود این است که اگر اروپا در برابر این رویه آمریکا واکنش نشان ندهد می‌تواند منافع خود را حفظ کند و آیا اکنون زمان آن نرسیده که بی‌پرواتر راجع به این موضوع بحث شود؟ وی در عین حال تأکید کرد: نظام بانکداری نیز قواعد بین‌المللی دارد و ما به قواعد بین‌المللی پایبند بوده و همکاری خواهیم کرد، درباره باقی مانده پیمان‌های بین‌المللی نیز در یک گفت‌وگوی منطقی مشکلات را حل خواهیم کرد.

وی با ارائه دو پیشنهاد اظهارداشت: بعد از برجام در دو سطح مذاکرات داشتیم، بخشی از مذاکرات را وزارت خارجه در بحث سیاسی و بخشی دیگر را در روابط اقتصادی پیگیری می‌کردیم و مشکلی که وجود داشته این است که اروپا در مذاکرات اقتصادی از پشتیبانی مذاکرات سیاسی بهره‌مند نمی‌شود. وی افزود: بخش اقتصادی در مذاکرات همواره نگران رفتارهای خشن و همراه با تحریم آمریکا در مذاکرات بود و بخش سیاسی اروپا نمی‌توانست این اطمینان را به بخش اقتصادی خود بدهد که در مقابل این تهدیدها از آنها حمایت می‌کند. آخوندی تأکید کرد: اروپا باید به این نتیجه برسد که اگر بخش سیاسی از بخش اقتصادی حمایت نکند، منافع آنها نیز تداوم نخواهد یافت و شاید این بحث نیاز به دور جدید مذاکرات و فهم جدیدی از بازخوانی مذاکرات داشته باشد.

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: ما در بخش‌های سیاسی با اتحادیه اروپا و در امور اقتصادی با تک‌تک کشورها صحبت کرده‌ایم که پیشنهاد دوم من این است که در حوزه مسائل بانکی و اقتصادی نیز با اتحادیه اروپا مذاکره کنیم.

۸۷ میلیارد دلار کافی نیست
 رئیس پژوهشکده پولی و بانکی هم گفت: بعد از برجام ۸۷ میلیارد دلار منابع مالی ایران مدیریت شده که دستاورد خوبی بوده هرچند توقع ما بیش از این است. علی دیواندری تأکید کرد: با وجود آنکه 2سال از برجام می‌گذرد و همچنان مشکلاتی در اتصال بانک‌های ایران با نظام بانکی بین‌المللی وجود دارد، اما موفقیت‌های بزرگی نیز حاصل شده است. وی افزود: بعد از برجام ۸۳۵ رابطه کارگزاری با ۲۷۸ بانک خارجی برقرار، ۳۸ هزار و ۴۰۹ ال‌سی در نظام بانکی ایران باز و ۱۵۰هزار تراکنش بانکی با ارقام قابل توجه انجام شده است.



تشکیل انجمن بانکداران ایران و اروپا

رئیس انجمن بین‌المللی بانکداران نیز پیشنهاد داده تا انجمن بانکداران ایران و اروپا به‌منظور گسترش روابط و همکاری‌های بانکی ایجاد شود.

نادر ملکی تأکید کرد: ممکن است به‌زودی رئیس‌جمهور آمریکا از توافق برجام خارج شود اما فکر نمی‌کنم که قرار باشد برجام لغو شود چرا که ایران بر سر توافقات خود پایبند بوده است. دولت‌ها و سیاستمداران اروپایی تلاش می‌کنند تا با کنگره آمریکا برای ماندن ایالات متحده در برجام و زنده ماندن این توافق مذاکره کنند.



بن‌بست بانکی با غول‌های اروپا

علی ماجدی، سفیر ایران در آلمان در این همایش با اشاره به برگزاری جلسات فنی و تکنیکی زیاد ایران با اروپایی‌ها و مشخصا بانک مرکزی آلمان، دویچه بانک و بافین گفت: خروجی این جلسات به این مسئله مهم ‌ختم شد که چون دلار آمریکا سهم بزرگی از فعالیت‌های بانک‌های بزرگ اروپا و آلمان را در بر گرفته، ایران برای توسعه ارتباط‌ها و ایجاد فرصت‌های جدید به چالش کشیده شده است و این وضعیت دقیقا مشخص می‌کند که چرا (برجام) در زمینه بانکی و مالی به بن بست رسیده است. وی در عین حال افزود: بانک‌های فعال ایران در آلمان حداکثر تلاش خود را برای تقویت راهبردهای تازه و تعاملات مالی و بانکی انجام می‌دهند اما با وضعیت موجود خیلی نمی‌توان انتظار تحولات مهمی را داشت. سفیر ایران در آلمان هم پیشنهادی به بانکداران ایرانی داشت و گفت: سیستم‌ بانکی در ایران باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن به روز شود و در عین حال با رعایت استانداردهای جهانی همانند FATF  همگام با تحولات اثرگذار و مهم دنیا رو به جلو حرکت کند و نباید مسائل مهم و بنیادی حوزه اقتصادی و مالی بین‌المللی را با نگاه سیاسی در ایران به دردسر بزرگ تبدیل کنیم.



تلاش اروپا برای حفظ برجام

 مدیر بخش خدمات مالی شرکت KPMG  آلمان با بیان اینکه رهبران اروپایی در تلاش برای حفظ برجام هستند، گفت: بانک‌های اروپایی علاقه‌مند به همکاری با نظام بانکی ایران هستند. اولریخ فون زانتیر با بیان اینکه بسیاری از بانک‌ها و شرکت‌های ایرانی توسعه روابط بانکی بین‌المللی را برای خود هدفگذاری کرده‌اند، گفت: پیش نیاز پیوستن مجدد نظام بانکی ایران به سیستم بانکی بین‌المللی تطبیق خود با استانداردهای جدید، قوانین و شفافیت‌های مالی است. وی با اشاره به اینکه برخی اتباع ایرانی قادر به افتتاح حساب در بانک‌های اروپایی نیستند، اظهار داشت: این موضوع تنها به‌دلیل محیط سیاسی نیست بلکه تصمیمی تجاری از سوی بانک‌های اروپایی است؛ حتی ممکن است بانک‌های اروپایی برای برخی اتباع آمریکایی نیز حساب باز نکنند زیرا هزینه نظارتی آن بسیار بالاست. این مقام بانکی اروپایی به نظام بانکی ایران پیشنهاد داد تا به جای آنکه اصرار برای همکاری با بانک‌های اروپایی که نمی‌خواهند با ایران همکاری کنند، داشته باشد، با بانک‌هایی کار کند که می‌خواهند با ایران همکاری داشته باشند. وی نداشتن کفایت سرمایه لازم و مشخص نبودن مدل‌های کسب‌وکار را ازجمله محدودیت‌های بانک‌های ایرانی برای همکاری با ایران عنوان کرد.



بقای برجام از نظر صنعت نفت

معاون بین‌الملل و بازرگانی وزارت نفت اعلام کرد: حجم صادرات نفت بعد از «برجام» از مرز ۱.۱۸ میلیون بشکه عبور کرده است. امیرحسین زمانی‌نیا درخصوص مدل جدید قراردادهای حوزه صنعت نفت نیز اظهار داشت: قراردادهای بزرگ بالادستی در زمینه صنعت نفت با مدل‌های جدید در حال اجرایی شدن است اما با فشارهای دولت آمریکا با روند بسیار کندی در حال پیشروی است. این مقام نفتی درباره آینده «برجام» گفت: تا زمانی که صادرات نفت بدون مشکل باشد، بازارهای نفت پذیرای نفت ایران باشند، عواید فروش نفت را به راحتی دریافت کنیم، تأمین مالی پروژه‌ها صورت بپذیرد، تجهیزات صنعت نفت از بازارهای جهانی خریداری شود و حمل‌ونقل کشتی و نفت‌کش‌ها دچار مشکل نشود از نظر صنعت نفت «برجام» ادامه دارد و ما اهداف خود را با تلاش و سرعت بیشتری ادامه خواهیم داد.

این خبر را به اشتراک بگذارید